Γερμανία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ισλαμιστές μαχητές έχουν εισέλθει στη χώρα

Γερμανία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ισλαμιστές μαχητές έχουν εισέλθει στη χώρα

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ισλαμιστές μαχητές έχουν εισέλθει στη Γερμανία προσποιούμενοι τους πρόσφυγες για να εξαπολύσουν επιθέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας Χόλγκερ Μινχ στην εφημερίδα Die Welt, απαντώντας στις ανησυχίες που προέκυψαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ότι η ανοικτή πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

«Το επίπεδο απειλής θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, όμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι σχεδιάζεται μια επίθεση» στη Γερμανία, υπογράμμισε ο Μινχ.

«Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος τρομοκράτης έχει διεισδύσει στη Γερμανία ως αιτών άσυλο προκειμένου να διαπράξει μια επίθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάντως ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής αστυνομίας επεσήμανε αναφορικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι ότι «κάθε είδους τέτοια βία έχει στόχο τις ευρωπαϊκές αξίες και άρα τη Γερμανία».

Τόνισε μάλιστα ότι «ο κίνδυνος από τη διεθνή τρομοκρατία είναι υψηλός και η Γερμανία ενδέχεται να πληγεί από επιθέσεις».

Παρόλα αυτά ο Μινχ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κενό ασφαλείας στη Γερμανία», επειδή μεγάλος αριθμός αστυνομικών ασχολείται με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα έκανε λόγο και για προγράμματα πρόληψης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα η ριζοσπαστικοποίηση των νέων από τους ισλαμιστές.

«Για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την ελκυστικότητα των ισλαμιστών χρειαζόμαστε αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης και απομάκρυνσης (από τα ισλαμιστικά δίκτυα). Γι' αυτό τον σκοπό απαιτείται μια πιο ευρεία προσέγγιση, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνες τους οι υπηρεσίες πληροφοριών», εξήγησε ο Μινχ.

«Οι τζιχαντιστές είναι νεότεροι απ' ό,τι ήταν πριν μερικά χρόνια και ριζοσπαστικοποιούνται πολύ πιο γρήγορα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας, η ισλαμιστική σκηνή στη Γερμανία μετρά περίπου 43.000 ανθρώπους. «Από αυτούς εκτιμάμε ότι περίπου 420 άνθρωποι είναι επικίνδυνοι», είπε.

Επίσης μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 750 ταξίδια ισλαμιστών στη Συρία και το Ιράκ, «αν και το ταξιδιωτικό κύμα μοιάζει να περιορίζεται. Τουλάχιστον οι αριθμοί δεν αυξάνονται τόσο δραματικά όσο πριν μερικούς μήνες», εξήγησε ο Μινχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