Ευρωπαϊκή… παρέμβαση για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωπαϊκή… παρέμβαση για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδεχόμενο να αποφασίσει η ελληνική Δικαιοσύνη την αφαίρεση των κουκούλων από τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis προκαλεί αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική εισήγηση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βασ. Θεοδώρου, φτάνοντας στο σημείο να ζητά την παρέμβαση της επικεφαλής Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Και αυτό χωρίς να έχει καν αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που συστάθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου απέστειλε επιστολή στην επικεφαλής Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, αλλά και προς την Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία χαρακτηρίζει ανησυχητικές τις εξελίξεις στην υπόθεση των κουκουλοφόρων μαρτύρων που χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο πλαίσιο του διασυρμού 10 πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων και δύο πρωθυπουργοί.

Ποιες είναι όμως οι ανησυχητικές εξελίξεις; Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Θεοδώρου εισηγήθηκε την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο μαρτύρων (εκ των τριών που ήταν αρχικά) που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας και έχουν χαρακτηριστεί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τη διερεύνηση αδικημάτων που αποδίδονται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και ομάδα εμπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που κατέθεσαν οι αποκαλούμενοι κουκουλοφόροι μάρτυρες ουδόλως επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να τεθούν στο αρχείο οι υποθέσεις που αφορούν τους 7 από τους 10 εμπλεκόμενους, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για του δύο από τους τρεις υπολοίπους. Μόνο για έναν εκ των πολιτικών έχει ασκηθεί δίωξη που όμως εδράζεται σε αστεία επιχειρήματα και ο ίδιος είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του.

Επίσης, υπενθυμίζεται πως η υπόθεση της Novartis, το μεγαλύτερο σκάνδαλο εκ συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως το είχε αποκαλέσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξελίχθηκε σε σκευωρία κατά πολιτικών αντιπάλων με το δικαστικό συμβούλιο να εξετάζει μετά την παραπομπή του αδικήματα που φτάνουν στο σημείο παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, συστάσεως παραδικαστικού κυκλώματος ακόμη και εκβιασμών

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνοντας την ευρωπαία εισαγγελέα αναφέρει ότι συνεχίζεται η ποινική διερεύνηση της υπόθεση Novartis και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αρθεί η ανωνυμία των μαρτύρων. «Για την υπόθεση έχει ήδη ασκηθεί δίωξη κατά ενός πρώην Υπουργού και εξετάζονται οι πιθανές ποινικές ευθύνες άλλων δύο, ένας εκ των οποίων έχει διατελέσει Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφέρει προσθέτοντας ότι «αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός ότι την άρση του καθεστώτος προστατευόμενων μαρτύρων έχουν πρόσφατα ζητήσει με κοινό υπόμνημα τους προς το Δικαστικό Συμβούλιο οι πολιτικοί που ερευνώνται για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόμνημα υπογράφουν και οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας που ούτε ερευνώνται πλέον, ούτε αντιμετωπίζουν κατηγορίες, αφού οι υποθέσεις τους ελέγχθηκαν και κατέληξαν στο αρχείο χωρίς να βρεθούν στοιχεία ή να επιβεβαιωθεί κάποια από τις κατηγορίες που στηρίχθηκαν στις μαρτυρίες των εν λόγω μαρτύρων.

Μάλιστα τονίζει πως «το αίτημα της Αντεισαγγελέως, στρέφεται ευθέως κατά των μαρτύρων που έχουν ήδη αποτελέσει στόχο δημόσιων βιτριολικών επιθέσεων και ποινικών διώξεων, από πολιτικούς που εμφανίζονταν αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο. Πιθανώς θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους και σίγουρα θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis».

Και καταλήγει γράφοντας ότι «για το λόγο αυτό ζητώ την παρέμβασή σας προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη συσκότιση ενός μεγάλου σκανδάλου», ζητώντας την παρέμβαση στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης και μάλιστα στο πλαίσιο της διαδικασίας μιας πολύκροτης υπόθεσης που αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν θεσμοί μέσα  από παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, ενώ και το αίτημα της αντιεισαγγελέως δεν έχει κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.