Ι. Σαρμάς στο υπουργικό: Να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί

Ι. Σαρμάς στο υπουργικό: Να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί

Μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς Υπουργούς, εφιστώντας τους την προσοχή να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης. Όπως ο ίδιος ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά:

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα Υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο.

Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο Πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η Κυβέρνησή μας - το είπα και χθες - είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι' αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κράτησε περίπου 45 λεπτά. 

Αμέσως μετά τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στα υπουργεία όπου θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής.

Παραλαβή-παράδοση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Τιμή μου που υπηρέτησα από την τόσο υπεύθυνη θέση» δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος και αναφέρθηκε στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο και αλλά και το σύνολο της ελληνικής Αστυνομίας και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

Παραλαβή-παράδοση στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι είμαστε ήσυχοι που ο κ. Κλιάρης αναλαμβάνει το υπουργείο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Φανήκαμε συνεπείς, αλλάξαμε πολλά. Ήρθα με ψηλά το κεφάλι και φεύγω με ψηλά το κεφάλι, υπογράμμισε».

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κλιάρης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει τη συγκίνηση αυτής της στιγμής. Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει το νόμο, πιστεύω στην ομαδική εργασία, τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κατσαφάδος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γιάννη Πλακιωτάκη για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος όπως και την ηγεσία.

Παραλαβή-παράδοση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην τελετή παράδοσης του Υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης.

Από την πλευρά τη η κυρία Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη».

Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο Υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους».

Αναλυτικά τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ήταν τα εξής:

1. Συμβάλλαμε στην ισχυρή ανάπτυξη με συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% στην 4ετία, παρά την πανδημία, τον πόλεμο και την τριπλή (ενεργειακή-πληθωριστική-αλυσίδα εφοδιασμού) κρίση. Το ΑΕΠ ανήλθε το 2022 στα 208 δισ. ευρώ από 179,6 δισ. ευρώ το 2018. Το 2022 η Ελλάδα αναδείχτηκε στις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη στην ΕΕ με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουμε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2 Πετύχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στις επενδύσεις.

• Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45% και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 13,7% από 10,7%. Το 2022 οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) ανήλθαν στα 26,71 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,47% συγκριτικά με το 2018 (20,16 δισ. ευρώ).

• Στις ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενώ στην 4ετία αυξήθηκαν συνολικά κατά 43%.

Το 2022 ανήλθαν στα 7.230 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, παρουσιάζοντας αύξηση 114% συγκριτικά με το 2018 (3,36 δισ. ευρώ).

• Προχώρησαν εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη (συνολικό ύψος επένδυσης 8 δισ. ευρώ) και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική (ύψος επένδυσης 1 δισ. δολ.)

• Επένδυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Amazon web services, Microsoft, Google, Pfizer, Cisco, Deloitte, Chubb, Meta (Facebook), Digital Realty, Goldman Sachs, JP Morgan

• 42 επενδύσεις ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονται άλλα 40 επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

• Αναπτυξιακός Νόμος: Οι υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων αυξήθηκαν κατά 282% σε ετήσια βάση, ενώ προκηρύχθηκαν ήδη τα πρώτα 4 καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 κι έχει αρχίσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

• ΣΔΙΤ: Έχουν υπογραφεί συμβάσεις και έχουν εγκριθεί από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΔΕΣΔΙΤ ή την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας 49 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

• Δημόσιες Επενδύσεις. Την 3ετία 2020-22 επενδύθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πόροι ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης τριετίας 2017 - 2019. Ενώ το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ

3. Αναδείξαμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στο ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα:

• 1η στην απορρόφηση πόρων από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ταμεία και σταθερά στις 2-3 πρώτες θέσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 συνολικά. Το ποσοστό απορρόφησης υπερβαίνει το 90% από 24,43% τον Ιούλιο του 2019. Από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δράσεις και έργα 19,4 δισ. ευρώ, ενώ 9 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων στην πανδημία.

• 1η στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 ύψους 26,2 δισ. ευρώ με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 7% και σαφή ενίσχυση των Περιφερειών στις οποίες διατίθεται το 30% των πόρων καθώς πρώτοι το υποβάλλαμε στην ΕΕ και πρώτοι λάβαμε την έγκριση τόσο για το σύνολο του προγράμματος όσο και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.

