Γ. Σταθάκης για εκποίηση λιγνιτικών μονάδων: Ο λαός γνώριζε και μας ψήφισε το 2015

Γ. Σταθάκης για εκποίηση λιγνιτικών μονάδων: Ο λαός γνώριζε και μας ψήφισε το 2015

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τις αλά ΣΥΡΙΖΑ μεταρρυθμίσεις- ιδιωτικοποιήσεις τις έχει εγκρίνει ο λαός όταν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ.

Για να δικαιολογήσει την μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το πρόγραμμα του κόμματος τέθηκε στην κρίση του Ελληνικού το 2015, όταν διεξήχθησαν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Δεν υπάρχει καμία ηθική αναντιστοιχία. Απορώ πως έχει το θράσος να τα λέει αυτά η ΝΔ. Αυτή την συμφωνία με το λαό εφαρμόζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά και κάνοντας το άσπρο- μαύρο υποστήριξε ότι εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν θέσει το σύνολο των μέτρων που είχαν λάβει στην κρίση των Ελλήνων!

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ κρατάει στο έλεγχό της, τις πιο κερδοφόρες λιγνιτικές μονάδες. «Πουλάει τις καλύτερες μονάδες», διερωτήθηκε ο Γ. Σταθάκης για να απαντήσει ότι από την στιγμή που στο σφυρί δεν βγαίνει καμία υδροηλεκτρική, τότε όχι. «Πουλάει δύο μονάδες λιγνίτη. Τι μένει στη ΔΕΗ;  Ο Άγιος Δημήτριος και η Πτολεμαΐδα η οποία θα αποτελεί την καλύτερη λιγνιτική μονάδα από όλες. Βλέποντας το μείγμα η ΔΕΗ διατηρεί μια ισοδυναμία αν όχι ένα πλεονέκτημα στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη», κατέληξε ο υπουργός Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε τις 3 ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η προηγούμενη. «ο ΑΔΜΗΕ έμεινε (51%) στο δημόσιο έλεγχο βρέθηκε επενδυτής σε υψηλό τίμημα», είπε αρχικά και αποκάλυψε ότι για τον ΔΕΣΦΑ η πρόταση εξαγοράς του φτάνει τα 535 εκ. ευρώ. «Να ζητήσουμε συγγνώμη που ακυρώσαμε την περίφημη επένδυση των 400 του ΔΕΣΦΑ σε μια αζέρικη εταιρεία. 18 μήνες μετά το τίμημα ανέβηκε στα 535 εκ. ευρώ», εξήγησε.

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν ήταν το κίνημα «Δεν πληρώνω», αλλά η κρίση. «Η πρώτη αιτία τα 700 εκατομμύρια από εταιρείες που έκλεισαν λόγω της κατάρρευσης της χώρας. Το άλλο 1./3 περιλαμβάνει και στρατηγικούς κακοπληρωτές, εταιρείες που είναι σε λειτουργία και αύξησαν τα χρέη . Το τρίτο κομμάτι είναι το κοινωνικό κομμάτι συν τα νοικοκυριά που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Άρα η ιδέα ότι αυξήθηκαν τα χρέη λόγω του δεν πληρώνω και όχι της κρίσης απέχει πολύ από την πραγματικότητα».