field_kentriki_fotografia
Κ. Κούτρας: Στο προσφυγικό, η Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της και την Ευρώπη

«Μπορεί πολλοί να απαξιώνουν την ευρωπαϊκή αρχή της «αλληλεγγύης. Η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει ευρωπαϊκά. Και, μολονότι επωμίζεται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης που προκλήθηκε από λανθασμένες επιλογές άλλων, παραμένει παράγοντας σταθερότητας και αξιών» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Ο κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αποσαφηνίζει ευθέως, χωρίς να μασά τα λόγια του, τη στάση και τη θέση της Ελλάδας απέναντι σε ένα τεράστιο ζήτημα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό με διαστάσεις -που κατά κοινή ομολογία υπερβαίνει το ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστώντας το παγκόσμιο- τονίζοντας και τον παραλογισμό που υφίσταται η χώρα μας «να απαιτεί κανείς ελληνική ή οποιαδήποτε εθνική λύση ή λύση ετεροβαρή σε βάρος ορισμένων μόνο».

 «Πολλοί προσποιούνται, εκ του ασφαλούς, ότι στη θέση της Ελλάδας θα είχαν όλες τις λύσεις έτοιμες, όλα τα ερωτήματα απαντημένα, όλες τις δομές στις θέσεις τους, για να αντιμετωπίσουν το πρωτόγνωρο «τσουνάμι» λέει ο κ. Κούτρας επισημαίνοντας ότι «κραυγάζουν δυνατότερα, για να επικρίνουν την Ελλάδα, όσοι θέλουν να απομακρύνουν από πάνω τους τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας για τις πρακτικές τους». Αλλά, προσθέτει, «όσο αυτοί ζουν σε αυτή την εικονική πραγματικότητα, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βιώνουν την αμείλικτη πραγματικότητα στην πρώτη γραμμή, σηκώνοντας στις πλάτες τους, παρά τα ενδεχόμενα λάθη και τις αδυναμίες που δημιουργούνται αναπόφευκτα μπροστά σε τρομακτικών διαστάσεων κρίσεις, και την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Μια αμείλικτη αλήθεια που αποδεικνύουν οι αριθμοί: τις 90.000 χιλιάδες ζωές που έχει σώσει η ελληνική Ακτοφυλακή τους τελευταίους μήνες, το μεγαλείο ψυχής των τοπικών κοινωνιών στο δράμα των προσφύγων, τη διαφορά των καταγραφών σε hotspots μόνο τον Νοέμβριο του 2015 ανάμεσα στην Ευρώπη (54.000) και στην Ελλάδα (51.300), καθώς και το κόστος της χώρας μας που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ στις πρωτογενείς δαπάνες που σχετίζονται με τη διαχείριση των προσφύγων, σε ένα κράτος υπό ταυτόχρονη πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες δαπάνες και τα διαφυγόντα κέρδη εξ αιτίας της κρίσης.

Η Ελλάδα σε αυτό το τεράστιο ζήτημα, όπως υπενθυμίζει ο κ. Κούτρας, κάνοντας μία λεπτομερή αναδρομή, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αλλά «εξαρχής πίεσε για ενιαίες ευρωπαϊκές και αποτελεσματικές απαντήσεις» σε αυτό το πρόβλημα:

- Πίεσε ήδη από τον Μάιο όταν σχεδιαζόταν η ναυτική Επιχείρηση Sophia στη Λιβύη, να υπάρξει μέριμνα για την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα κατευθύνονταν τα προσφυγικά ρεύματα της Κεντρικής Μεσογείου

- Πίεσε, από τον περασμένο Ιούλιο, για αύξηση της παρουσίας στελεχών / σκαφών της FRONTEX στο Αιγαίο - η ανταπόκριση των κρατών μελών της Ε.Ε. ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων.Η FRONTEX, κατ'' ουσίαν, έχει υπόσταση χάρη στην Ελλάδα. Ήδη από το 2012 δραστηριοποιείται στη χώρα για την υποστήριξη των ελληνικών υπηρεσιών στην εποπτεία και φύλαξη των συνόρων μας, αρχικά των χερσαίων (Έβρος) και εν συνεχεία των θαλάσσιων (Ποσειδών, νησιά Αιγαίου) και τώρα πάλι των χερσαίων στα σύνορα με ΠΓΔΜ.