Ήδη, έχουμε λάβει τα πρώτα 140 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27 κι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προκηρύξεις δράσεων με αιχμή την επιχειρηματικότητα (δράσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ). Περίπου 2 μήνες αφότου ξεκίνησε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων, είχαν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης περισσότερες από 6.500 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης πάνω από 650 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονταν υπό επεξεργασία για οριστική υποβολή άλλες 5.100 αιτήσεις. Έως το τέλος του 2023, με βάση το σχεδιασμό, πρόκειται να έχουν προκηρυχθεί δράσεις και έργα που αντιστοιχούν στο 1/3 του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ 2021-27.

4. Καταστήσαμε την Ελλάδα 1η χώρα στον πλανήτη στο ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανεβαίνοντας 16 θέσεις σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Economist.

• Σε αλλεπάλληλες εκθέσεις τους τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί αναδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο της χώρας μας στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της σχεδίασης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

5. Χρηματοδοτήσαμε την ελληνική οικονομία με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 8,5 δισ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

• 1η η Ελλάδα στην ΕΕ ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά την πανδημία τα οποία, από κοινού με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του προϋπολογισμού, συνέβαλαν στο να παραμείνουν «ζωντανές» οι επιχειρήσεις.

• 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις στην 4ετία.

• Πάνω από 6.000 δάνεια 1,44 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν σε μόλις 10 ημέρες μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας Know Your Customer.

6. Συμβάλλαμε στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές.

• Το 2022 ανήλθαν στα 54,89 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,89 δισ. ευρώ ή 66,3% συγκριτικά με το 2018.

• Το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν εκ νέου κατά 17,8%.

• Οι εξαγωγές αγαθών υπερέβησαν το 26,4% του ΑΕΠ το 2022 από μόλις 9% το 2010.

• Εξαιρετικά θετικό ότι το ποσοστό ελληνικών εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των βιομηχανικών εξαγωγών έχει αυξηθεί πάνω από το 13%, σημαντικά υψηλότερο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία 9%, Ισπανία 7,7%, Πορτογαλία 7,1%) και προσεγγίζοντας της Γερμανίας (15,5%).

7. Αναδείξαμε την Ελλάδα στους πρωταγωνιστές στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας με την Ελλάδα 1η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρυθμό βελτίωσης της καινοτομίας.

• Αύξηση κατά 20% των δαπανών για έρευνα και καινοτομία στην 4ετία.

• Ρεκόρ όλων των εποχών το 2022 στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία.

• Ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις (υπερεκπτώσεις δαπανών στο 200%, stock options, κίνητρα για επενδυτικούς «αγγέλους»).

• Χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

• Χρηματοδότηση άνω των 500 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

• Θεσμοθέτηση του Elevate Greece - χαρτογράφηση του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

• Εμβληματικές επενδύσεις: Πολιτεία Καινοτομίας - ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και ThessIntec στη Θεσσαλονίκη.

• Η Ελλάδα επενδυτικό hot-spot της ευρύτερης περιοχής της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέσω διακρατικών συμφωνιών.

8. Επαναφέραμε την βιομηχανία στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

• Αναγεννήθηκε μετά από 10ετίες η ναυπηγική βιομηχανία με την επαναλειτουργία των 3 σημαντικότερων ναυπηγείων

• Η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας και Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική σε συνεργασία με τους φορείς της βιομηχανίας και της αγοράς

• Αυτή τη στρατηγική υλοποιούμε στην κατεύθυνση

ενίσχυσης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης,

προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων

ολοκλήρωσης υποδομών (Βιομηχανικά Πάρκα)

και προσέλκυσης νέων επενδύσεων αδράζοντας την ευκαιρία της μεγάλης επιστροφής των βιομηχανιών κοντά στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Δύσης

• Χαρακτηριστικό της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ελληνική μεταποίηση είναι ότι στη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 73 εκατ. ευρώ, υπεβλήθησαν 507 επενδυτικά σχέδια, αιτούμενης επιχορήγησης 400 εκατ. ευρώ και συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 707,5 εκατ. ευρώ.

9. Δώσαμε με αποτελεσματικότητα τη «μάχη» κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού, στηρίξαμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του εμπορίου και βελτιώσαμε σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή.

• Με το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα άνω των 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη 534.000 επιχειρήσεων κατά την πανδημία.

• Με το click away και τα προγράμματα ενίσχυσης της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων.

• Με καινοτόμες πρωτοβουλίες, το «καλάθι του νοικοκυριού», το «καλάθι του Αη Βασίλη» και το «καλάθι των Νονών», που υιοθετούν πολλές χώρες στην ΕΕ.

