Η πρόταση Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι πέρα από κάθε λογική
Eurokinissi
Eurokinissi
Γεραπετρίτης

Η πρόταση Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι πέρα από κάθε λογική

Ως «πέρα από κάθε λογική» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.

«Είναι πέρα από τις επιταγές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως είναι πέρα από τις επιταγές της ίδιας της οικονομίας. Θα ήθελα να θυμίσω την κατάσταση στην οποία παραλάβαμε τη ΔΕΗ το 2019, απολύτως χρεωκοπημένη, μία ΔΕΗ, η οποία ήταν απαξιωμένη. Χωρίς επενδύσεις χωρίς υποδομές σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει η ΔΕΗ έχει ανορθωθεί. Έχει αυτή τη στιγμή μια αυτάρκη ικανότητα να μπορεί να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες στους πολίτες και εγγυάται τη συνέχεια στην παροχή της υπηρεσίας» είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Υπουργός Επικρατείας σχολίασε πως «η διεθνής κοινότητα έχει πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δρόμο, ο οποίος είναι αδιέξοδος, τόνισε ο υπουργός σχολιάζοντας ως αμφίθυμη φιλορωσική την στάση, της ‘Αγκυρας η οποία προφανώς την αποξενώνει από τους φυσικούς συμμάχους της Δύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Σωστά επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας ανησυχεί όλους. Και πράγματι είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, επιχειρησιακή και διπλωματική, ενώ παράλληλα η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται υό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Σχέδια είτε για ασήμαντο είτε για σοβαρό επεισόδιο»

Υπενθύμισε το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί, δεν επιτίθεται, δεν έχει βλέψεις, αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή σε τι αφορά την κυριαρχία και τα δικαιώματα της» και διαβεβαίωσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν εκπονήσει σχέδια «είτε για ασήμαντο είτε για σοβαρό επεισόδιο». Η θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ με την αναβάθμιση στις ένοπλες δυνάμεις και βεβαίως με τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων

«Οι κυρώσεις έχουν κατά βάση ένα σκοπό να αμβλύνουν τις διαφορές και όχι να τις εντείνουν. Σε περίοδο υπερβολικής έξαρσης θα πρέπει να υπάρχει νηφαλιότητα, να υπάρχει ψυχραιμία, να αξιολογούμε τις επιλογές και να βλέπουμε τις συνέπειες τις οποιεσδήποτε πράξεις. Ναι, το ζήτημα των κυρώσεων παραμένει στις επιλογές της ελληνικής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση όμως στον κατάλληλο χρονισμό και μόνο προς το συμφέρον της χώρας.

Οι ανοιχτοί δίαυλοι και ο διάλογος είναι για εμάς μια βασική στρατηγική σε ότι αφορά την Τουρκία.  Μπορούμε να συζητούμε σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, αλλά δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε παραλογισμούς, αλλά μόνο πάνω στο θετικό διεθνές δίκαιο και ούτε υπό την πίεση εκβιασμών φυσικών λεκτικών ή άλλων»