Γιατί ήλθαν άρον άρον στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Ευρωμίζες και Επιτροπή PEGA

Γιατί ήλθαν άρον άρον στην Ελλάδα

Το μυστήριο λύθηκε: Αν η περίφημη Επιτροπή PEGA, πήγαινε πρώτα στην Ισπανία, όπως ήταν το φυσιολογικό, τότε τα φώτα θα έπεφταν στο Μαρόκο. Η σπουδή να έλθουν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι αποτελούσε μέρος του σχεδίου, ώστε να αποφευχθούν οι αποκαλύψεις που σήμερα συγκλονίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλοι εκείνοι που φωνασκούσαν υπέρ της συγκεκριμένης αποστολής, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωβουλευτές του, απλά διευκόλυναν την δράση του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο υπέρ του Μαρόκου.

Ποιος δεν θυμάται την φασαρία που έκαναν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ο φιλοσυριζαϊκός Τύπος, η εισηγήτρια της Επιτροπής Ιντβέλντ προκειμένου αντιπροσωπεία της Επιτροπής να έλθει άρον άρον στην Ελλάδα;

Ποιος δεν θυμάται την Ιντβέλντ να ποστάρει σε εξώφυλλο του Documento;

Ποιος δεν θυμάται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακοινώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τάχα καταβλήθηκε προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο της PEGA;

Ποιος δεν θυμάται την σκόνη που είχε σηκωθεί στις αρχές Νοεμβρίου όταν τελικά εκπρόσωποι της Επιτροπής επισκέφθηκαν την Κύπρο και την Ελλάδα;

Ποιος δεν θυμάται την «αδέκαστη» εισηγήτρια Σοφί Ιντβέλντ όταν με απίστευτη ταχύτητα έσπευσε να βγάλει πόρισμα και να εκτοξεύσει το κατηγορητήριό της κατά της Ελλάδας για το θέμα των παρακολουθήσεων – ενώ παρουσίαζε ένα απλό προσχέδιο που δεν είχε καν λάβει την έγκριση της Επιτροπής;

Ποιος δεν θυμάται τους πανηγυρισμούς των συκοφαντών της Ελλάδας εντός και εκτός συνόρων;

Είχαμε τότε αναρωτηθεί αν το λόμπι αυτών των συκοφαντών είναι τόσο ισχυρό, ώστε να αλλάξει την ατζέντα της συγκεκριμένης Επιτροπής.

Διότι όλοι γνωρίζαμε πως η PEGA είχε συσταθεί τον Μάρτιο του 2022 - μήνες πριν προκύψει στην Ελλάδα το θέμα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - με σκοπό να ερευνηθούν οι υποθέσεις υποκλοπών σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το Pegasus χρονολογούνταν ήδη από το 2016.

Και ενώ το θέμα απασχολούσε επί χρόνια όλον τον κόσμο και όλη την Ευρώπη, ξαφνικά τα βλέμματα συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα, που στον χορό μπήκε τελευταία.

Στον αέρα η Επιτροπή PEGA

Τώρα, μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων, όχι μόνο η Επιτροπή PEGA βρίσκεται στον αέρα, αλλά υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι στους κόλπους της λειτούργησαν «ξενιστές» που οδήγησαν τα βήματά της στην Ελλάδα για να τραβήξει την προσοχή μακριά από τις δραστηριότητες του Μαρόκου και να αποτρέψει αποκαλύψεις σχετικά με την δράση των μυστικών υπηρεσιών αυτής της χώρας.

Κάθε άλλο παρά τυχαία έξι μέλη της Επιτροπής ΕΕ-Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία), της οποίας προεδρεύει ο Κοτσολίνο, είναι παράλληλα και μέλη της Επιτροπής PEGA.

Αν η PEGA πήγαινε πρώτα στην Ισπανία – όπου πρώτα αποκαλύφθηκε ότι το 2020 παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες οι Καταλανοί ηγέτες και μετά ότι παρακολουθούνταν, το 2021, τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού Σάντσεθ και των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών – τότε τα μέλη της θα έπρεπε να μπουν στα βαθιά και υποχρεωτικά θα ερευνούσαν την εμπλοκή των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών.

Το θέμα στην Ισπανία είχε φουντώσει όταν ξαφνικά κάποιοι έστρεψαν την προσοχή στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο ο ισπανικός Τύπος μιλούσε για τον ρόλο του Μαρόκου και για την αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση Σάντσεθ και Podemos, όσον αφορά στην Δυτική Σαχάρα και το Μέτωπο Πολισάριο.

