Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν βλέπω περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν βλέπω περιθώριο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ

Την πιθανότητα να υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ απομάκρυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και το θέμα των πολιτικών. «Διαφωνούμε σε βασικά σημεία με το πρόγραμμά του» τόνισε και υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν τουλάχιστον μία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και ότι το θέμα ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι στόχος για την επόμενη θητεία.

Ο πρωθυπουργός αρχικά σχολίασε το περιστατικό με το θανάσιμο τραυματισμό ενός 12χρονου παιδιού από τροχαίο, στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η οδική ασφάλεια τον απασχολεί ιδιαίτερα και στόχος είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030 με τη συμβολή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης των οδηγών, δηλαδή, όπως είπε, με μια σειρά παρεμβάσεων, όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και στην αλλαγή της κουλτούρας.

«Να επιμείνω και στο κράνος - ζώνη μπρος πίσω, να είμαστε αυστηροί στον ΚΟΚ. Υπάρχει συχνά σύγχυση αρμοδιοτήτων, έχουν γίνει βήματα, αλλά οι πόλεις μας δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Ως προς το θέμα της αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επενδύει στο μετρό με την επέκτασή της γραμμής 4, η οποία έχει αρχίσει να κατασκευάζεται, θα τέμνει την Αθήνα και θα εξυπηρετεί 400. 000 συμπολίτες μας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές , ενώ για τον Κηφισό πρόβαλλε την παράκαμψη «Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη» που θα εισέρχονται τα οχήματα, χωρίς να χρειάζεται να περνούν από την Αθήνα.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Σε τρία με τέσσερα χρόνια θα είναι έτοιμες 10.000 φοιτητικές εστίες για τέσσερα πανεπιστήμια μέσω σύμπραξης ιδιωτικού με δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), είπε σημειώνοντας ότι διαφέρουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Ο πλούτος και οι θέσεις εργασίας δημιουργείται από την επιχειρηματικότητα, τόνισε.

«Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Βασική μας διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πως αντιλαμβανόμαστε στο ρόλο του κράτους. Βλέπετε τα τοπικά νομίσματα που ήρθαν στην επικαιρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές γνωστοποίησε ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, κατά 1%, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα ευθυγράμμισης των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση υπογραμμίζοντας πως είναι στόχος για την επόμενη θητεία., και ότι αποτελεί μια από τις προκλήσεις στην επόμενη τετραετία.

ΣΣΕ, μισθοί και ανισότητες

Εμφανίστηκε υπέρ της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως τελική κατάληξη μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο για να γίνει πρέπει να «αντέχουν» να το στηρίξουν τα συμβαλλόμενα μέρη.

«Η τελική κατάληξη θα είναι ο κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται μέσα από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις υπάρχουν και δουλεύουν, για παράδειγμα στον τουρισμό, και είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό», πρόσθεσε. 

Σχολίασε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια λέγοντας ότι όσοι κινδυνεύουν μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και μειώθηκαν οι δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων.

«Τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας, Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι στη φτώχεια μειώθηκαν, όπως και όλοι οι δείκτες που δείχνουν ανισότητα, βελτιώθηκαν. Σε απάντηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που στηρίζεται σε λάθος στοιχεία και στείλαμε απάντηση. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων» συμπλήρωσε 

Επισήμανε πως  «ένας από τους κεντρικούς στόχους της επόμενης 4ετίας είναι η περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων. Όμως έως τότε πρέπει να στηρίζουμε τους ευάλωτους και να μειώνουμε την ανεργία» και υπογράμμισε ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο για κάθε παιδί και θα επανεξετάσουμε τα τεκμήρια τα οποία, όπως ανέφερε είναι πολύ άδικα.

