Ευθύνες
Shutterstock
Shutterstock

Ευθύνες

Κανείς προφανώς δεν είναι ευτυχής με όσα αποκαλύφθηκαν για το μεγάλο πράγματι φαγοπότι που γινόταν επί χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ εις υγείαν των κορόιδων.

Ένα σκάνδαλο που ήταν μεν διαχρονικό και καθόλου ασύνηθες για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έσκασε όμως στη βάρδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και αυτός που κυβερνά, έχει ως γνωστόν την ευθύνη, για ό,τι στραβό κι αν έκαναν οι προηγούμενοι.

Και κακά τα ψέματα, είναι ένα σκάνδαλο που θάμπωσε αρκετά την εικόνα του λεγόμενου επιτελικού κράτους.

Και είναι απορίας άξιον πώς κανείς από τους υπεύθυνους δεν προσπάθησε ή δεν μπόρεσε έστω, να βάλει μια τάξη εκεί. Δόξα τω θεώ, 4 υπουργοί πέρασαν την τελευταία εξαετία από το αρμόδιο υπουργείο που επόπτευε τον οργανισμό. Και ισάριθμοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς. Αλλά και 5 παρακαλώ διοικητές του ΟΠΕΚΕΠΕ πράγμα που μεταξύ άλλων δείχνει και κακό management.

Αλλά είναι εξόχως υποκριτική και η στάση της αντιπολίτευσης. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι όλοι ήξεραν και όλοι κάλυπταν. Ανεξαρτήτως του ποιος ήταν κάθε φορά στο γκουβέρνο. 

Και κανείς απ’ τους προηγούμενους που κραυγάζουν τώρα και μιλούν για «εγκληματικές συμμορίες», δεν φρόντισε να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας όταν οι ίδιοι και τα κόμματά τους κυβερνούσαν. Γιατί δεν ήξεραν πώς αλλά κυρίως γιατί δεν ήθελαν. 

Αλλά τώρα που έσκασε η φούσκα, όλοι κάνουν φυσικά τους ανήξερους. 

Φταίει τέλος και η δυσκίνητη Ευρωπαϊκή Ένωση με την παροιμιώδη της γραφειοκρατία, τους ελλιπέστατους ελέγχους και τις αργές αντιδράσεις.  

Οι πολιτικές συνέπειες του σκανδάλου μένει να αποτιμηθούν αφού κατακάτσει πρώτα η σκόνη κι ο κουρνιαχτός.

Σίγουρα πάντως δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση για την κυβέρνηση την ώρα που είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της δημοσκοπικα και την ώρα που το θέμα των Τεμπών φαινόταν να ξεθυμαίνει έχοντας κουράσει τον κόσμο. Αλλά έτσι γίνεται συνήθως στην πολιτική. Οι εξελίξεις σπανίως είναι γραμμικές.

Εν πάση περιπτώσει, ο Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποτύχαμε». Ένας υπουργός και τρεις υφυπουργοί παραιτήθηκαν. Και ο οργανισμός απορροφάται πλέον από την ΑΑΔΕ που θα είναι αυτή που θα εποπτεύει τις αγροτικές επιδοτήσεις από δω και πέρα. Δόθηκαν επίσης διαβεβαιώσεις ότι τα λεφτά που πήγαν παράνομα σε επιτήδειους και απατεώνες θα ανακτηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ. Και μακάρι να συμβεί για να εκτονώσει κάπως την οργή του κόσμου.   

Ο Μητσοτάκης λοιπόν ανέλαβε τις ευθύνες του. Και θα κριθεί γι’ αυτές όταν έρθει  η ώρα.

Και μακριά από μας οι συμψηφισμοί.

Αλλά όταν έσκασε το σκάνδαλο Καϊλή, ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποσείσει τις δικές του χρεώνοντας την επί 10 χρόνια ευρωβουλευτή του κόμματός του -αλλά και παλιότερα και βουλευτή- στην κυβέρνηση και αποκαλώντας τη «Δούρειο ίππο της Νέας Δημοκρατίας». Και δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη γι’ αυτήν την απρέπεια. 

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις αυταπόδεικτες κυβερνητικές ευθύνες, μια διαφορά ήθους, ύφους, πολιτισμού και παιδείας είναι περισσότερο από φανερή. 

Και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Ούτε περνάει απαρατήρητο από τον κόσμο.