Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα θα  είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

Κ. Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα θα  είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

«Με σαφείς προτεραιότητες που μεταφράζονται σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής σε βασικούς τομείς της οικονομίας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των προσεχών ετών και τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης σε διαδικτυακή εκδήλωση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη που ξεπήδησε μέσα από την κρίση οι κυβερνήσεις να αναζητήσουν καινοτόμους τρόπους για να μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, που θα τους δώσει ώθηση να επιστρέψουν σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. «Είναι καθήκον μας» επισήμανε «να παρέχουμε μια σαφή αίσθηση κατεύθυνσης στους πολίτες και τις εταιρείες μας και να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε μια πιο πράσινη, πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, από την οποία καμία χώρα και κανένα τμήμα της κοινωνίας δεν θα μείνει πίσω».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ειδικότερα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που εστιάστηκαν ενεργά, αφενός στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, και αφετέρου στον καθορισμό αξόνων μεταρρύθμισης, προκειμένου να διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Προσπάθειες που δρομολογήθηκαν με τη βοήθεια μιας ομάδας ανθρώπων που συνδυάζει, όπως εξήγησε, εμπειρογνωμοσύνη, διεθνή αναγνώριση, γνώση της αγοράς και εμπειρία στον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής, με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ στα Οικονομικά 2010, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Εντοπίστηκαν πέντε βασικές προτεραιότητες, οι οποίες θα είναι οι βασικοί μοχλοί για ανάκαμψη και ανάπτυξη: 1. Πράσινη ανάπτυξη, 2. Ψηφιακή πολιτική, 3. Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, 4. Υποδομές, 5. Παραγωγικός μετασχηματισμός και ιδιωτικές επενδύσεις.

Τα μέτρα πολιτικής που στοχεύουν σε αυτές τις πέντε βασικές προτεραιότητες, θα χρησιμοποιηθούν, όπως αποσαφήνισε ο υφυπουργός, για την προώθηση του μετασχηματισμού της παραγωγής και των κατάλληλων επενδύσεων σε ποιοτικές υποδομές, για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και την ανακούφιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, ειδικά στα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, που πιθανότατα θα πληγούν από την ύφεση και την ανεργία.

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε τέλος στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NECP) που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και θέτει ως στόχο να εξαλείψει τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2028 και να υπερβεί τους στόχους της ΕΕ σε όλους τους τομείς.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των προπαρασκευαστικών εργασιών, παρά το γεγονός ότι, στην Ελλάδα, όπως και παντού, αναμένουμε ύφεση το 2020, παραμένουμε σίγουροι ότι έχοντας μια σειρά από σαφείς προτεραιότητες που μεταφράζονται σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής σε βασικούς τομείς της οικονομίας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των προσεχών ετών και τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.