Κυρ. Μητσοτάκης: Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται

Κυρ. Μητσοτάκης: Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στo "ναι μεν,αλλά"», ανέφερε σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Politico, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Η δήλωση του Μητσοτάκη που επικαλείται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Politico, αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στην Σύνοδο όπου και συζητείται το θέμα της Τουρκίας. Σε μια στιγμή όπου στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται η ίδια η αξιοπιστία θέμα της Ε.Ε. αναφορικά με την στάση της έναντι της προκλητικότητας της Τουρκίας, χώρες μέλη επιμένουν να αρνούνται την εφαρμογή κυρώσεων όπως προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει να πιέζει για αλλαγή του προσχεδίου που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε πρόσωπα και εταιρείες, εν τούτοις η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο προσχέδιο

Ένα τρίτο προσχέδιο για την Τουρκία συζητούν ξημερώματα Παρασκευής οι 27 ηγέτες της ΕΕ με το Politico να σημειώνει ότι έχουν γίνει δύο προσθήκες που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και την Κύπρο.

Στη τη νέα του έκδοση, η ΕΕ «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των μεταναστευτικών δικτύων μεταναστών», ικανοποιώντας ένα ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα σύμφωνα με το Politico σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο από την πλευρά της Τουρκίας.

Για αυτά τα δύο θέματα, το κείμενο χρησιμοποιεί «σκληρότερη γλώσσα» ενώ σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, μια συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, πριν από το διάλειμμα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία τοποθετήθηκαν για την Τουρκία. «Οι θέσεις φαίνονται πράγματι πολύ μακριά», είπε ο διπλωμάτης. Ωστόσο, δεν τηρούν όλες οι χώρες σκληρή στάση, καθώς η Βιέννη, για παράδειγμα, εμφανίζεται ικανοποιημένη και με το δεύτερο προσχέδιο, είπε άλλος διπλωμάτης.

Το θέμα της Τουρκίας απασχολεί το δείπνο των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε. με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί αλλαγές στο προσχέδιο που είδε ήδη το φως της δημοσιότητας και το οποίο πέραν μιας νέας φραστικής προειδοποίησης δείχνει να επιχειρεί την μετάθεση των αποφάσεων για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, πιθανότητα του Μαρτίου.

Μια τέτοια απόφαση θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ίδιας της Ένωσης πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν χώρες που για λόγους οικονομικούς αρνούνται να αποδεχθούν την εφαρμογή ομόφωνων αποφάσεων όπως αυτή που αφορά σε κυρώσεις οικονομικού και άλλου επιπέδου.

Νωρίτερα, το Politico μετέφερε την εικόνα ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων, καθώς και ότι έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Φεβρουάριο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ, είχε πει εισερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος και έθεσε τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, επικαλούμενος και το κείμενο της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων, ζητώντας να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις. Οσον αφορά το μέτωπο των χωρών, που είναι εναντίον των κυρώσεων, απαρτίζεται από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία. Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Αν και πολλές χώρες της Ε.Ε., δείχνουν να υιοθετούν τις ελληνικές αναφορές και να αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου, η αδυναμία επίτευξης ομόφωνης απόφασης καθιστά δύσκολη την όποια θετική εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν από τις Βρυξέλλες πως «θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το κείμενο συμπερασμάτων» καθώς και ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα «χώρες που δεν θέλουν τις κυρώσεις».