Εισοδηματική πολιτική και φοροδιαφυγή

Ως προς την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την εισοδηματική πολιτική ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πανδημία ήταν φαινόμενο που κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Στηρίξαμε επιχειρήσεις και μισθωτούς, βάσει του δηλωμένου εισοδήματος. Η πολιτική μας αυτή δικαιώθηκε απόλυτα. Όπου πηγαίνω βλέπω την αγορά να πηγαίνει καλά. Στην Πάργα είδα πολύ τουρισμό ήδη, καταστήματα που έμειναν ανοιχτά χάρη στη στήριξη. Είχαμε πλαίσιο στήριξης και για τους πιο αδύναμους, όπως το μάρκετ πας. Μας λέγανε ότι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα έχουμε. Τους διέψευσαν τα αποτελέσματα», τόνισε.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι έχουμε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα το 1922 και θα πετύχουμε τους στόχους μας. «Έχουν γίνει πολλά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Πολλές συναλλαγές, αλλά και συναλλαγές των πολιτών γίνονται ψηφιακά- και αυτό ήταν κέρδος από την πανδημία. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να στηρίξουμε κι άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», συμπλήρωσε.

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, πρέπει να στηρίξουμε κι άλλο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ξέρουμε λίγο πολύ πού μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή, σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπορούμε να δώσουμε κίνητρα - ήδη σε κάποιες υπηρεσίες οι αποδείξεις βαραίνουν περισσότερο για να έχει μεγαλύτερο κίνητρο ο πολίτης να ζητήσει απόδειξη», είπε. 

Γνωστοποίησε ακόμα ότι θα εξεταστούν τα τεκμήρια, διότι είναι άδικα. «Από το δεύτερο μισό της τετραετίας θα δούμε το ΦΠΑ. Σε κάποια προϊόντα θα είναι οριζόντια η μείωση. Πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση στο ΦΠΑ», σημείωσε και διευκρίνισε πως όσες χώρες κατάργησαν τον ΦΠΑ στο τέλος είδαν ότι δεν υπήρχε κέρδος, καθώς οι τιμές συνεχίζονταν να αυξάνονται.

«Έχω μιλήσει για το τέλος επιτηδεύματος, αλλά αυτό συνδέεται και με τη φορολογική συμμόρφωση. Είχαμε μιλήσει για φόρο στις επιχειρήσεις 20% είμαστε στο 22%, νομίζω ότι είμαστε καλά. Αυξάνεται το αφορολόγητο για τις οικογένειες μετά το δεύτερο μισό της θητείας, θα δούμε μειώσεις στο ΦΠΑ, οριζόντιες όμως. Πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένες τιμές ΦΠΑ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι το «πείραμα της Ισπανίας» απέτυχε. «Το μελετήσαμε προσεχτικά. Οι χώρες που το δοκίμασαν το μετάνιωσαν. Είχαν μείωση εσόδων, αλλά όχι μείωση τιμών», ξεκαθάρισε.

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι

«Έχουμε προβλέψει πρόσθετες δαπάνες για τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων. Θα έχουμε αυξήσεις, και νέο μισθολόγιο από την 1 Ιανουαρίου του 2024», σημείωσε και συνέχισε: «Θα αυξήσουμε τα οικογενειακά επιδόματα και τους μισθούς, με μεγαλύτερη έμφαση σε πριμ παραγωγικότητας και θέσεις ευθύνης».Τόνισε ότι θα διατεθούν 500 εκατ ευρώ για το σκοπό αυτό.

Για τους συνταξιούχους διευκρίνισε ότι «δώσαμε τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, ουδέποτε είχαμε πει ότι θα επεκταθούν τα δώρα και όλα για όσους δεν έχουν προσφύγει» και πως «έχουμε πλαίσιο στήριξης των συνταξιούχων, σταδιακό και θα στηρίζουμε όσους έχουν προσωπική διαφορά μέχρι να σβήσει αυτή η διαφορά».

