Με λόγια σεβασμού και συγκίνησης αποχαιρέτησε τον Πέτρο Μολυβιάτη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναγνωρίζοντας τη μακρόχρονη και πολύτιμη προσφορά του στην πατρίδα. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο X (Twitter): «Έφυγε ένας ευπατρίδης! Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν ένας ξεχωριστός Έλληνας! Τίμησε την Ελλάδα ως διπλωμάτης, ως διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως υπουργός Εξωτερικών. Παντού διακρίθηκε, παντού προσέφερε στην πατρίδα. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό! Συλλυπητήρια στους οικείους του!»
Έφυγε ένας ευπατρίδης! Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν ένας ξεχωριστός Έλληνας! Τίμησε την Ελλάδα ως διπλωμάτης, ως διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως υπουργός Εξωτερικών. Παντού διακρίθηκε, παντού προσέφερε στην πατρίδα. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό! Συλλυπητήρια… pic.twitter.com/PdD9DQ8umf
— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) May 4, 2025
Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης
Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της ελληνικής διπλωματίας και πολιτικής. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα, υπηρετώντας σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και στις πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας.
Από το 1974 έως το 1980 υπήρξε γενικός διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ αργότερα χρημάτισε για δύο πενταετίες γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το 2004 ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση που διατήρησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006. Εκτός από την πολιτική του σταδιοδρομία, υπήρξε και πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Δύο φορές ορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών: το 2012 στην κυβέρνηση Πικραμμένου και το 2015 στην κυβέρνηση Θάνου. Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές του πρωτοβουλίες ήταν η πρόταση επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας, το 2005, μέσω επιστολών προς διεθνείς ηγέτες, με πρόταση για διπλή ονομασία και παράκαμψη της συνταγματικής αλλαγής της γειτονικής χώρας. Ο Πέτρος Μολυβιάτης φεύγει αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική διπλωματία, πολιτική και δημόσια ζωή – ένα πρότυπο δημόσιου λειτουργού και ευπατρίδη.