Ηχηρό «όχι» από τα πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική για τη Novartis

Ηχηρό «όχι» από τα πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική για τη Novartis

Την άρνησή τους να παραστούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, γνωστοποίησαν σήμερα πέντε από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει να καλέσει για κατάθεση από την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ηχηρό «όχι» στην προανακριτική επιτροπή είπε ο Αντώνης Σαμαράς με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θ. Δρίτσα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην επιτροπή (ώστε να διατυπώσει τη γνώμη του για την αρμοδιότητα) λέγοντας ότι δεν τον αφορούν κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις οι οποίες συνιστούν έναν ακόμη κρίκο στην ουσιαστική συγκάλυψη της σε βάρος του σκευωρίας.

Από την πλευρά του, ο Θ. Δρίτσας, απαντώντας στον πρώην πρωθυπουργό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η επιτροπή μας δεν επιδίδεται σε κομματικά τεχνάσματα και μεθοδεύσεις και σε καμία περίπτωση, η λειτουργία της, δε συνιστά έναν ακόμη κρίκο, σε καμιά ουσιαστική συγκάλυψη και σε καμία σκευωρία».

Την απόφασή του να μην παραστεί ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, έκανε γνωστή με επιστολή του στον πρόεδρό της και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφέροντας ότι δεν θα παραστεί για έκφραση γνώμης αναφορικά με την αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής και ότι επιφυλάσσεται για το δικαίωμά του να παραστεί σε μεταγενέστερη συνεδρίαση της Επιτροπής επί της ουσίας της υπόθεσης.

Ένα ακόμη «όχι» στην προανακριτική επιτροπή ήρθε από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, στον οποίο διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει για την αρμοδιότητα ή μη της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «δέκα χρόνια στο Κοινοβούλιο δεν έχω συναντήσει πιο παράλογο και καταφανώς αντισυνταγματικό αίτημα».

Στην Επιτροπή  δεν θα προσέλθει ούτε ο επίτροπος Μετανάστευσης στην Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξηγώντας ότι  «η επιτροπή έχει απωλέσει με αυτή την σύνθεση, την νομιμοποίηση η οποία παρασχέθηκε σ' αυτήν με την απόφαση της ολομέλειας της βουλής για το διορισμό της, μετά την αποχώρηση από τις εργασίες της επιτροπής του συνόλου των βουλευτών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε και αυτός μέσω επιστολής τον κ. Δρίτσα ότι δεν θα προσέλθει στην επιτροπή, αναφέροντας ότι «δεν αρνούμαι την έρευνα. Δεν αρνούμαι να καταθέσω. Αρνούμαι να συμπράξω στην εκτροπή από τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».