- Πίεσε ήδη από τον Ιούλιο για ενεργοποίηση των ομάδων ταχείας δράσης RABITs σε νησιά του Αιγαίου, οι οποίες είχαν ενεργοποιηθεί επιτυχώς και το 2012 στα χερσαία σύνορα με Τουρκία - το αίτημα ουσιαστικά απερρίφθη από την FRONTEX, λόγω αδυναμίας κάλυψης αναγκών.

- Πίεσε για τον επιχειρησιακό έλεγχο της ροής των προσφύγων/μεταναστών και για δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (hotspots) στην Τουρκία, ως πραγματική λύση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης των ανθρώπων - δεν εισακούσθηκε.

- Πίεσε για σύναψη νέων και εφαρμογή των υφιστάμενων Συμφωνιών Επανεισδοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τις επιστροφές παρανόμων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους - τα αποτελέσματα της Ε.Ε. είναι και το γνωρίζουν όλοι αποκαρδιωτικά, με το Πακιστάν, για παράδειγμα, πρόσφατα να αρνείται την αποβίβαση στο Ισλαμαμπάντ είκοσι υπηκόων του με ειδική πτήση που είχε διοργανωθεί με τη συνεργασία της Ε.Ε.

- Πίεσε για τουλάχιστον 100 μηχανήματα ταυτοποίησης Eurodac - έχουν διατεθεί μόλις 39. Παρόλα αυτά, όλες οι νέες αφίξεις καταγράφονται και δακτυλοσκοπούνται συστηματικά.

- Πίεσε για πραγματικό μηχανισμό ίσης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., μέσω της μετεγκατάστασης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα το σύστημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει αποτύχει. Οι σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. σε ανώτατο επίπεδο, όχι απλά δεν τηρούνται, αλλά ανακοινώνεται ότι θα γίνουν ακόμα και αντικείμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην εφαρμοστούν. Ποιοι το ανακοινώνουν; Αυτοί που πρωτοστατούν στο να ζητάνε από την Ελλάδα τήρηση όλων των υποχρεώσεων, κουνώντας το δάχτυλο.

«Η Ελλάδα παρά τα όποια προβλήματα, παραλείψεις ή καθυστερήσεις, θα τηρήσει όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεώσεις της» προσθέτει ο κ. Κούτρας τονίζοντας όμως ότι «απαιτεί το ίδιο από όλους», το ίδιο που «οφείλει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους». Και σημειώνει: «Γιατί η Ελλάδα επιθυμεί αυτό που επιθυμούν όσοι θέλουν πραγματικά να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή ιδέα από διαλυτικά φαινόμενα: αποτελεσματικό έλεγχο ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και συντεταγμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κάθε πρόσφυγα / μετανάστη, με καταγραφή, ταυτοποίηση και αντιμετώπισή του με ανθρώπινο τρόπο. Έτσι και μόνο έτσι θα διαφυλαχθεί το κεκτημένο Schengen ως μία ένωση ασφάλειας, αλληλεγγύης, ελευθερίας».

«Η Ελλάδα» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ «επιμένει και θα επιμείνει στον σεβασμό όλων των παραδεκτών στις ανεπτυγμένες κοινωνίες κανόνων Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου» μολονότι «μπορεί πολλοί να επικρίνουν την ανθρώπινη στάση της Ελλάδας και των κατοίκων της απέναντι στους πρόσφυγες / μετανάστες για δικούς τους, δημαγωγικούς, εσωτερικούς λόγους. «Η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει στον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών. Αδιαπραγμάτευτα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΠΕ