Το «χαρτί» Τσίπρα για την κυβέρνηση
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Το «χαρτί» Τσίπρα για την κυβέρνηση

Τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή και να ηγείται ενός νέου πολιτικού φορέα, δεν προκαλούν μόνο συζητήσεις και διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και «προσθήκες» στην κυβερνητική στρατηγική απέναντι στην αντιπολίτευση.

Πριν ακόμη τα σενάρια επιβεβαιωθούν και αρχίσουν να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στην αποδόμηση του όποιου rebranding επιχειρηθεί, κάνοντας απλώς… «βουτιά στο παρελθόν». Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν, άλλωστε, ότι στην περίπτωση Τσίπρα δεν χρειάζεται κανείς παρά να θυμίσει τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προσθέσει ή να αφαιρέσει το παραμικρό.

Αυτήν την επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το δημοψήφισμα του 2015, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, το ξεκάθαρο στίγμα, ωστόσο, των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Μιλώντας για «σειρήνες του λαϊκισμού» που οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού, πριν από δέκα χρόνια κι έκαναν τη «χώρα να εκλιπαρεί για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ένα τρίτο μνημόνιο, που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία, έκανε λόγο για «δίδαγμα, αλλά ταυτόχρονα και σπόρο συλλογικής συνειδητοποίησης».

Και απέναντι σε αυτή την εικόνα, αντέτεινε όσα η κυβέρνησή του έχει να επιδείξει για την πορεία της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μείωση 72 φόρων, τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας, τις αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις και μεταρρυθμίσεις, όπως το gov.gr, την ανακαίνιση των νοσοκομείων, τις αλλαγές στην παιδεία και την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ταυτόχρονα να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά, καταλογίζοντάς του ότι «ζητά απεγνωσμένα να «ξεπλυθεί» από τον ολέθριο ρόλο του επί μία τετραετία», κάνοντας λόγο για «εξοργιστική ετεροχρονισμένη απόπειρα ενός πολιτικού να λανσάρει μία ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του» και για ένα πρόσωπο που, όπως είπε, «στην αντιπολίτευση ξεστόμισε τα πιο προκλητικά ψέματα, ως Πρωθυπουργός πήγε την πατρίδα του πίσω και ως αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές σε εθνικές εκλογές».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, μάλιστα, που θύμισαν τις εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά «όσα προφίλ και αν του φιλοτεχνήσουν, όσα νέα λογότυπα και αν σχεδιάσουν, όσα ονόματα και αν αλλάξουν, όποτε, λοιπόν, θα εμφανίζεται θα βρίσκετε διαρκώς μπροστά σας τους τρεις πιο σκληρούς αντιπάλους σας: τον καθρέφτη σας, τις πληγές ενός τόπου και την εμπειρία όλων των Ελλήνων».

Η κυβέρνηση θα θυμίζει τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, τις δεσμεύσεις περί κατάργησης των μνημονίων «με έναν νόμο και με ένα άρθρο», τις περικοπές μισθών, την υπερφορολόγηση ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, τη συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «τα νταούλια που παίζουν για να χορεύουν οι αγορές», μιλώντας για μια καταστροφική πολιτική.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου «προκαλεί» τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί στο βήμα της Βουλής και να απαντήσει στον πρωθυπουργό. Μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο, άλλωστε, αυτό που η κυβέρνηση επιδιώκει. Να «αναζωπυρώσει» το παλαιό δίπολο και ταυτόχρονα το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, να συσπειρώσει δυνάμεις απέναντί του, όπως συνέβη το 2019 και με βάση την εμπειρία του παρελθόντος να καταδείξει με σαφήνεια το περιεχόμενο του διακυβεύματος, που θέτει περί σταθερότητας και συνέχισης μιας πολιτικής, που δεν θα οδηγήσει σε «πισωγύρισμα», αλλά θα διασφαλίσει τη θετική πορεία της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στην περίπτωση αυτή, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει τη σύγκριση, μεταξύ περιόδων διακυβέρνησης, πολιτικών και προσώπων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε και πάλι ένα δίπολο, στο οποίο διατηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα, επομένως και μια σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε δύο πολιτικούς χώρους, διαβλέποντας μεγαλύτερο κίνδυνο για το εκλογικό σώμα στο οποίο απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά «ραντάρ» παρακολουθούν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, διατηρώντας σε «πρώτο πλάνο» τις αναφορές στην περίοδο διακυβέρνησής του, θεωρώντας ότι επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελούσε ένα νέο δεδομένο στην εξίσωση των επόμενων εθνικών εκλογών.