Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν, λίγο πριν το τετ-α-τετ με Ερντογάν

Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν, λίγο πριν το τετ-α-τετ με Ερντογάν

Μία συνάντηση με ξεχωριστή σημειολογία είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρωθυπουργός της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασρούρ Μασούντ Μπαρζανί.

Μία επίσκεψη που μπορεί σε μία πρώτη ανάγνωση να μην λέει πολλά, σε πολλούς, όμως αν δούμε τη χρονική συγκυρία τότε μόνο αδιάφορη δεν είναι.

Το τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε ελάχιστα 24ωρα πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται στη συνεργασία, με επίκεντρο τον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Εκφράστηκε δε ετοιμότητα για συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγήσουν στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων.

Καταγράφηκε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που απασχολούν την περιοχή μας και υπήρξε κοινή διαπίστωση πως ασφάλεια και σταθερότητα στον ευρύτερο χώρο αποτελούν κοινό στόχο και προϋποθέτουν σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ιρακινού Κουρδιστάν αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς ένα μήνυμα προς τον Τούρκο Πρόεδρο, δηλώνοντας την σταθερή βούληση της Ελλάδας να είναι παρούσα ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μία περιοχή όπου ο Τ. Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να δείχνει ηγεμονικές τάσεις. 

Η συνάντηση όμως με τον Μ.Μπαρζανί έχει …υπόβαθρο. Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού  στο Ιρακινό Κουρδιστάν με επίσκεψη στο αυτόνομο Ερμπίλ.

Μία περιοχή που είχε αρχικά εντάξει στο πρόγραμμα του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τον περασμένο Οκτώβριο αλλά τελικώς δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ έχει ξεχωριστή σημασία για τον κύκλο εξωστρέφειας που επιδιώκει να ανοίξει το Μέγαρο Μαξίμου το αμέσως προσεχές διάστημα, σε συνδυασμό μάλιστα με το power game μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.  



Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι η περίοδος εντός του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη προκειμένου η χώρα να κάνει αισθητή την παρουσία της όχι μόνο στην νοτιοανατολιτική Ευρώπη  αλλά συνολικά στις διεθνείς σχέσεις. 

Η αρχή είχε γίνει όταν την περασμένη άνοιξη  την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είχε περάσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ  Φουάντ Χουσείν, για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήταν τότε που άνοιξε ο δρόμος για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράκ που θα πραγματοποιηθεί  πιθανότατα στο τέλος Ιουνίου, μετά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 25 Ιουνίου ή ίσως λίγο αργότερα. 

Αν και οι οριστικές ημερομηνίες δεν έχουν καθοριστεί, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς έχει ήδη κατατεθεί επισήμως και τα διπλωματικά γραφεία των δύο χωρών κινούνται για τις τελικές λεπτομέρειες.