Γ. Kεφαλογιάννης για ακαθάριστα οικόπεδα: Τέρμα οι διευκολύνσεις - Μετά τις 15 Ιουνίου αρχίζουν έλεγχοι και επιβολή προστίμων
Eurokinissi
Eurokinissi

Γ. Kεφαλογιάννης για ακαθάριστα οικόπεδα: Τέρμα οι διευκολύνσεις - Μετά τις 15 Ιουνίου αρχίζουν έλεγχοι και επιβολή προστίμων

Αυστηρό μήνυμα ότι μετά τις 15 Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό επικίνδυνων οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, θα επιβάλλονται πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία με υπουργική απόφαση θα αναλάβει και την αρμοδιότητα και θα κάνει τους ελέγχους, έστειλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Περιφερειών και Προστασίας Περιβάλλοντος, για τον σχεδιασμό του υπουργείου και τις δράσεις για την αντιπυρική προστασία, το2025.

«Όπως γνωρίζετε έχει δοθεί μια παράταση στην υποχρέωση καθαρισμού και υποβολής δήλωσης από τους πολίτες έως τις 15 Ιουνίου, συνεκτιμώντας τόσο τις καλύτερες καιρικές συνθήκες φέτος, όσο και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες που εμπόδιζαν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να ανταποκριθούν έγκαιρα έως τις 30 Απριλίου.

Οι διευκολύνσεις ωστόσο σταματούν εδώ. Από εδώ και πέρα ξεκινά η ανάληψη των ευθυνών και η εφαρμογή του νόμου. Ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων καθαρίσουν τα ακίνητά τους. Ευθύνη των δήμων είναι να ελέγξουν, να επιβάλλουν πρόστιμα αλλά και να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό σε επικίνδυνα οικόπεδα.

Από τις 15 Ιουνίου θα δοθεί η αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική να ελέγξει μια προς μια τις καταγγελίες των πολιτών στη βάση μιας νέας υπουργικής απόφασης που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων όπου χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει και η ατομική ευθύνη στο ζήτημα του καθαρισμού των οικοπέδων. Ένα καθαρισμένο οικόπεδο προστατεύει τόσο την ίδια την ιδιοκτησία όσο και τις γειτονικές. Είναι μια απλή πράξη με σημαντική όμως συμβολή που πρέπει να την ενσωματώσουμε στην αντίληψη μας για την προστασία και την πρόληψη από πυρκαγιές.

Ο πολίτης δεν είναι ένα απλός παραλήπτης οδηγιών. Είναι συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής της Πολιτικής Προστασίας. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ο πιο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας. Όταν ο πολίτης ξέρει τι να κάνει, σώζει τον εαυτό του, το σπίτι του και τον γείτονά του. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ξέρετε ποια ήταν η συχνότερη αιτία πυρκαγιάς το 2024; Η αμέλεια. Το περασμένο έτος είχαμε 1.950 περιστατικά πυρκαγιών, οι οποίες συνδέονται με εργασίες υπαίθρου, όπως η καύση κλαδεμάτων και υπολειμμάτων καλλιεργειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι λεγόμενες καθαριστικές πυρκαγιές, οι πυρκαγιές δηλαδή που μπαίνουν σκόπιμα για τον καθαρισμό περιοχών από πυκνή θαμνώδη βλάστηση προκειμένου να δημιουργηθούν ή να διατηρηθούν βοσκότοποι για τα κοπάδια. Είχαμε επίσης άλλα 156 περιστατικά από εργασίες σε εξωτερικό χώρο, από εργαλεία δηλαδή, γεωργικά μηχανήματα».

Ακόμα, ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου στην λήψη μέτρων πυροπροστασίας, η οποία, όπως είπε, θα γίνει θεσμικά το επόμενο διάστημα, ενώ έμφαση έδωσε και στον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαιώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα στηριχτεί θεσμικά και οικονομικά.

«Η περιφέρεια και ο δήμος είναι αυτοί που θα δουν πρώτοι τη φωτιά, που θα αποφασίσουν πού θα πάνε οι κάτοικοι, που θα ανοίξουν το σχολείο για καταφύγιο, που θα κλείσουν έναν δρόμο. Είναι η περιφέρεια και ο δήμος που εκπονεί Τοπικά Σχέδια Αντιμετώπισης Κινδύνων που υλοποιεί δράσεις πρόληψης που διαχειρίζεται εκκενώσεις και σημεία καταφυγής, που συντονίζει εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας, που ενημερώνει τους πολίτες και διαμορφώνει μια κουλτούρα ετοιμότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συχνά πραγματοποιεί αυτό το έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πρέπει -και θα το κάνουμε το επόμενο διάστημα- να την ενισχύσουμε θεσμικά και οικονομικά για να φέρει σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή», επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης προανήγγειλε ότι «θα επικαιροποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 575 του 1980, θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση και κατάταξη των περιοχών της χώρας ως προς τον Κίνδυνο Δασικών Πυρκαγιών ώστε να γίνει μια πιο ορθολογική ιεράρχηση και δρομολόγηση έργων αντιπυρικής προστασίας για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

Όπως είπε, «από το 2022 έως και σήμερα υλοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις καθαρισμού, συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών ύψους 610 εκατ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 210 έχουν προϋπολογιστεί για το 2025».

 «Από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έχουν δεσμευθεί επίσης πιστώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ με δικαιούχο την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση δράσεων πυροπροστασίας το 2025, προϋπολογισμός αυξημένος κατά 9 εκατ. ε σχέση με το 2024. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται ήδη για δράσεις, όπως ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης, η απομάκρυνση υπολειμμάτων καθαρισμού, η ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, η προμήθεια εξοπλισμού και η κάλυψη λειτουργικών εξόδων».