Η αυτοκριτική Μητσοτάκη «κόντρα στο ρεύμα» και η έκπληξη με τον κατώτατο μισθό

Η αυτοκριτική Μητσοτάκη «κόντρα στο ρεύμα» και η έκπληξη με τον κατώτατο μισθό

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ήταν μία πολιτική επιλογή που λίγοι την φαντάζονταν και ακόμα λιγότεροι την περίμεναν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Την ώρα που η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ήδη αρχίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία παραδοχή με μεγάλες δόσεις  «αφοπλιστικής» ειλικρίνειας, η οποία μάλιστα έφτασε και στα όρια της αυτοκριτικής, αν αναλογιστούμε ότι ο κ.Μητσοτάκης ανέλαβε τις ευθύνες  που του αναλογούν ως πρόεδρος  κόμματος εξουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης  εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν  εντόπισε και αναγνώρισε την βασική παθογένεια του οικονομικού συστήματος της χώρας, το οποίο μάλιστα ενεργούσε σε αγαστή συνεργασία με το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως είπε. 

«Είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Μια επιχειρηματική ελίτ, εν πολλοίς κρατικοδίαιτη, που λειτούργησε σε μια κλειστή οικονομία προστατευμένη από τον ανταγωνισμό, εκμεταλλευόμενη πελατειακές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία. Αυτό το μοντέλο -πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι- δεν έχει θέση στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και, επιτρέψτε μου: Δεν θα βρει καμία θέση με την επόμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. 

Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το μήνυμα αυτό λαμβάνει ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστούμε το ακροατήριο, στο οποίο απευθυνόταν ο πρόεδρος της ΝΔ. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, μπροστά δηλαδή στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Η ομιλία Μητσοτάκη στον σύνδεσμο βιομηχάνων Ελλάδας έκρυβε μία ακόμα είδηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενθάρρυνε την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα έρθει ως απόρροια όμως του αναγκαίου αναπτυξιακού σοκ που θα πρέπει να υποστεί η ελληνική οικονομία.

«Εγώ δεσμεύομαι ότι η Κυβέρνησή μου θα δει με μεγάλη προσοχή όλα αυτά τα ζητήματα. Χωρίς τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και με αυτήν την ατζέντα, που υποστηρίζει τα συμφέροντα της παραγωγικής Ελλάδας, τότε, ναι, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε και τη συζήτηση για μια λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Εξάλλου τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. 

Προσέξτε όμως τη διαφορά από την προωθούμενη αλλαγή της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να επιτευχθεί και πρέπει να την επιβάλλει η ίδια η αγορά, όχι κάποιος εξωγενής παράγοντας όπως η νομοθέτησή της από την κυβέρνηση. 

Με την παρουσία του στην συνέλευση του ΣΕΒ, ο κ.Μητσοτάκης φάνηκε πως δεν ήθελε να χαϊδέψει αυτιά, ούτε και να υποσχεθεί πράγματα που δε θα μπορέσει να κάνει. «Θα σας βοηθήσω μειώνοντας φόρους και εισφορές αλλά θα με βοηθήσετε πληρώνοντας φόρους και εισφορές αλλά και στηρίζοντας τους εργαζομένους» ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη προς τους επιχειρηματίες, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και συγκεκριμένους τρόπους. 

«Για παράδειγμα, προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock-options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του, στόχος είναι η δημιουργία μίας κανονικότητας που θα πάει τη χώρα μπροστά και πάντως όχι της «κανονικότητας που οδήγησε τη χώρα στη κρίση» , όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.