• Με τη θεσμοθέτηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την πάταξη φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

• Με τους περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά και τα υψηλότερα διοικητικά πρόστιμα που έχουν υποβληθεί τις τελευταίες 10ετίες.

• Με μεταρρυθμίσεις για την διευκόλυνση και ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών (e-katanalotis, ηλεκτρονικό εμπόριο, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, δημόσιες συμβάσεις, ΓΕΜΗ, phising).

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτελείται από 21 πρόσωπα τα οποία θα εξασφαλίσουν να κυλήσουν όλα ομαλά έως τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κλείνει ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς με πλούσιο έργο. Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, ανέφερε.

Ο κ. Πελαγίδης είπε ότι παραλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών από ένα σταθερό χέρι, αναφερόμενος στον κ. Σταϊκούρα. Έχουμε κάνει βήματα μπροστά, ανέφερε. «Σκοπός μου είναι να παραλάβω αλλά και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ καλύτερη» τόνισε.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας

Με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον Υπηρεσιακό Υπουργό Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάθε εργαζόμενο του Υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων, τους νυν και τέως Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου, τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και τους συνεργάτες της, για τη σκληρή δουλειά όλων, την άριστη συνεργασία και την αφοσίωση στο στόχο.

Για τον κ. Κίττα, Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου μάλιστα έχει διατελέσει και Πρύτανης, ενώ έχει υπηρετήσει την Πολιτεία και από ανάλογη διοικητική θέση, ως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, ζητώντας τις συμβουλές του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ότι τον έχει ήδη ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η λήξη του σχολικού έτους, οι Πανελλαδικές εξετάσεις και η προετοιμασία για την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.

Η Νίκη Κεραμέως έκλεισε την ομιλία της με μία ευρύτερη σκέψη για τα χρόνια αυτά, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο αυτό μπαίνει στα περισσότερα σπίτια της χώρας και, συνεπώς, οι αποφάσεις επηρεάζουν μεγάλο πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το Υπουργείο συναρτάται με ένα ευρύτατο πεδίο αρμοδιοτήτων, από το σχολείο, μέχρι το Πανεπιστήμιο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, αλλά και θέματα ερευνητικά, θρησκευτικά, τα γενικά αρχεία του κράτους, τις βιβλιοθήκες.

«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ’ όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς που κάναμε το ταξίδι αυτό μαζί. Και αν κάποιοι λένε ότι το Υπουργείο αυτό είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο Υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο.», ανέφερε μεταξύ άλλων, η απερχόμενη Υπουργός Παιδείας.

Η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της τετραετίας, αναφερόμενη στις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα σχολεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια και τη διά βίου μάθηση, καθώς και στα θρησκεύματα. 

Tελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό τον απολογισμό της τετραετίας (για θέματα ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κλπ.) και το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2023.

«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του '90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», επεσήμανε ο κ. Κάπρος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».

Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας».

«Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε.

Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους.

Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη».

Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ για τον Αλκ. Στεφανή τόνισε: «Τον αποχαιρέτησε πριν δύο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι. Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλο είναι πέρα για πέρα αληθινή».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκ. Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον».

«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».

Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους» ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».

«Η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κράτους ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία» υπογράμμισε. 

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τη στρατιωτική ηγεσία και τον γγ του υπουργείου στον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον απελθόντα υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.


Τον υπηρεσιακό υπουργό Αλκ. Στεφανή υποδέχθηκαν ο απελθόντας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίσθηκαν νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικο Μέγαρο, από τον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, οι:

1. Βασίλειος Σκουρής, ως υπουργός Επικρατείας

2. Θεόδωρος Πελαγίδης, ως υπουργός Οικονομικών

3. Ελένη Λουρή, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

4. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως υπουργός Εξωτερικών

5. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας

6. Χρήστος Κίττας, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

8. Αναστασία Κοτανίδου, ως υπουργός Υγείας

9. Παντελής Κάπρος, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

10. Χαράλαμπος Λαλούσης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη

11. Γεώργιος Κουμεντάκης, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

12. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης

13. Σωκράτης Κάτσικας, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14. Ιωάννης Γκόλιας, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

15. Θεόδωρος Κλιάρης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

16. Γεώργιος Τσακίρης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

17. Ιωάννα Δρέττα, ως υπουργός Τουρισμού

18. Ευάγγελος Τουρνάς, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο οι:

1. Καλλιόπη Σπανού, ως υπουργός Εσωτερικών

2. Δανιήλ Εσδράς, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η τελετή έληξε με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των νέων υπουργών και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.