Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της

Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015, σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιo. Δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα ανέταξε την οικονομία και θύμισε το δημοψήφισμα του 2015 που όπως είπε οδήγησε σε νέο αχρείαστο μνημόνιο. Κάνοντας αναφορά στη συμπεριφορά της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας και σημείωσε ότι οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε. 

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα προσπάθησε κάθε κρίση να τη μετατρέψει σε ευκαιρία και επισήμανε πως αν υπάρχει ένα παράδειγμα αντιστροφής μιας κρίσης σε κινητήριο μοχλό ήταν η πανδημία καθώς αποτέλεσε εφαλτήριο για τη θεμελίωση ενός νέου ΕΣΥ.  

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κυβερνητικές επιλογές συντείνουν στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.

Έκανε λόγο για απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Οι αποκαλούμενες ίσες αποστάσεις οδηγούν στο κενό» ανέφερε στη συνέχεια.

Όπως είπε οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε τετελεσμένο που μπορεί αύριο να μιμηθούν αύριο άλλοι επίδοξοι ταραχοποιοί.

«Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας.και σημείωσε ότι οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε ένα κοινό ενεργειακό σχέδιο.

Περνώντας στο μεταναστευτικό ανέφερε πως μόνο τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα διέσωσε στο Αιγαίο 6.000 ναυαγούς προερχόμενους από την Τουρκία, επισημαίνοντας πως η πίεση συνεχίζεται.