«Φρούριο» η Αθήνα την Πέμπτη για την επίσκεψη Ερντογάν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Φρούριο» η Αθήνα την Πέμπτη για την επίσκεψη Ερντογάν

Σε «φρούριο» θα μετατραπεί η Αθήνα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας την Πέμπτη. 

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί θα ενεργοποιηθούν με έκτακτα μέτρα, ενώ θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι υψηλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας θα τοποθετηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, αναμένοντας το πέρασμα του Ερντογάν.

Ελικόπτερα και drones θα παρακολουθούν την κίνησή του από αέρος. Η Αντιτρομοκρατική θα είναι σε επιφυλακή, ενώ θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη των τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία, σύμφωνα με το Mega.

Πλήθος συναντήσεων εκτός του τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στην τελική ευθεία των εντατικών προετοιμασιών για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, της 7ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία. Η συνάντηση έχει στόχο να διατηρήσει το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στον χώρο που έχει δημιουργηθεί στην βάση της θετικής ατζέντας.

«Ο στόχος μας είναι σιγά – σιγά να χτίσουμε μια νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να έχουμε, αν μη τι άλλο, ηρεμία στα σύνορα» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι «σε πρώτη φάση αυτό θέλουμε, αυτή η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Ερντογάν έρχεται με καλές προθέσεις και θα βρει ανταπόκριση στην Ελλάδα. «Θέλω να πιστεύω ότι θα ηρεμήσει το Αιγαίο και θα μπορέσουμε να δούμε μπροστά πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πάντοτε με τις κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τις εθνικές μας θέσεις» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύουν 7 υπουργοί καθώς και ο διπλωματικός του σύμβουλος Ακίφ Κιλίτς. Τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν θα έρθει και ο αρχηγός της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, που συνήθως συνοδεύει στο εξωτερικό τον Τούρκο Πρόεδρο.

Από ελληνικής πλευράς σύμφωνα με πληροφορίες οι αντίστοιχοι Έλληνες ομόλογοί τους θα είναι οι υπουργοί: Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης -και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης- Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μετανάστευσης, Δημητρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη (για το Μεταναστευτικό) Γιάννης Οικονόμου, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογράφουν τουλάχιστον 20 συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών με κορυφαία εκείνη για το Μεταναστευτικό.