Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το πρόσωπο που έστειλε στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το πρόσωπο που έστειλε στη φυλακή τη Χρυσή Αυγή

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Εφετείο και μέσα στο πλήθος εξέφραζε την ικανοποίηση του δημοκρατικού κόσμου για την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη, στην ηγεσία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όταν ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που με το πόρισμά του οδήγησε στη φυλακή τους Χρυσαυγίτες «δένοντας» το σε βάρος τους κατηγορητήριο.

Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης τον Σεπτέμβριο του 2013 (μετά και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα) συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα και συνέταξε ένα πόρισμα φωτιά περιγράφοντας την Χρυσή Αυγή ως μια οργάνωση με στρατιωτική δομή, που απειλούσε τους θεσμούς και το Πολίτευμα.

Σε αυτό καταγράφει όλη την εγκληματική και αιματηρή δράση της οργάνωσης και ουσιαστικά δένει την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης αποτυπώνοντας ρόλους προσώπων και τρόπο δράσεις, αναφέρεται σε δολοφονίες απόπειρες ανθρωποκτονιών και εκβιασμών.

Ταυτόχρονα καταγράφει όμως και τον τρόπο της στρατολόγησης που γινόταν αποκαλύπτοντας πως ανήλικα παιδιά έπεφταν θύματα της φασιστικής οργάνωσης με την Χρυσή Αυγή να δημιουργεί «τάγματα εφόδου αμιγώς από ανηλίκους 14-17 χρόνων» ενώ δίνοντας «ονόματα και διευθύνσεις» περιέγραψε τον ρόλο του κάθε ενός από τα μέλη της διευθυντικής ομάδας.

Ο εισαγγελικός αυτός λειτουργός καταψηφίσθηκε όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την διαδικασία ψηφοφορίας που έγινε προκειμένου να τοποθετηθεί η νέα ηγεσία σε μια Αρχή, η οποία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε στο προσκήνιο εξ αιτίας πράξεων και παραλείψεων, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει η παραίτηση στελέχους της μετά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων τη στιγμή που ερευνούσε θέματα που άγγιζαν την τότε κυβέρνηση.

Η δικαιολογία του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή κατατέθηκε από τον εκπρόσωπό του προκαλεί προβληματισμό αν και επί της ουσίας αποτυπώνουν το πώς λειτουργεί η αξιωματικής αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα, χωρίς να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι ως κυβέρνηση δημιούργησε αρκετά ερωτήματα αναφορικά με τη στάση έναντι της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόφιλο Ξανθόπουλο, η καταψήφιση δεν αφορά τα… πρόσωπα αλλά τον τρόπο επιλογή της ηγεσίας της ανεξάρτητης αρχής που άλλαξε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μόνο που η ψήφος αφορά ακριβώς τα πρόσωπα και όχι τη στάση της κυβέρνησης γενικά και αόριστα. Διότι αν η επιλογή είναι σωστή η συμφωνία ή διαφωνία επί της διαδικασίας θα μπορούσε και να καταγραφεί τιμώντας όμως και τα πρόσωπα που προτάθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΚΙΝΑΛ διά του Χάρη Καστανίδη στηλίτευσε την αλλαγή στη διαδικασία επιλογής, υπερψήφισε όμως τα πρόσωπα που προτάθηκαν αποτιμώντας θετικά το έργο και το ρόλο τους.

Και η σημερινή στάση στη Βουλή ξυπνά εκ νέου μνήμες από το παρελθόν με πρώτη αυτή της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί επισήμως η διενέργεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου μειώνοντας τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κατηγορία που αφορούσε άμεσα τα μέλη της Χρυσής Αυγής) αλλά και καταργώντας τα περί στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Όπως επίσης φέρνει στο νου το γεγονός πως επί 4,5 χρόνια οι καθυστερήσεις στη δίκη ήταν μεγάλες με κυρίαρχη αυτή που επί 1,5 σχεδόν χρόνο αναζητούσαν… κατάλληλη αίθουσα για να πραγματοποιηθεί.

Οι δε ψηφοφορίες των δύο κομμάτων ήταν συχνές. Από την καταψήφιση του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα μέχρι την υπερψήφιση της Βασιλικής Θάνου για τη θέση προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ η επίσκεψη στο Καστελόριζο υπό την αιγίδα του Πάνου Καμμένου έχει μείνει στην πολιτική ιστορία λόγω της κοινής παρουσίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, ουδείς ξεχνά και τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση όταν με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου δήλωνε σχετικά με ερώτημα που αφορούσε την Χρυσή Αυγή, πως όλες οι ψήφοι είναι δεκτές (σημείωση ο Σταύρος Δήμας είχε δηλώσει το 2014 πως δεν επιθυμεί τις ψήφους της φασιστικής οργάνωσης για την εκλογή του).

Σε κάθε περίπτωση η καταψήφιση του κ. Βουρλιώτη μπορεί να μην έχει επί της ουσίας κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα αφού υπερψηφίσθηκε η κυβερνητική πρόταση εν τούτοις δείχνει μια νοοτροπία που συνδέεται και με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει μια στάση άκρως αρνητική για όλα τα ζητήματα.

Σημειώνεται δε πως ούτε καν παρών δεν είπε κάτι που επέλεξαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Πάντως, η νέα ηγεσία της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες έχει αρκετή δουλειά στην περίπτωση που ασχοληθεί και με φακέλους που δεν έχουν… ενεργοποιηθεί.