Κατά του Πανούση στρέφεται η κυβέρνηση!!!

Κατά του Πανούση στρέφεται η κυβέρνηση!!!

Στον πολιτικό σεισμό που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, η κυβέρνηση απαντά ζητώντας... εξηγήσεις, και καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του.

Σύμφωνα με το skai.gr, στον Άρειο Πάγο μετέβησαν σήμερα, με δική τους πρωτοβουλία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, για να καταθέσουν στην εισαγγελέα Ευτέρπη Κουτζαμάνη όλα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση των καταγγελιών του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά εναντίον του, η οποία σχετίζεται με τα όσα έχει πει ο πρώην υπουργός τις τελευταίες ημέρες. Και ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιάννη Πανούση για κατοχή απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ, καθώς κατείχε κρατικά έγγραφα με διαλόγους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με άτομα που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού για θέματα τρομοκρατίας, κάτι μη επιτρεπόμενο.

«Είναι ενημερωτικά δελτία της ΕΥΠ, είναι κρατικά έγγραφα με διαβάθμιση απορρήτου» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται, σύμφωνα με το skai.gr, να εκδηλωθεί σε υψηλότατο επίπεδο -ενδεχομένως να γίνει και σήμερα Τετάρτη- ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Κουτζαμάνη θα αναθέσει, λόγω της μείζονος σημασίας των καταγγελιών, την έρευνα σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, έναν από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διαταχθεί, προφανώς, όπως ανέφεραν νομικές πηγές, θα ελεγχθούν και τα καταγγελλόμενα από τους δύο υπουργούς σε βάρος του κ. Πανούση.

Πάντως, κατά την είσοδό τους στο δικαστικό μέγαρο τα κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον σκοπό της επίσκεψής τους.

"Περίεργες συμπτώσεις"

Νωρίτερα, νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης, για σχέσεις στελεχών της με τρομοκρατικές οργανώσεις, άφησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης:

«Υπάρχουν περίεργες συμπτώσεις. Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» με αποκάλεσαν «κατά φαντασίαν... Πρωθυπουργό». Βλέπω υπουργούς να λένε ότι θέλω να γράψω ένα μυθιστόρημα. Εδώ υπάρχει ένας κοινός τόπος για το πρόσωπό μου. Ήθελα να ήξερα μαζί τα γράφουν αυτά που λένε;», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται

Συνεχίζοντας στο μοτίβο των επιθέσεων κατά του Γ. Πανούση, από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, σχολίασε νωρίτερα: «Ο κ. Πανούσης πήγε μετά από προτροπή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη... Είδαμε συνεντεύξεις του, άρθρα, τι περίμενε να βγει το βιβλίο του και μετά να πάει»;

Η κ. Σβίγκου έκανε επίσης λόγο για «δήθεν διαλόγους» αμφισβητώντας τις συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες. «Δεν υπάρχει καμία σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία» τόνισε η εκπρόσωπός Τύπου του κόμματος.

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Πανούση ότι τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών και «Πυρήνων της Φωτιάς» συμπίπτουν, η κ. Σβίγκου είπε ότι «δείχνει τη θέση στην οποία βρίσκεται, με αυτό τον τρόπο όχι μόνον δεν επιτελεί ό,τι θέλει να επιτελέσει, αλλά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για στόχους που ελπίζω να μην είναι στις σκοπιμότητές του».

Την επόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γ. Πανούσης

Σύμφωνα με το ΑΠΕ την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με τις καταγγελίες του περί απειλών κατά της ζωής του.

Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή, έπειτα από αίτημα που είχαν υποβάλει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού έκανε λόγο για γενναίο συναινετικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον κ. Πανούση, σημείωσε ότι είναι προφανές ότι πρέπει να κληθούν οι κκ Τόσκας και Παρασκευόπουλος, αφού όμως υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των γεγονότων, μετά την κατάθεση του κ. Πανούση.

Από την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα για την επόμενη Τετάρτη, θα κριθεί αν είναι αναγκαίο ή μη, η κλήτευση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Αυτό αποφασίστηκε από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, μετά από μια έντονη συζήτηση που προηγήθηκε μεταξύ της προέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου και βουλευτών της αντιπολίτευσης, που υποστήριζαν την ανάγκη άμεσης κλήτευσης όχι μόνο των δύο υπουργών, αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, καθώς και του πρώην μετακλητού υπαλλήλου του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Λάμπρου, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είχε συνομιλίες με κρατούμενους στις φυλακές.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι πέραν της ανάγκης άμεσης κλήτευσης του κ. Λάμπρου, πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με την εξουσία έμμισθων ή άμισθων συμβούλων στα γραφεία των υπουργών να διαμορφώνουν πολιτικές. «Αυτό είναι ανωμαλία στο πολίτευμα», τόνισε ο κ. Τζαβάρας, ενώ πρότεινε και κατ' αντιπαράσταση εξέταση του κ. Παρασκευόπουλου με τον κ. Πανούση.

«Δεν είμαστε δικαστήριο να κάνουμε κατ' αντιπαράσταση εξέταση κύριε Τζαβάρα. Ποτέ δεν έγινε στη Θεσμών αυτό. Η μαγνητοταινία του κ. Μπαλτάκου δεν ήρθε ποτέ να συζητηθεί εδώ. Ό,τι προκύψει από την κατάθεση του κ. Πανούση θα κληθούν οι πάντες», αντέτεινε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Γκιόλα για την κλήση Λάμπρου

Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα προκάλεσε η επιμονή βουλευτών της αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή ο Πάνος Λάμπρου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κακώς ανακινήθηκε το θέμα του κ. Λάμπρου. Υπάρχουν άτομα που συμμετέχουν σε ένα κόμμα, έχουν ευαισθησίες σε ορισμένα θέματα και ασχολούνται με αυτά. Ναι, κανένας δεν αποκλείει τη λειτουργία τους κάτω από αυτό το μανδύα να συνδιαλέγονται ακόμα και με κρατούμενους. Τι είναι αυτοί; Απόκληροι της κοινωνίας και δεν μπορούν να μιλάνε μαζί τους;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να επισκέπτεται ένας σύμβουλος τις φυλακές και να συνδιαλέγεται.


-Διαβάστε ακόμα:

Ερώτηση Γεωργιάδη για τον Λάμπρου και τη σχέση του με το υπουργείο Δικαιοσύνης