Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους της
Eurokinissi
Eurokinissi

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους της

Το ναυάγιο της Πύλου είναι μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες τραγωδίες στην Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια και ασφαλώς η μεγαλύτερη που έχει ποτέ συμβεί στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Την εβδομάδα αυτή, στις 14 Ιουνίου, χρειάστηκε να διασωθούν επιπλέον 80 άτομα στα ανοιχτά της Κρήτης.

Η Μεσόγειος δε γίνεται να συνεχίζει να είναι νεκροταφείο. Επείγει η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό και προβλέψιμο σύστημα έρευνας και διάσωσης συντονισμένο από όλα τα κράτη της Μεσογείου.

Οι άνθρωποι που φεύγουν για να σώσουν τις ζωές τους δεν μπορεί να τις ρισκάρουν ξανά, αναθέτοντάς τις σε αδίστακτους λαθρέμπορους επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ασφαλείς οδοί πρέπει να δημιουργηθούν και όσοι χρειάζονται προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις πρέπει να μπορούν να βρουν καταφύγιο. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμός Μετανάστευσης, ζητούν επείγουσα και αποφασιστική δράση για την πρόληψη περαιτέρω θανάτων στη θάλασσα μετά την τελευταία τραγωδία στη Μεσόγειο, τη χειρότερη εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες πρώτης γραμμής υποδοχής μεταναστών χρειάζονται περισσότερη αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους τους.

Όπως είπε η Τζίλιαν Τριγκς, βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει την ασφάλεια και την αλληλεγγύη στην καρδιά της δράσης της στη Μεσόγειο.

Οι συλλογικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ όλων των μεσογειακών κρατών, της αλληλεγγύης και κυρίως της κατανομής των ευθυνών, όπως αντικατοπτρίζονται στο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είναι απαραίτητες για τη διάσωση ζωών. Αυτό περιλαμβάνει και ένα συμφωνημένο περιφερειακό μηχανισμό αποβίβασης και κατανομής ανά χώρα για τα άτομα που φτάνουν δια θαλάσσης».

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος, που ανατράπηκε στις 14 Ιουνίου στα ανοιχτά της Ελλάδας, δεν είναι σαφής, πιστεύεται ότι ήταν κάπου μεταξύ 400 και 750, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες. Έως τώρα έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί, ενώ εκατοντάδες ακόμη παραμένουν αγνοούμενοι και πιθανότατα είναι νεκροί.

Το Ελληνικό Λιμενικό ανακοίνωσε μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης το πρωί της 14ης Ιουνίου, μετά την ανατροπή του σκάφους. Σε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ήταν από την αρχή παρούσα στο σημείο της κρίσης, παρέχοντας υποστήριξη στις αρχές, τους επιζώντες και τις οικογένειες - με είδη ανακούφισης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, πληροφορίες και διερμηνεία. Είμαστε επίσης μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε οι επιζώντες να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους.

Μαζί, μπορούμε να εμποδίσουμε την περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών.

* Η Μαρία Κλάρα Μάρτιν είναι εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους προσφυγες στην Ελλάδα