Κομματική διαμάχη και για τη Γάζα

Κομματική διαμάχη και για τη Γάζα

Με ελληνική πρωτοβουλία επετεύχθη κοινή δήλωση 80 κρατών μελών του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις. Η δήλωση εκφωνήθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αν και η δήλωση αφορά γενικώς τους αμάχους στον πλανήτη, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο καυτό θέμα της Γάζας. Επικαλέστηκε τα στοιχεία από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το οποίο η Γάζα αντιμετωπίζει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη των εχθροπραξιών μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού.

Κατά τη δήλωση που εκφώνησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί νομική υποχρέωση, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε».

Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Σκαι δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τις ενέργειες αυτές και να αποκατασταθεί η ροή βοήθειας προς τη Γάζα. Στους συμμάχους μας έχουμε μια υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες και το έχω μεταφέρει στην ηγεσία του Ισραήλ. Η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν δικαιολογεί επιχειρήσεις που έχουν ένα τόσο δυσανάλογο κόστος».

Ήταν απάντηση στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος σε δική του συνέντευξη στο Mega είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για καθυστερημένη αντίδραση και του καταλόγισε ότι ταυτίζεται με τον Νετανιάχου.

Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται για λόγους ιστορικής μνήμης να αναφέρεται στο Παλαιστινιακό. Θυμίζουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1982 έστειλε ελληνικά πλοία για τη διάσωση Παλαιστινίων μαχητών από τη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο και της ισραηλινής εισβολής. Παράλληλα ο Γιασέρ Αραφάτ της κοσμικής PLO ήταν μόνιμα καλεσμένος στις γιορτές νεολαίας του κόμματος.

Ήταν βέβαια άλλοι καιροί. Η πιο ακραία παλαιστινιακή οργάνωση θεωρείτο το επίσης κοσμικό, μαρξιστικών απόψεων Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ήταν στα σπάργανα ο τζιχαντισμός.

Τώρα στην περιοχή έχουν πάρει το πάνω χέρι δυο φανατισμοί. Αυτοί που θέλουν να εξαλείψουν το Ισραήλ «από το ποτάμι ως τη θάλασσα» και εκείνοι εκ των αντιπάλων που θέλουν να το εδραιώσουν ως τη θάλασσα.

Οι συγκυρίες έφεραν το Ισραήλ να είναι σύμμαχός μας, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι για πάντα. Και η Ελλάδα είναι μικρή χώρα που είναι αστείο να επιδίδεται σε λεονταρισμούς. Υπάρχουν μεγάλες χώρες σε γεωγραφικά ασφαλείς περιοχές που απλώς εκδίδουν ψηφίσματα, και μια Αμερική αλλοπρόσαλλη υπό τα ηνία του Τραμπ.

Πάντως τον καιρό που το ΠΑΣΟΚ στήριζε τους Παλαιστίνιους η Αριστερά δεν ήταν τόσο επιθετική κατά του Ισραήλ. Ίσως γιατί η Σοβιετική Ρωσία ήταν υπέρ της ύπαρξης ισραηλινού κράτους.

Τώρα ο Δημ. Κουτσούμπας έστειλε επιστολή στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης, προκειμένου η κυβέρνηση - και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό.

Γενικώς ισορροπημένα τα αιτήματα: Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, να ανοίξουν ο ανθρωπιστικές δίοδοι, να καταδικάσει η ελληνική κυβέρνηση «τα εγκλήματα του Ισραήλ» (κάτι που μάλλον έκαναν ο Μητσοτάκης και ο Γεραπετρίτης χωρίς εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς), και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Το τελευταίο είναι ήσσονος σημασίας. Οι Παλαιστινιακές οργανώσεις δεν αρκούνται στα σύνορα του 67, και στο καταστατικό τους έχουν ως όρο την εξαφάνιση του Ισραήλ. Κάτι που ο ρεαλισμός λέει ότι δεν θα γίνει, και εξ αυτού ειρήνη δύσκολα θα υπάρξει. Και πάντα θα την πληρώνουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Πάντως και αυτά τα αιτήματα του ΚΚΕ θεωρήθηκαν λειψά από τους… ανυπότακτους αγωνιστές της Νέας Αριστεράς.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ, ενώ ο πρόεδρός του Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στην επιστολή του ΚΚΕ την ήθελε πιο μαχητική. Ζήτησε μεταξύ άλλων να στηρίξει η χώρα μας την αναστολή σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και να διακοπεί κάθε μορφή στρατιωτικής συνεργασίας μαζί του!

Για να εισπράξει το αγανακτισμένο σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου: «Ήρθε εδώ ο κύριος Χαρίτσης με ύφος χιλίων καρδιναλίων να μας πει πως πρέπει να βάλουμε πιο ριζοσπαστικά αιτήματα, λέει. Αλήθεια; (…) Ο κ. Χαρίτσης, που τώρα καμώνεται τον υπερασπιστή των Παλαιστινίων, ξέχασε ότι ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφε με τον Νετανιάχου, τον «Μπίμπι» όπως τον έλεγαν χαϊδευτικά τότε, συμφωνίες στρατηγικής σημασίας; Τότε το Ισραήλ δεν ήταν κατακτητής;».

Ελα ντε!