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Κασιδιάρης

«Δεν κάνω βήμα πίσω στο θέμα της αξιολόγησης. Σε αυτά τα θέματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κοντά. Δεν έχουν να πουν τίποτα για το μέλλον και τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν πιστεύω τίποτα από όσα λένε, αν έβγαιναν τα κουκιά θα έκαναν κυβέρνηση ηττημένων. Γι αυτό χρειάζεται ισχυρή ΝΔ στις εκλογές, υπογράμμισε και πρόσθεσε «μου κάνει εντύπωση ότι συλλήβδην η αντιπολίτευση τσακώνεται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «δεν βλέπω κανένα πεδίο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ διότι διαφωνούμε σε βασικά σημεία με το πρόγραμμά του» και πως «δεν είναι μόνο το θέμα των προσώπων, είναι και το θέμα των πολιτικών, το ΠΑΣΟΚ του κ.Ανδρουλάκη μου αποπνέει το κακό συνδικαλιστικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80» για να επαναλάβει πως μοναδική λύση είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ.  

Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη είπε ότι «θα έκανα και δεκατρείς νομοθετικές παρεμβάσεις για να μην μπουν στη βουλή οι μαχαιροβγάλτες, αλλά να λένε ότι κόβουμε δεξιά κομματίδια. Δεν θέλω προσωπικές επιθέσεις, επιτίθενται ακόμη και στον πατέρα μου».

Εκτίμησε πως η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ μου δείχνει ότι προετοιμάζονται για την ήττα τους. «Δεν πολυκοιτάζω τις δημοσκοπήσεις. Βλέπω όμως ότι κάνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις και ο κόσμος έρχεται να ακούσει για το μέλλον. Μιλάμε για το έργο μας γιατί είναι η παρακαταθήκη μας για το μέλλον».

Τεχνητή νοημοσύνη και PEGA

Για την τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε ότι «μιλάμε για επανάσταση και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Θα βάλουμε 36.000 πίνακες, να καλύψουμε όλη τη δημόσια εκπαίδευση. Χρειάζονται και προσλήψεις, αλλά όχι μόνο αυτό, είναι ξεπερασμένη λογική αυτό».

Έκανε λόγο για εργαλειοποίηση των ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την έκθεση PEGA και σημείωσε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των παράνομων λογισμικών. 

Για τοπικά νομίσματα και κρατικοποιήσεις

Σχολιάζοντας τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25 για άλλο νόμισμα είπε ότι το 2015 φτάσαμε σχεδόν στην απόλυτη καταστροφή με τις διαπραγματεύσεις από έναν υπουργό Οικονομικών με εμμονές και ενώ η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το μνημόνιο, αναγκάστηκε ο κ.Τσίπρας να κάνει εντυπωσιακή κωλοτούμπα και πήραμε ένα ακόμη μνημόνιο και αυτό δεν χωρά αμφισβήτηση.

«Κάποιοι δεν έμαθαν και δεν ξέχασαν τίποτα, Σκεφτόμουν και για τον κ.Τσακαλώτο και τον κ.Τσίπρα να λέει δώστε μου την ευκαιρία να κυβερνήσω χωρίς μνημόνιο. Φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνοι», είπε.

Αναφέρθηκε στα επιτόκια καταθέσεων λέγοντας ότι είναι χαμηλά και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό εργαλείο η αναπτυξιακή τράπεζα και πως δεν έχει κανένα νόημα η κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.« Γιατί; Για να δίνει δάνεια σε κολλητούς τους;» διερωτήθηκε.

Για το κρατικό χρέος, σημείωσε ότι έχει η Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνο το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ διότι τινάζει στον αέρα τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω το μισό πρόγραμμά του θα έχουμε υποβάθμιση της χώρας και κρίση χρέους ξανά.

Τουρκικές εκλογές

Ερωτηθείς για τις τουρκικές εκλογές είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη, ωστόσο θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει, αλλά ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι δομικό πρόβλημα και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει θωρακιστεί. «Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και οικονομία», τόνισε.

Κάλεσε τους πολίτες να να σκεφτούν ότι ο επόμενος ένοικος του Μαξίμου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να διαχειριστεί εντάσεις. Πρέπει «να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση και να μην είναι όμηρο διαφόρων παζαριών» σημείωσε και υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να την προσφέρει μόνο η ΝΔ».

Διαβάστε Περισσότερα