Το «ιδιωτικό» ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Το «ιδιωτικό» ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη

Όταν η Εύα Καϊλή ενεπλάκη στις γνωστές περιπέτειες, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν την κατηγόρησε ότι αποτελεί όνειδος για το ΠΑΣΟΚ. Την κατήγγειλε ότι ήταν Δούρειος Ίππος της ΝΔ. Λες και η ηθική απαξία αυτών για την οποία κατηγορείτο, επαυξάνετο εάν την επικολλούσε στο κυβερνητικό κάδρο.

Γράφαμε τότε Δεκέμβρη 22, και με τίτλο «Θέλει ο Ανδρουλάκης ένα μικρό προσωπικό ΠΑΣΟΚ;»: Δεν ήταν μια κίνηση αντιπολιτευτικής μικροπολιτικής η καταγγελία περί Δούρειου Ίππου. Σε εκείνο που στοχεύει, κατά τους προβληματιζόμενους εντός ΠΑΣΟΚ, είναι η επιβολή άτεγκτης πειθαρχίας. Φοβούνται ότι οι ανωτέρω δηλώσεις αποτελούν προείκασμα επιβολής του ενός ανδρός αρχή.

Και με αφορμή την αποχώρηση του Λοβέρδου γράφαμε τον Ιούνιο του 2023: Προσωπικώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Ανδρουλάκης φρόντισε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα των βουλευτών που στήριξαν Λοβέρδο, αλλά και τον ίδιο. Την ίδια εποχή που ο Λοβέρδος σε δημοσκοπήσεις υπερτερούσε του τότε Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Τώρα νέα εστία καχυποψίας για αυταρχική, αρχηγοκεντρική νοοτροπία Ανδρουλάκη, δημιουργήθηκε με την εκδήλωση του Ινστιτούτου για τη σοσιαλδημοκρατία (InSOcial) και με θέμα «Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030 – Εθνικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον».

Αξιομνημόνευτη πρωτοβουλία. Αποτυπώνει περιβαλλοντική ευαισθησία και στοχεύει να εκπέμψει εικόνα σοβαρότητας και κυβερνησιμότητας του κόμματος.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καταλογίζεται αυταρχισμός και κλειστοφοβική λογική αποκλεισμών εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Του καταλογίζεται ότι διέπεται από συνωμοτική λογική παλιάς ΠΑΣΠ, στις δολιχοδρομίες της οποίας έχει διαπρέψει επιτυχώς.

Για παράδειγμα στην προηγούμενη ημερίδα του InSocial για την Παιδεία, τότε που ο Ανδρουλάκης έριξε τη φωτοβολίδα περί «Σκανδιναβικού μοντέλου», (για να εισπράξει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. από τη Νάντια Γιαννακοπούλου ότι αυτό δεν υπήρχε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ), ένας εκ των ομιλητών ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, και προσκείμενος στον Ανδρουλάκη, Στέφανος Παραστατίδης.

Τώρα ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος Μανώλης Χριστοδουλάκης δεν εκρίθη ικανός να εκπροσωπήσει το κόμμα σε μια ημερίδα με αντικείμενο τον τομέα κομματικής ευθύνης του! Αντ΄ αυτού θα μίλησε ο αρχηγός για να καλύψει το κενό!

Από την πλευρά του Χριστοδουλάκη η «αποβολή» του από τη λίστα των ομιλητών ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη η συμμετοχή του στην εκδήλωση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», όπου παραβρέθηκε ομού μετά των Διονύση Τεμπονέρα και Έφης Αχτσιόγλου.

Τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο γραμματέας του Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποστήριζαν τότε ότι το κόμμα δεν είχε λάβει γνώση για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και συμμετοχή, την οποία χαρακτήριζαν ως «προβληματική».

Ο Χριστοδουλάκης είχε «αυθαδιάσει» προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «Δεν χρειάζομαι άδεια για να πηγαίνω σε εκδηλώσεις»! Βέβαια για να μην επέλθη οριστική ρήξη, φρόντισε να στείλει και το νομιμόφρων μήνυμα, πως  η απάντησή του  στο ερώτημα της εκδήλωσης, θα ήταν «Απέναντι στον Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης»!

Φυσικά υπάρχει και μια ανομολόγητη αιτία του χθεσινού αποκλεισμού του. Ο Χριστοδουλάκης, πρώην γραμματέας του κόμματος επί Φώφης Γεννηματά, προβάλει ως ο επικρατέστερος δελφίνος,  όταν εκπνεύσει η αρχηγία Ανδρουλάκη.  Και αυτή σίγουρα θα υποστεί κλυδωνισμούς εάν παρά τις αναταράξεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώσει να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Ο Ανδρουλάκης ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό. Άλλωστε σε αυτό τον έλεγχο οφείλεται κατά πολύ η εκλογή του – ο δεύτερος λόγος ήταν η ηλικία του. Επειδή απέναντι ήταν ο Τσίπρας, που είχε αναδειχθεί ως το νέο πρόσωπο, πρόβαλε η ανάγκη ενός νέου προσώπου και στο ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που η εκλογή αυτή αφορούσε τον κόσμο του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ  και των πολύ πιστών ψηφοφόρων του. Αριθμητικά δηλαδή αποτελούσαν έναν μικρόκοσμο, και η εκλογή εσωτερική διευθέτηση διεξήχθη με την κοινωνία απόμακρη. Ακόμη πιο περίκλειστος μικρόκοσμος ήταν αυτός της ΠΑΣΠ, τον καιρό που ο Ανδρουλάκης αποτέλεσε ηγεμονική δύναμη.

Τώρα καθώς το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να γίνει δεύτερο κόμμα, η θέαση έχει επαυξηθεί. Τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ αποτελούν θέμα και θέαμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και των πολιτών. Η συνωμοτική λογική ΠΑΣΠ με αποκλεισμό των εσωτερικών αντιπάλων, μικραίνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια λογική εκλογικώς αντιπαραγωγική.