«Κόντρα» για το κατεπείγον του ν/σ για τα διπλώματα

«Κόντρα» για το κατεπείγον του ν/σ για τα διπλώματα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με το «καλημέρα» άναψαν τα αίματα στη Βουλή, με αφορμή το χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για τα διπλώματα. Μάλιστα, ενώ το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε να στείλει επιστολή προς τον Κ. Τασούλα ζητώντας τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων, «καθώς δεν υπήρξε απόφαση του οργάνου που θα καθορίζει τη διαδικασία συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής την περασμένη Παρασκευή είχε ενημερώσει τη Διάσκεψη αναφορικά με το σχέδιο νόμου, ωστόσο -όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- πρόκειται ουσιαστικά για πολυνομοσχέδιο. «Μια με δύο μέρες ακόμα δεν θα άλλαζε τίποτα στα διπλώματα», σχολίασε η Ο. Γεροβασίλη μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης μίλησε για ομηρία 105.000 πολιτών και σχολίασε ότι το κατεπείγον έγκειται στο σχεδόν ότι από 1 Σεπτέμβριο θα διπλασιαζόντουζαν με βάση τη νέα μέτρηση, αυτή των ρύπων. «Αν δεν περάσει η διάταξη σήμερα ή αύριο επόμενη βδομάδα θα καλούνταν πληρώσουν οι συμπολίτες μας αυξημένα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και διπλάσια. Γι' αυτό εισηγούμαι να γίνει δεκτό το κατεπείγον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέττυ Πέρκα ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. «Δεν είμαστε ούτε σε μνημονιακό καθεστώς και δεν είναι κατεπείγον «Το υπαρκτό πρόβλημα που δεν είναι 100.000 αλλά μικρότερος αριθμός , θα μπορούσε να συζητηθεί με κανονική διαδικασία. Συν του ότι έχει και διατάξεις που αφορούν σχεδόν όλα τα υπουργεία…», προσέθεσε.  

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη διαδικασία ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιγράφει το ΣΥΡΙΖΑ.«Αφού ο χρονικός ορίζοντας ήταν γνωστός από Ιούλιο μπορούσε να έχει μπει σε άλλο νομοσχέδιο. Άλλωστε μόνο νομοσχέδιο δεν είναι αλλά συρραφή τροπολογιών», είπε.

Λίγο αργότερα ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Είναι ένα νομοσχέδιο οκτώ υπουργείων, άρα δηλαδή ένα πολυνομοσχέδιο που έρχεται με αυτή τη διαδικασία. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί με τέτοιου είδους διαδικασία», είπε και έκανε λόγο για ένα καθεστώς που ξεπερνάει και τα προηγούμενα ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι το ΚΚΕ είχε ήδη φύγει από την αίθουσα άρχισε να απειλεί ότι θα ακολουθήσει την πρακτική του Περισσού. «Μη μας αναγκάσετε να φύγουμε», είπε ο Σ. Φάμελλος, απειλή που υιοθέτηση και η κυρία Πέρκα. Τελικά η διαδικασία προχώρησε, όπως είχε εισηγηθεί ο αρμόδιος Υπουργός, δηλαδή ως κατεπείγον.

Τονίζεται, τέλος, ότι θέση πήρε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας όταν κατά την έναρξη της συνεδρίασης ΔΕΚΟ όπου θα παρουσιαστεί ο νέος πρόεδρος του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, το θέμα μπήκε από το ΚΚΕ. «Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που παραδέχθηκε το ζήτημα και εξήγησε πως είναι σύμπτωμα της πρώτης περιόδου καθώς πρέπει να λυθούν κατεπείγοντα θέματα. Ο ίδιος είπε ότι δεν θα συνεχιστεί. Με παρηγορεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το συγκεκριμένο ζήτημα», υπογράμμισε.