Η υπονόμευση των θεσμών, βασικό προεκλογικό «όπλο» Τσίπρα
Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη
Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Η υπονόμευση των θεσμών, βασικό προεκλογικό «όπλο» Τσίπρα

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ περί προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών αποτυπώνει απολύτως την εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τακτική που θα ακολουθήσει το προσεχές δίμηνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο προβλέπουν ότι όσο οι μέρες θα περνούν και οι κάλπες θα έρχονται ολοένα και πιο κοντά, τόσο ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του με στοχευμένες παρεμβάσεις θα προσπαθούν να υπονομεύσουν τους θεσμούς.

Βασικός στόχος του κ. Τσίπρα, όπως τον σκιαγραφούν στην κυβέρνηση, είναι να φτιάξει μια δήθεν επιχειρηματολογία προκειμένου από τη μία να συσπειρώσει το αντισυστημικό κομμάτι του εκλογικού σώματος (να επαναλάβει δηλαδή το σχέδιο του 2015).

Από την άλλη να δημιουργήσει το πλαίσιο που θα του δίνει την ευκαιρία σε καθημερινή βάση να επιτίθεται στην κυβέρνηση δήθεν προασπίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία, επιζητώντας εκλογικά οφέλη. Η συγκεκριμένη πτυχή μάλιστα μπορεί να έχει και διπλή ανάγνωση αφού η υπονόμευση των θεσμών μπορεί στο τέλος του δρόμου (βραδιά εκλογών) να χρησιμοποιηθεί και ως δικαιολογία για την ήττα στην κάλπη.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί εντός του Μεγάρου Μαξίμου που ταυτίζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού βρίσκουν πολλές ομοιότητες στην τακτική που ακολουθούν. 

Σε αυτή την επιχείρηση ο κ. Μητσοτάκης εντάσσει και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Μια κίνηση που θεωρούν ότι του έχει γυρίσει μπούμερανγκ ήδη. 

«Η απάντηση σε αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα είναι η επίσπευση και καλύτερη ανάδειξη του κυβερνητικού έργου» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και προετοιμάζουν σειρά περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το μήνα Φεβρουάριο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικυρωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Άγνωστο πάντως παραμένει αν η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι η τελευταία ή θα γίνει μία ακόμα στις αρχές Μαρτίου, όταν και θα προκηρυχθούν οι εκλογές, εφόσον το βασικό σενάριο επιβεβαιωθεί.