Γ. Κεφαλογιάννης: Η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά τις επιδιώξεις της

Γ. Κεφαλογιάννης: Η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά τις επιδιώξεις της

«Ο ρόλος που αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιτελεί η Τουρκία όσον αφορά τη Μέση Ανατολή σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικός.Η ρητορική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν σίγουρα δεν βοηθάει την ομαλοποίηση των σχέσεών του με διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ. Σαν τρίτος παρατηρητής θα έλεγα ότι η στάση αυτή δεν βοηθάει τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ενώ θα έβλεπα πολύ δύσκολο στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο να δοθεί πράσινο φως από πλευράς ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί το τουρκικό οπλοστάσιο», σχολίασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας και τη ρητορική του Ερντογάν, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακύρωση της κοινής ελληνο-αιγυπτιακής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» ο κ. Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι «στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, μιλάμε για αναβολή αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής της». «Μπορεί πράγματι πολλές φορές για λόγους τακτικής να γίνονται τέτοιες ενέργειες, κάτι που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαταράξει τις μεταξύ μας σχέσεις», επισήμανε και υπενθύμισε ότι «η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι πολλαπλή».

Αναφερόμενος στο οικιστικό ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «δυστυχώς σε κάποιες περιοχές και ιδίως σε τουριστικές, τα ενοίκια είναι πάρα πολύ υψηλά και οι αιτήσεις πολλές φορές από πλευράς στελεχών δεν ικανοποιούνται.Υπάρχουν ανάγκες για 800 οικήματα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι «προχωράμε στον σχεδιασμό ενός προγράμματος, ίσως του μεγαλύτερου οικιστικού προγράμματος των τελευταίων δεκαετιών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος θα ενισχυθεί έμμεσα και το εισόδημα των στελεχών. Πέραν όμως αυτού, να θυμίσω ότι από 1/1/2024, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, τα στελέχη θα δουν άμεσες αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια στο υγειονομικό κομμάτι, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες προς τα στελέχη και τις οικογένειές τους», συμπλήρωσε.

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα υπενθύμισε ότι «πριν από δυο εβδομάδες στην Επιτροπή Εξοπλιστικών εγκρίθηκαν προγράμματα ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα πολλά από αυτά είχαν και την ομόθυμη απόφαση μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την επιτροπή. Η χώρα μας οφείλει να είναι ενισχυμένη σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την Εθνική της 'Άμυνα», επανέλαβε.

Τέλος, όσον αφορά στη συνεισφορά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, ειδικά με βάση και την κλιματική κρίση την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον ένα κεντρικό ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι παγκόσμιο. Απαιτείται ένας καλύτερος συντονισμός του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού», πρόσθεσε.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «πρώτο και ύψιστο καθήκον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των δίκαιων της πατρίδας μας σε καθημερινό επίπεδο... Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όποτε έχουν κληθεί να βοηθήσουν την κοινωνία το έχουν πράξει με ιδιαίτερη αυταπάρνηση και ζέση, το ίδιο θα κάνουν και στο μέλλον», διαβεβαίωσε.