Φωτογραφία αρχείου
Γ. Γεωργαντάς: Η Αττική ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Γ. Γεωργαντάς: Η Αττική ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού

Τη σημασία της ανάδειξης του Αττικού Αμπελώνα σε προορισμό οινοτουρισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρότεινε μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων, αλλά και την ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα, για τους παραγωγούς του Αττικού Αμπελώνα.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε, ότι προϋπόθεση για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς, αλλά και πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα για τον Αττικό Αμπελώνα.

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός «ο Αττικός Αμπελώνας, ένας από τους αρχαιότερους στον κόσμο, μπορεί να συνδυάσει μοναδικά κρασί, πολιτισμό και ιστορία, χαρίζοντας ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο».

Αποτελεί το μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς «από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 καλλιεργούντο 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργούντο 62.230 στρέμματα».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τόσο η ΚΕΟΣΟΕ όσο και οι παραγωγοί της Αττικής υπογράμμισαν ότι η τάση εγκατάλειψης που παρατηρείται στον Αττικό Αμπελώνα οφείλεται σε διαχρονικές παθογένειες, που μαστίζουν τον αμπελοοινικό τομέα και ιδιαίτερα στην ανυπαρξία προστασίας των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών, από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της παραοικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Αττική έμεινε πίσω σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς από το 2018 έως το 2021 εντάχθηκαν μόλις 7 επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης τη στιγμή που σε όλη τη χώρα εντάχθηκαν 123 επιχειρήσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους παραγωγούς να προβούν στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς πόρους προσθέτοντας ότι «το ΥΠΑΑΤ είναι εδώ για να στηρίξει κάθε προσπάθεια σωστής παραγωγής και εξωστρέφειας».

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της καλλιέργειας στον Αμπελώνα της Αττικής συνέβαλε και η υποβάθμιση «ενός προϊόντος που μόνο η Ελλάδα - από όλες τις χώρες του κόσμου- έχει δικαίωμα να παράγει οίνο με την ονομασία ρετσίνα», ωστόσο όπως δήλωσε αυτό φαίνεται να αλλάζει καθώς «γνωστοί παραγωγοί έχουν θέσει ως στόχο την αναγέννηση της ρετσίνας».

Ο κ. Γεωργαντάς στάθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο της κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη στήριξη της αμπελουργίας και της οινοπαραγωγής και αναφέρθηκε σε δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση και ανάπτυξη του κλάδου. «Ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που ενισχύουν τον αγροτουρισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη προδημοσίευση για το πρόγραμμα Αγροτουρισμού με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ» και συμπλήρωσε «από το ΥΠΑΑΤ μέσω της αρμόδιας γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών έχουν γίνει 89 παρεμβάσεις για 50 οινοποιεία από το πρόγραμμα Leader. Στα 31 χρόνια του ευρωπαϊκού αγροτικού ταμείου, έγιναν 216 επενδύσεις Leader για οινοποιεία, καλύπτοντας το 50%-75% της δαπάνης».

Την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ για μεγάλες οινικές μονάδες και για νέους αγρότες πάνω από 520 εκατ. ευρώ, ενώ για βιολογικές καλλιέργειες διατίθενται 705 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού επισημαίνοντας ότι «η Αττική αποτελεί κατ' εξοχήν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή του».

«Στην Ελλάδα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη μορφή τουρισμού και να δώσουμε νέες δυνατότητες προώθησης στα μοναδικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα με εμβληματικά το λάδι, το τυρί, το κρασί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προτάσεις ΚΕΟΣΟΕ

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων παρουσίασε μια σειρά προτάσεων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση του Αττικού Αμπελώνα.

Πιο συγκεκριμένα η ΚΕΟΣΟΕ ζήτησε:

* Τη συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση όλων των αρνητικών παραμέτρων που οδηγούν στην συρρίκνωση του αμπελώνα της Αττικής

* Την επανάληψη και συνέχιση των διαδικασιών σε μόνιμη βάση που συμβάλλουν στην συνεργασία των πολιτικών εκπροσώπων, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων

* Την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα διοργανώσει ειδική ημερίδα με στόχο την διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του αττικού αμπελώνα

* Και τέλος την υιοθέτηση αποτελεσματικής ελεγκτικής στρατηγικής, με αναμόρφωση εκτός των άλλων, (επιτόπιοι έλεγχοι), του κυρωτικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κακές πρακτικές που υπονομεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.