Κ. Χατζηδάκης: 10-12 βασικά νομοσχέδια στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ

Κ. Χατζηδάκης: 10-12 βασικά νομοσχέδια στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα εμπροσθοβαρώς γνωρίζοντας ότι θα κριθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της, τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, γνωστοποιώντας πως ήδη επεξεργάζεται η ΝΔ προετοιμάζονται 10-12 νομοσχέδια που θα είναι βασικές προτεραιότητες και θα ψηφιστούν μέσα στους πρώτους μήνες.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της αναγκαιότητας για πολιτική αλλαγή και ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Θα είναι πραγματικά μεταρρυθμιστική, όπως είπε, και θα αποτελείται από υπουργούς που πιστεύουν πραγματικά στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μπροστά με ταχύτητα, χωρίς δισταγμούς και υπαναχωρήσεις.

"Ετοιμάζουμε, πρόσθεσε, ένα πλάνο εφαρμογής του προγράμματος που θα αφορά όχι μόνο σε νομοσχέδια, αλλά και σε σχέδια υπουργικών αποφάσεων, καθώς και στην εξουδετέρωση γνωστών από την προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία εμποδίων, τα οποία καθυστερούν το έργο όλων των κυβερνήσεων.

Παράλληλα υπογράμμισε πως ακόμα και αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει ευρείες συνεργασίες "ώστε η χώρα να προχωρήσει με μια πλατιά, πατριωτική συμμαχία στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη και να "στείλει το μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι η χώρα αλλάζει πραγματικά πορεία και αφήνει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια".
Διευκρίνισε εξάλλου ότι ο ίδιος προσωπικά πιστεύει ότι "επειδή έχουμε ανάγκη μια εθνική συστράτευση, πρέπει να προωθήσουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει δανεισμό στελεχών του ιδιωτικού τομέα". "Φυσικά, με δικλείδες ασφαλείας που θα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων", διευκρίνισε, εξηγώντας ότι "πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά όχι με τις κλασσικές συνταγές, αλλά με τους καλύτερους, τους πιο άξιους, τους πιο ικανούς".

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως η ΝΔ είναι υπέρ μίας θετικής ρύθμισης για το χρέος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε όλοι Έλληνες, δεν θα μπορούσαμε να ζητάμε κάτι διαφορετικό". "Ακόμη περισσότερο ως μελλοντική κυβέρνηση δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να παραλάβουμε μία απολύτως χαοτική κατάσταση", πρόσθεσε. Υπογράμμισε ωστόσο την ανησυχία του κόμματός του πως "αν δεν αλλάξει η συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομία, διατρέχει τον κίνδυνο αυτή η ρύθμιση να πάει χαμένη".

Και επέμεινε στην αναγκαιότητα ενός ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του θα ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της. "Έχοντας υλοποιήσει αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα πάμε στους θεσμούς και θα τους πούμε: «Η Ελλάδα εφαρμόζει το δικό της σχέδιο για το μέλλον. Έχοντας αλλάξει ρότα, έχοντας την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων ζητάμε τη δική σας στήριξη για να γίνει πράξη το 2+4, δηλαδή 2% πρωτογενές έλλειμμα και 4% ανάπτυξη.», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ενδεικτικά αναφέρθηκε σε αλλαγές που πέραν της μείωσης της φορολογίας, θα προωθηθούν από την ΝΔ και στους εξής τομείς:

- Στη δημόσια διοίκηση, με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ ώστε να ενισχυθεί η αξιοκρατία, να χτυπηθούν οι πελατειακές σχέσεις και να βελτιωθεί η απόδοση της δημόσιας διοίκησης.

- Στην Δικαιοσύνη για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των καθυστερήσεων, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, σύγχρονα συστήματα πληροφορικής όπωςτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών υποθέσεων και επεκτείνοντας το ωράριο που δικάζουν τα δικαστήρια.

- Στην Παιδεία με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με υιοθέτηση ρυθμίσεων που ενθαρρύνουν την προσπάθεια, την άμιλλα και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης.

- Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την εξάλειψη των εμποδίων της γραφειοκρατίας.

- Την έναρξη, παράλληλα, από την πρώτη μέρα, της επούλωσης των πληγών του τραπεζικού συστήματος γιατί, όπως τόνισε, χωρίς αυτό δεν μπορεί να στηριχθεί καμία αναπτυξιακή διαδικασία.