Κ. Κυρανάκης: Έχω ζητήσει μελέτη για 24ωρη λειτουργία του Μετρό τα Σάββατα
Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. Κυρανάκης: Έχω ζητήσει μελέτη για 24ωρη λειτουργία του Μετρό τα Σάββατα

Στα νέα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με τα ΜΜΜ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αποκαλύπτοντας ότι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την 24ωρη λειτουργία του Μετρό τα Σάββατα, όπως και του Τραμ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Παραλιακή. 

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, μιλώντας την Τετάρτη (07/05) στο Open επανέφερε την πρότασή του για την παροχή επιδότησης στο κόμιστρο των ταξί κατά τα Σαββατοκύριακα, με στόχο την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ από τους πολίτες.

«Αυτοί που γελάνε να πάνε στα επείγοντα να τους κοπεί το γέλιο. Το θέμα δεν είναι αστείο», είπε.

Η νέα πρόταση Κυρανάκη

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, χωρίς να διευκρινίσει αν επιμένει στην αρχική του πρόταση, παρουσίασε μια νέα θέση: τη σύσταση ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί την επιδότηση των ταξί, αξιοποιώντας τα έσοδα από τα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων που καταγράφονται από τις κάμερες.

Όπως διευκρίνισε, ο κος Κυρανάκης, στόχος είναι να μη χρηματοδοτούνται τα μέτρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ο φορολογούμενος, πράγματι, δεν πρέπει να πληρώνει κάτι τέτοιο. Εμείς πάμε να φτιάξουμε ένα Ταμείο για έσοδα από παραβάτες. Φτιάχνουμε ένα σύστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα τοποθετήσει τις κάμερες και θα ξεκινήσει η είσπραξη εσόδων, από τις ψηφιακές κλήσεις, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες» ανέφερε.

Ο ίδιος απάντησε και σε όσους ειρωνεύτηκαν την πρότασή, σημειώνοντας: «Ίσως τους κοπεί το γέλιο αν επισκεφτούν τα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων τα βράδια Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής να δουν τι συμβαίνει. Να ρωτήσουν τους γιατρούς, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, πόσα περιστατικά έχουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε περισσότερους θανάτους το βράδυ από ό,τι τη μέρα».

Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Θέλουμε κίνητρα ώστε να μειωθούν οι υψηλότατοι ανησυχητικοί δείκτες θανατηφόρων ατυχημάτων και άλλων σοβαρών περιστατικών. Κάποιος, ο οποίος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και προκαλεί έναν τραυματισμό, όχι μόνο στον εαυτό του, σε κάποιον τρίτο που δεν έχει πιει, και αυτός κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο». 

Πρότεινε την εγκατάσταση συσκευών αλκοτέστ στα οχήματα όσων εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια. Αν ο οδηγός ξεπερνά το όριο, το όχημα δεν θα μπορεί να εκκινήσει. Ζήτησε επίσης από τη ΣΤΑΣΥ προ τεσσάρων εβδομάδων μια μελέτη βιωσιμότητας για την πιθανότητα 24ωρης λειτουργίας του μετρό τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του προς τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ, Θύμιο Λυμπερόπουλο, για τη στάση του απέναντι στην πρότασή του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Λυμπερόπουλος είναι άλλη ιστορία. Κάνω διάλογο με την ομοσπονδία των ταξί».

Π. Μαρινάκης: Ήταν μια σκέψη, αλλά δεν θα προχωρήσει

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε την Τετάρτη (07/05) ο Παύλος Μαρινάκης, η κυβέρνηση δεν συνττάσσεται με την πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη για μείωση του κομίστρου των ταξί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, προκειμένου οι πολίτες που καταναλώνουν αλκοόλ να επιλέγουν το ταξί αντί της οδήγησης καθώς, όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, «δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν μία σκέψη». 

«Το υπουργείο κάνει μία σειρά από πολύ σοβαρές προσπάθειες και στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, τίθενται κάποιες προτάσεις», ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν μία σκέψη. Δεν θα πληρώσει προφανώς ο Έλληνας φορολογούμενος. Δεν θα επιδοτείται κάποιος για να πίνει», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο θα κάνει μία σειρά από προσπάθειες όπως για παράδειγμα η διεύρυνση του ωραρίου του μετρό.