«Κάθεστε δίπλα στον Πολάκη και μιλάτε για νόμο ευθύνης υπουργών;»

«Κάθεστε δίπλα στον Πολάκη και μιλάτε για νόμο ευθύνης υπουργών;»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Να ζητήσει εξεταστική Επιτροπή για την σκευωρία της Novartis κάλεσε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μολονότι ο Παύλος Πολάκης έχει ζητήσει να ενταχθεί στην πρόνοιά του αρκετές φορές και κυρίως μετά τις δικογραφίες Στουρνάρα και Πουλή. 

«Εμείς διαφωνούμε με τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για την Novartis», είπε ο Αλ. Τσίπρας και μάλιστα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα την «πατήσει», όπως «την πατήσατε με τον Πολάκη». «Θα είναι το Βατερλό σας γιατί ο ελληνικός λαός θα μάθει τι έγινε με την Novartis με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με όλα τα σκάνδαλα στην Υγεία», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Κάθεστε δίπλα στον Πολάκη και αναφέρεστε στον νόμο περί ευθύνης υπουργών;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός έχει επικαλεστεί τον συγκεκριμένο νόμο για να γλιτώσει. «Πόση υποκρισία πια και εσείς και ο Πολάκης», τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η γαλάζια παράταξη δεν κατηγορεί τους δικαστές, «εσάς κατηγορήσαμε, πολιτική σκευωρία ήταν». 

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για την υπόθεση Θάνου όσο και για το άσυλο. «Η διάταξη θα περάσει ό,τι και να κάνετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η κυρία Θάνου θα «σταματήσει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού». «Με την επιλογή μας θα δείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιτροπή», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά το άσυλο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι σοβαρό ζήτημα «όταν καθηγητές χτίζονται στα γραφεία του, όταν έχουνε μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών, όταν μπαχαλάκηδες βρίσκουν καταφύγιο εντός του πολυτεχνείο για να αποφύγουν σύλληψη». Απάντησε, δε, και στη μομφή σχετικά με τις πανελλαδικές λέγοντας ότι πέρασε στο πολιτικό της νομικής μολονότι είχε επιλέξει να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

«Είπατε ωμά ψέματα για τις θέσεις μας για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Και μάλιστα Διέκρινα μια αντίφαση όταν μας είπατε πόσο καλά είναι τα πανεπιστήμια», είπε ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ως καλά τα ελληνικά πανεπιστήμια αυτό θα πρέπει να οφείλεται στις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Φαντάζομαι ότι αν αναβαθμίστηκε το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν αναβαθμίστηκε με Γαβρόγλου. Άρα κάτι καλό θα έκαναν οι κυβερνήσεις», υπογράμμισε ενώ ξεκαθάρισε ότι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένος από την θέση που βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Τι είναι αυτό που χρήζει μιας ιδιαίτερης προστασίας τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα με την ελεύθερη έκφραση. Τα πανεπιστήμια δεν προστατεύονται γιατί οι ομάδες των μπαχαλάκηδων πλακώνουν στο ξύλο με όποιον διαφωνεί με ότι πιστεύουν», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κόντρα ξέσπασε και με αφορμή τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Την αρχή έκανε ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας εκ νέου απαντήσει, με τον πρωθυπουργό να απαντά αν ο κ. Ρουμπάτης είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας του από τον ΔΟΑΤΑΠ. Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα με νόημα να μην μπαίνει στη σύγκριση βιογραφικών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί δική του επιλογή να αντιπαρατεθεί δημόσια για την ΕΥΠ. «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε σε ένα λάθος. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεγαν ανθρώπους με γνωστή περπατησιά, γνωστή σταδιοδρομία και ήταν υπεράνω πάσης υποψίας», προσέθεσε.