Η Ελλάδα που δίνει λύσεις

Η Ελλάδα που δίνει λύσεις

Δεν έχουν περάσει και τόσο χρόνια ώστε να μη θυμόμαστε την εποχή που η Ελλάδα απασχολούσε τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πρόβλημα που έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή.

Γι' αυτό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι από τη στιγμή που ξέσπασαν όλες οι μεγάλες κρίσεις των τελευταίων δύο ετών, η πανδημική και η ενεργειακή, οι προτάσεις της χώρας για την αντιμετώπισή τους υιοθετούνται ως κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.

Να τις θυμηθούμε:

1. Την άνοιξη του  2020 η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες οκτώ χώρες πρότεινε την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε με καχυποψία που ήταν μάλλον εύλογη δεδομένου ότι προέρχονταν από χώρες με δημοσιονομικές περιπέτειες.

Παρ'όλα αυτά το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πλέον γεγονός και η Ευρώπη έγραψε, με αυτό, ιστορία.

2.  Την άνοιξη του 2021 κι ενώ ο covid επεύλανε ήταν ταυτόχρονα σαφές από την οικονομική πραγματικότητα ότι δεν υπήρχαν περιθώρια για παράταση των μέτρων περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης.  Τότε ήταν που η Ελλάδα εισηγήθηκε και πέτυχε την καθιέρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού  για να λειτουργήσει ξανά η τουριστική αγορά.

3. Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έφερε και τον εφιάλτη της ενεργειακής κρίσης και μαζί της πληθωριστικής έκρηξης. Τον Φεβρουάριο του 2022 η ελληνική κυβέρνηση εισηγήθηκε στους ευρωπαίους εταίρους την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Στην αρχή αυτό θεωρήθηκε αδιανόητο. Τελικά αποδείχθηκε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η μόνη ρεαλιστική γι αυτό και υιοθετείται  σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν


4. Τον  Μάιο 2022 κι ενώ οι τιμές της ενέργειας κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναζητούσαν τρόπο να στηρίξουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα εισηγήθηκε τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας. Και αυτή η πρόταση αποδείχθηκε η μόνη που θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημοσιονομική εκτροπή στα κράτη-μέλη που είχαν ήδη πρόβλημα  και υιοθετήθηκε ήδη ως ευρωπαϊκός κανονισμός όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης.

Από τα πρώτα χρόνια της ένταξης της χώρας στην Ένωση ευχή όλων ήταν να φτάσει κάποτε στη θέση να συνδιαμορφώνει τις μεγάλες αποφάσεις της. Τα τελευταία τρία χρόνια αποτελούν δικαίωση όσων οραματίστηκαν αυτό το ρόλο για τη χώρα μας.