Καθοριστικές οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Καθοριστικές οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

Του Βασίλη Γεώργα

Μέσα από τη σύγκλιση στο δύσκολο μέτωπο των εργασιακών αλλαγών περνά ο κύριος όγκος της επιδιωκόμενης συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών στο χρόνο που απομένει ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ενώ η κυβέρνηση επείγεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει και το χρέος το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δεκάδες επιμέρους προαπαιτούμενα που συνθέτουν τη δεύτερη αξιολόγηση, έχουν τελεσφορήσει, η κυβέρνηση και τα ανώτατα κλιμάκια του κουαρτέτου έχουν ρίξει πλέον όλο το βάρος στη γεφύρωση των μεγάλων διαφορών που εξακολουθούν να χωρίζουν την κυβέρνηση από τις θέσεις του ΔΝΤ για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη διατήρηση των αποφάσεων διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στο Κράτος.

Η πολύ μεγάλη απόσταση στα εργασιακά επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές, χωρίς να μπορεί κανείς μέχρι σήμερα να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις ή να κάνει υποθέσεις για το αν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής του κουαρτέτου υποκρύπτει μια επικοινωνιακή διελκυστίνδα, στη μια άκρη της οποίας βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση που θέλει να κερδίσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην άλλη το ΔΝΤ που επιδιώκει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Σήμερα πρόκειται να υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων μεταξύ των επικεφαλής των δανειστών με την αρμόδια υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς χθες παρά την 4ωρη συνάντηση μαζί τους, το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως «η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της» και οι δανειστές στις δικές τους.

Συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής θα γίνονται μέχρι και την Τρίτη, οπότε τα κλιμάκια των δανειστών θα αποχωρήσουν από την Αθήνα, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν πρόκειται να επιστρέψουν πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Απόσταση σε ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις

Στις χθεσινές συζητήσεις ασκήθηκε ισχυρή πίεση προς την ελληνική πλευρά να δεχτεί την κατάργηση της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας, καθώς και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους χωρίς να αναμένει την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ αναφορικά με την προσφυγή της Lafarge-ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η στόχευση αυτή των πιστωτών αποσκοπεί να διευκολύνει τόσο τις τράπεζες όσο και τις μεγάλες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν θέματα αναδιάρθρωσης, ενόψει της ενεργητικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Στο κενό βρίσκονται προς το παρόν και οι συζητήσεις για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει το καθεστώς διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στην ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, αντί του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Αγεφύρωτο παραμένει επίσης το χάσμα για την ελληνική θέση περί κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, καθώς και για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών που ζητούν οι δανειστές.

Κόβουν τον «κόφτη» του 2017

Το γεγονός ότι κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις φαίνεται πως υπήρξε γεφύρωση των διαφορών στο δημοσιονομικό μέτωπο με το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2017, διευκολύνει σημαντικά τη συμφωνία.

Η «συναντίληψη» κυβέρνησης – δανειστών ότι τα φορολογικά μέτρα θα αποδώσουν τα απαιτούμενα έσοδα ώστε να ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 (σ.σ ο πήχης τίθεται στο 1,8% για του χρόνου) δημιουργεί την εντύπωση πως το σενάριο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» αποδυναμώνεται αισθητά και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται θεωρητικά με περίπου 300 εκατ. ευρώ «στα χέρια» για να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να διευκολυνθεί πολιτικά. Το ερώτημα είναι αν η πραγματικότητα θα διαψεύσει ή θα επιβεβαιώσει στην πορεία τους πολύ φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς.