Η συμμαχία του Μεσογειακού Νότου για την ενέργεια και οι προσπάθειες για τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας

Η συμμαχία του Μεσογειακού Νότου για την ενέργεια και οι προσπάθειες για τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας

Σάρκα και οστά λαμβάνει με αργά αλλά σταθερά βήματα η συμμαχία του Μεσογειακού Νότου. Η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη Ρώμη επιβεβαιώνει την επιθυμία των χωρών του Νότου για κοινή πορεία σε μία σειρά κομβικών θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της Ευρώπης. 

Την Παρασκευή λοιπόν οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών θα συντονίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε σχέση με την ακρίβεια στην ενέργεια που τόσο ταλαιπωρεί εκατομμύρια πολίτες.

 Ήδη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες η χώρα μας κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, το φαινόμενο που μέρα με τη μέρα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα επεσήμανε στους ευρωπαίους εταίρους ότι: 

  • Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Άλλωστε πρόκειται για ένα θέμα που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν και  με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισ. ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Είναι ανάγκη να εξεταστεί ένα σχέδιο κοινής δράσης των ευρωπαϊκών κρατών. Η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία), έχει ταχθεί υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά  προτείνεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο στα πρότυπα των εμβολίων κατά του Covid. 
  • Πρέπει να συζητηθεί η εξαίρεση των ενεργειακών «κονδυλίων» από τους δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταχθεί η δημοσιονομική ισορροπία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα απαιτηθούν νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω επισημάνεις αποτέλεσαν τη βάση για μία συνολική σύγκλιση των θέσεων χωρών όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία γι' αυτό και μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο τέλος Φεβρουαρίου επιταχύνθηκαν οι συζητήσεις που οδήγησαν στη συνάντησης της ερχόμενης Παρασκευής στη Ρώμη.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσο η κοινή θέση των τεσσάρων της Μεσογείου θα βρει ανταπόκριση από τους υπόλοιπους 23 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι παρά τις όποιες καλές προθέσεις έχουν αποκλίνοντα συμφέροντα. Η όποια συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι απλή υπόθεση και μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο στις 24-25 Μαρτίου κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής θα καταγραφούν εξελίξεις.  

Όπως όλα δείχνουν όμως η συμμαχία του νότου δεν θα μείνει μόνο στα ενεργειακά ζητήματα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με στόχο τη χαλάρωση των σκληρών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας, για το οποίο οι μεσογειακές χώρες αναπτύσσουν ιδιαίτερη κινητικότητα. Πιο συγκεκριμένα δύο φαίνεται να είναι οι κεντρικοί παίχτες σε αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάριο Ντράγκι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του έχουν βάλει τις βάσεις προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, η οποία τελικώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνικές παροχές.

Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί το σύμφωνο μια και στη μετά κορονοϊού εποχή απαιτείται λιγότερη αυστηρότητα προκειμένου να πάρει ξανά μπροστά η οικονομία αλλά και να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.