8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Η Υγεία καταρρέει αλλά η κυβέρνηση καταγγέλλει ψευδή εικόνα  

Η Υγεία καταρρέει αλλά η κυβέρνηση καταγγέλλει ψευδή εικόνα  

Του Γιάννη Σιδέρη 

Η πολεμική, είναι ταυτισμένη μαζί τους. Χωρίς αυτή δεν βρίσκουν λόγο ύπαρξης. Αφού ξέμπλεξαν με τον εγχώριο Τύπο, εξωνημένο εξ' ορισμού από το «εκδοτικό κατεστημένο», κατά την προσφιλή τους έκφραση, τώρα επιτίθενται και στον ξένο Τύπο.

Μπορεί τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Guardian για την κατάσταση της Υγείας, που βρίσκεται σε κώμα, να είναι στοιχεία του 2011-12. Θα αρκούσε μια απλή, σοβαρή απάντηση. Αλλά μια απλή απάντηση θα ήταν επεξηγηματική. Δεν θα ανακάλυπτε, και δεν θα οριοθετούσε εχθρούς, που πολεμάνε την λαοπρόβλητο κυβέρνηση.

Έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι τους πολεμάνε. Διπλή ανάγκη: αφενός υπαρξιακή για να επιβεβαιώνονται ως διαφορετικοί, ριζοσπάστες, επαναστάτες, ή ο,τι άλλο επιβάλει η ιδεολογική τους φαντασίωση, αφετέρου για να συσπειρώσουν το ποίμνιο. Όταν οι εχθροί σε πολεμάνε, είναι πολυτέλεια, αν όχι προδοσία, να κατατρίβεσαι σε κριτική ή να λιποταχτείς από το στράτευμα.

Δεν χρειαζόταν να τα πει ο Guardian

Έτσι, το δημοσίευμα του Guardian, δεν είχε μόνο «παρωχημένα» στοιχεία. Ήταν, κατά την κυβερνητική απάντηση, και «καταστροφολογικό και κατευθυνόμενο, δημιουργώντας μια παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα, πλήρους κατάρρευσης». Κατευθυνόμενο από ποιους άραγε, και γιατί;

Και τι περισσότερα έγραφε η βρετανική εφημερίδα, από όσα εναγωνίως διηγούνται οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, που είχαν τη δυστυχία να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία; Πόσο ψευδής και κατευθυνόμενη είναι η εικόνα από όσα τραγικά δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, προσφάτως, μόλις τον Οκτώβρη, για την κατάσταση σε 46 ιδρύματα;

Διαβάσαμε τότε για υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, έλλειψη χειρουργικών υλικών και εξοπλισμό που έχει περάσει την εικοσαετία. Για χειρουργικές αίθουσες κλειστές και χειρουργεία που λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας. Η υποστελέχωση των χειρουργείων από νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς που χειρουργούνται, ειδικά όταν οι χειρουργικές αίθουσες είναι διάσπαρτες στο νοσοκομείο, σε πολλούς χώρους και μακρινές αποστάσεις!

Επίσης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Σαφώς δεν ευθύνεται ολοκληρωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε μία κατάσταση την οποία δεν μπόρεσε να καλυτερεύσει.

Θα μπορούσε το ρεπορτάζ του Guardian να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για την δραματική επίπτωση των μνημονίων στην υγεία του πληθυσμού. Αλλά αυτό θα ήταν μια γενική καταγγελία που θα κάλυπτε όλες τις μέχρι σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις. Θα κατέρρεε το μύθευμα της μόνης λαϊκής κυβέρνησης που την πολεμάνε οι κακοί.

Καθότι μη ειδικοί, δεν θα σταθούμε στα εξειδικευμένα μέτρα τα οποία αναφέρει η κυβέρνηση ότι ελήφθησαν επί των ημερών της. Αρμόδια είναι τα αντίστοιχα τμήματα των κομμάτων που παρακολουθούν - και η ΠΟΕΔΗΝ που ζει - εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Στα πλέον «πολιτικά θέματα, όπως αυτό της κατάργησης του 5ευρου, γιατί επαίρεται η κυβέρνηση; Τη στιγμή που το σύστημα καταρρέει ελλείψει πόρων, γιατί δεν θα μπορούσαν οι έχοντες εργασία πολίτες, να επιβαρυνθούν το 5ευρω; Ούτως ή άλλως οι άνεργοι και ο ανασφάλιστοι, οι μετανάστες, οι χρονίως πάσχοντες και άλλες ειδικές κατηγορίες δεν πλήρωναν. Παράλληλα βέβαια δεν πλήρωναν κι άλλοι, αφού συνδικαλιστές σε κάποια νοσοκομεία είχαν αποφασίσει ότι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων δεν θα  παίρνουν το 5ευρω από τους πολίτες, γιατί έτσι τους επέβαλε η «αγωνιστική τους συνείδηση» - δηλαδή γιατί έτσι τους άρεσε!

Κατόπιν των ανωτέρω αιτιών, το ποσό που συγκεντρωνόταν δεν ήταν μεγάλο, περί τα 20 εκατομμύρια το χρόνο, αλλά κάτι ήταν σε μια κατάκοιτη Υγεία.

Το χειρότερο δε, για να αναπληρώσει την έλλειψη, από αυτή την επίδειξη του αγωνιστικού λαϊκισμού κατάργησης του 5ευρου, η κυβέρνηση αύξησε από 2% στο 6% τις κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις συντάξεις! Και περηφανεύεται γι'' αυτό!

Παράλληλα, υπερηφανεύεται και για τα δυόμισι εκατομμύρια των ανασφάλιστων που έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Θεάρεστο είναι – θα ήταν δηλαδή αν είχε αυξήσει τα σχετικά κονδύλια των δαπανών. Όμως τα ποσά παραμένουν τα ίδια,  απλώς θα επιμεριστούν σε περισσότερους. Δεν είναι κακό, αλλά προς τι ο κομπασμός; Έτσι ο καθένας μπορεί να κάνει πολιτική υγείας.

ΥΓ 1: Λάβρη η κυβέρνηση για την τετραετία 10-14. Πότε θα μας πει για τη μεγάλη διασπάθιση χρημάτων στην Υγεία, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή του νεότερου, όταν υπερδιπλασιάστηκαν οι δαπάνες;

ΥΓ2: Μετά την κατάρρευση του υπαρκτού στη Βουλγαρία, έγκυες από την Βουλγαρία  επισκέπτονταν ομοεθνείς τους τον καιρό που ήταν να γεννήσουν, και γεννούσαν τσάμπα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως έκτακτα περιστατικά!

Πλέον με το νέο μέτρο της πρόσβασης όλων, μας καταγγέλθηκε νέα κομπίνα. Κάτοικοι Αλβανίας που καμιά σχέση δεν έχουν με την Ελλάδα, ούτε ως μετανάστες, καταφέρνουν να προμηθευτούν ΑΜΚΑ από επίορκους έλληνες υπαλλήλους, και θα κάνουν δωρεάν εγχειρήσεις στα ελληνικά νοσοκομεία. Ήδη συνέβη το πρώτο περιστατικό. Απλώς το παραθέτουμε προς επίγνωσιν των αρμοδίων.