Κεραμέως: Η Ελλάδα γίνεται διεθνής φάρος εκπαίδευσης

Κεραμέως: Η Ελλάδα γίνεται διεθνής φάρος εκπαίδευσης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια Εκδήλωση του «Pharos Summit 2022», της Συνόδου για την Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσία εκπροσώπων από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς και εκπροσώπων των Κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Η εκδήλωση, στην οποία καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Fulbright και έλαβε χώρα στην εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η οποία είχε δρομολογήσει τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων των δύο χωρών ήδη από το 2019, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, έκανε λόγο για την επίσκεψη των εκπροσώπων ως «μόνο την αρχή για ό,τι βλέπουμε ως ένα σημαντικό ταξίδι που θα οδηγήσει σε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα ωφελήσουν αμφότερες τις ακαδημαϊκές κοινότητες».

Όπως σημείωσε η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός κόμβος που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει όλα τα οφέλη της συμμετοχής της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας.

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, η χώρα μας είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία που έχει παραμείνει ανυποχώρητα ισχυρή ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές» είπε και πρόσθεσε:

«Οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, το ευρύ φάσμα πεδίων ακαδημαϊκών σπουδών και το ποικίλο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπουν στα ενδιαφερόμενα ιδρύματα να προσαρμόσουν το προφίλ συνεργασίας τους και να βρουν τον κατάλληλο εταίρο τους στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η ευρεία γνώση της αγγλικής γλώσσας και ένα ακμάζον επιχειρηματικό τοπίο καθιστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια άριστους συνεργάτες σε κοινά εγχειρήματα, που στοχεύουν να φέρουν πιο κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία. Και, τέλος, σίγουρα δεν βλάπτει το γεγονός ότι η Ελλάδα -αν και δεν είμαι αντικειμενική εν προκειμένω - είναι μια πανέμορφη χώρα, που διαθέτει ένα ποικιλόμορφο, μαγευτικό τοπίο, φανταστικό καιρό και ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, και φιλόξενους ανθρώπους!»

Η ίδια σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τη διεθνοποίηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.

«Επειδή έχουμε αναλάβει τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της δημιουργίας προγραμμάτων ξένων γλωσσών, διεθνών συνεργασιών, κοινών και διπλών πτυχίων, θερινών και χειμερινών προγραμμάτων, κοινών ερευνητικών κέντρων - για να αναφέρω μόνο μερικές από τις συνεργασίες, οι οποίες συνδυάζονται φυσικά με εκτεταμένη χρηματοδότηση που έχουμε προσφέρει στα ΑΕΙ της χώρας», υπογράμμισε και χαρακτήρισε ιστορική την αντιπροσωπεία των αμερικανικών πανεπιστημίων που είναι η μεγαλύτερη σε οποιαδήποτε ξένη χώρα στην 100χρονη και πλέον ιστορία τους.

Σε τροχιά ποιοτικής αναβάθμισης τα ΑΕΙ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ώστε να τεθούν τα ΑΕΙ της χώρας σε μια νέα τροχιά εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης. Προέτρεψε τα Πανεπιστήμια να συνάψουν νέες συνεργασίες και να εμβαθύνουν τις υφιστάμενες, και επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ότι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της και ιδιαίτερα η νέα γενιά.

Τη Σύνοδο χαιρέτισαν, επίσης, ο George J. Tsunis, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η Lee Satterfield, Assistant Secretary of State για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα των ΗΠΑ και ο Allan E. Goodman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης ΗΠΑ. Όλοι μίλησαν με ενθουσιασμό για τις νέες ακαδημαϊκές συνεργασίες και ιδιαίτερη προσμονή για τα αποτελέσματά τους.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν, ενδεικτικά, τρεις συνέργειες που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς ακαδημαϊκού προγράμματος συνεργασιών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019: α. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Columbia, β. Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, γ. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο Yale.

Οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων αναφέρθηκαν στα σχέδια και τις προσδοκίες τους από τα νέα προγράμματα, που αναμένεται να ωφελήσουν τα Πανεπιστήμια και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, να προάγουν την έρευνα και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Αξιοσημείωτη είναι η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Yale η οποία προβλέπει την ανταλλαγή φοιτητών από τα δύο ιδρύματα και την παρακολούθηση μαθημάτων άνευ διδάκτρων.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές, περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για την δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης.

Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale. 

«Ως παιδιά, μεγαλώσαμε σε νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ν.Θωμαϊδης, καθηγητής Χημείας στο ΕΚΠΑ για τον ίδιο και τον συνεργάτη του, κ. Β.Βασιλείου, καθηγητή Περιβαλλοντικής Υγείας του Yale, «όπου ο δρόμος προς την γνώση δεν είναι πάντα προφανής και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθιστούν τον δρόμο προς την γνώση - στο υψηλότατο επίπεδο - για τους νέους της χώρας μας πιο εύκολο από ποτέ.»

Μαρτυρίες δύο φοιτητριών από Harvard

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι μαρτυρίες δύο φοιτητριών από το Πανεπιστήμιο Harvard, οι οποίες συμμετείχαν στο θερινό πρόγραμμα που διενεργείται στη Λέσβο, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, και αφορά τις προσφυγικές ροές, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει αναπτύξει τεχνογνωσία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

«Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του φαινομένου της μετανάστευσης και να καταλάβουμε τις δυσκολίες στην κατάρτιση μεταναστευτικής πολιτικής» δήλωσε μια εξ’ αυτών.

Τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι θα επισκεφθούν, ανά ομάδες ενδιαφέροντος, τα Πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης περαιτέρω συνεργασιών ή εμβάθυνσης αυτών που δρομολόγησαν την τελευταία τριετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη, από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε η Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του φημισμένου Πανεπιστημίου Columbia στην Αθήνα, για ακαδημαϊκή διάδραση με τους καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές μας.

Πρόκειται για άλλη μία απτή ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή μας κοινότητα και επιστέγασμα μίας εντατικής προσπάθειας που γίνεται από τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΥΠΑΙΘ για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ. Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο.