Η Αστόρια υποδέχθηκε τον Κυρ. Μητσοτάκη και... την ψήφο των ομογενών

Η Αστόρια υποδέχθηκε τον Κυρ. Μητσοτάκη και... την ψήφο των ομογενών

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ήταν μία επίσκεψη που όποιος την παρακολούθησε από κοντά σίγουρα θα κάνει να την ξεχάσει πολύ καιρό. Ήταν από τις στιγμές που γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αγάπης του Έλληνα που ζει στο εξωτερικό για την μητέρα-πατρίδα.  Η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ήταν ασφυχτικά γεμάτη από μέλη της ομογένειας προκειμένου να δουν από κοντά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηλικιωμένοι άνθρωποι αλλά και μικρά παιδιά, οι περισσότεροι με μια ελληνική σημαία στα χέρια, ήθελαν να σφίξουν το χέρι του πρώτου Έλληνα πρωθυπουργού που επέλεξε να κάνει ανοιχτή ομιλία στο “ελληνικό” προάστιο της Νέας Υόρκης μετά από 19 ολόκληρα χρόνια. 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της γεμάτης από Ελλάδα βραδιάς στην Αστόρια ήταν οι δύο “απαιτήσεις” των ομογενών μας προς τον κ. Μητσοτάκη. 

Η πρώτη ήταν να κάνει πράξη όλα όσα δεσμεύθηκε προεκλογικά. “Μην μας απογοητεύσεις” φώναξαν πολλοί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

Η δεύτερη ήταν η άμεση διευθέτηση της νομοθετικής ρύθμισης για την παροχή ψήφου στους ομογενείς. Αυτό άλλωστε ήταν το σημείο της παρέμβασης του κ.Μητσοτάκη που χειροκροτήθηκε περισσότερο. 

Είναι σαφές ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την τόσο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία έχει ήδη κερδίσει το “ναι” των ομογενών μας. Ένα “ναι” , το οποίο ορισμένοι εκτιμούν ότι ήδη φοβίζει το ΣΥΡΙΖΑ μια και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων δε θα καταλήξει στον κ. Τσίπρα, κάτι που μένει βεβαίως να αποδειχτεί.  

Ακόμα και αυτό πάντως το τόσο ευαίσθητο θέμα φαίνεται πως το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αντιμετωπίζει μάλλον επιδερμικά, προσπαθώντας να κερδίσει πολιτικές εντυπώσεις. Με ποιον τρόπο; Με το να διαρρέει ότι πίσω από αυτή την επιλογή Μητσοτάκη κρύβεται η προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. 

Ποια όμως είναι η ουσία, τουλάχιστον με βάση τα όσα υποστηρίζουν στην κυβέρνηση; Αυτό που απαιτείται είναι ουσιαστικά μία διευκόλυνση στους εκτός επικρατείας Έλληνες ψηφοφόρους. Με την προωθούμενη ρύθμιση δεν αλλάζει κάτι, ούτε ως προς τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε ως προς τις διαδικασίες για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας. Στόχος είναι να  διευκολυνθούν οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους αντι να είναι αναγκασμένοι να παίρνουν το αεροπλάνο για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.  

Σύμφωνα με την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει η ψήφος των ομογενών να μην προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αλλά να υπολογίζεται μόνο για την εκλογή δύο-τριών βουλευτών. Μία οπτική, την οποία απορρίπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεργάτες του οποίου χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή απάτη. “Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου” τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού. 

Στην κυβέρνηση λοιπόν προτείνουν την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15 και τον ορισμό κάποιων  από αυτούς υποχρεωτικά ως  εκπρόσωποι της Ομογένειας, με τις ψήφους της ομογένειας να προσμετράται στο σύνολο του αποτελέσματος. 

Από όποια πάντως πολιτική ή κομματική αφετηρία αρχίζει κανείς, τόσο μεγάλα και ευαισθητα ζητήματα καλό είναι να μην εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαλότητα. Όλοι οι δρόμοι θα πρέπει να οδηγήσουν σε ένα μόνο προορισμό : Οι Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Οποιος έχει αντίθετη άποψη ας πάει  να τη διατυπώσει  μπροστά στους Έλληνες της Αστόριας...