Οι διεφθαρμένοι σε θέσεις-κλειδιά

Πώς συνέβη αυτό; Μα επειδή στην Επιτροπή PEGA μεθοδεύτηκε η συμμετοχή του Ιταλού ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Κοτσολίνο, που τελικά είναι πανταχού παρών.

Σύμφωνα με την βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία, το Μαρόκο δεν περιορίστηκε στην άσκηση επιρροής όσον αφορά στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, αλλά άπλωσε τα πλοκάμια του και στη σύνθεση της Επιτροπής PEGA, που αποστολή έχει να διερευνήσει την χρήση του παράνομου λογισμικού Pegasus (από όπου και το όνομα της Επιτροπής), με την δημοσιογραφική έρευνα να αναφέρει εμπλοκή των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών.

«Η τοποθέτηση του Κοτσολίνο στην Επιτροπή PEGA μεθοδεύτηκε λόγω της εμπλοκής του Μαρόκου, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της βελγικής δικαστικής αστυνομίας, κατά την ενημέρωση σχετικά με την έρευνα του ανακριτή Μισέλ Κλαιζ», αναφέρεται στον ιταλικό Τύπο.

Σύμφωνα με έγγραφο της 29ης Ιουλίου, οι ερευνητές της υπόθεσης εικάζουν ότι οι εμπλεκόμενες χώρες, δηλαδή το Κατάρ και το Μαρόκο, ήταν σε θέση να επηρεάζουν πρόσωπα και πράγματα ώστε σε θέσεις-κλειδιά στις Επιτροπές να βρίσκονται άνθρωποι όπως ο Παντσέρι και ο Κοτσολίνο. Και πως εκείνοι που είχαν κυρίως προσεγγιστεί ανήκαν στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, ώστε υπέρ των χωρών αυτών να ψηφίζουν οι αριστεροί. Ο ίδιος ο Παντσέρι άλλωστε υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ – Μαρόκου από το 2009 ως το 2017, δηλαδή για οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Με λίγα λόγια και ο Παντσέρι και ο Κοτσολίνο βρέθηκαν στην θέση του προέδρου της συγκεκριμένης επιτροπής. Όταν αποχώρησε ο Παντσέρι, την σκυτάλη πήρε ο Κοτσολίνο, που κατέχει αυτό το αξίωμα από το 2019.

Επεμβάσεις και στα… βραβεία!

Υπήρχε δηλαδή παρέμβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτό αποδεικνύεται από αναρίθμητες ψηφοφορίες και αποφάσεις, για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όχι μόνο εμπορικών και ασφαλείας, αλλά και σχετικά με την επιλογή υποψηφίων για το Βραβείο Σαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης.

Για παράδειγμα, στην συγκεκριμένη λίστα του 2021, η ευρωομάδα της Αριστεράς είχε προτείνει την Σουλτάνα Κάγια, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Σαχράουι.

Τα ονόματα περνούν πρώτα από την Επιτροπή των Εξωτερικών. Αλλά εκεί βρίσκονταν η Βελγίδα σοσιαλίστρια Μαρία Αρένα με αναπληρώτρια την Ιταλίδα Αλεσσάντρα Μορέττι. Αναπληρωματικό μέλος και αυτής της Επιτροπής ήταν (πάλι) ο Κοτσολίνο. Και οι τρεις δεν τελούν ακόμη υπό έρευνα, αλλά ερευνήθηκαν τα γραφεία των βοηθών τους. Αποτέλεσμα: Η Σουλτάνα δεν βρέθηκε ποτέ στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους.

Επιπλέον, από τις έρευνες στα γραφεία των κοινοβουλευτικών βοηθών προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία, αλλά και ο καθοδηγητικός ρόλος του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, συζύγου της Εύας Καϊλή.

Από την πλευρά του, ο Παντσέρι υποστηρίζει ότι ο σημερινός πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι ζήτησε την βοήθειά του ώστε να καλυφθούν τα έξοδα μετάβασής τους στην Μελβούρνη, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και εξελέγη στην ηγεσία του παγκόσμιου συνδικάτου.

«Δεν είχε χρήματα και του έδωσα 15.000 ευρώ νομίζω», είπε ο Παντσέρι. Οι αρχές, όμως, μιλούν για 50.000 ευρώ που παραδόθηκαν σε δύο φακέλους με την… εικόνα του Αγιοβασίλη. Παραδέχθηκε επίσης ότι κεντρικό ρόλο έπαιζε ο Μαροκινός πρέσβης στην Βαρσοβία Αμπντεραχίμ Ατμούν. Και πως όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονταν ώστε να μην λαμβάνονται αρνητικές αποφάσεις «κατά χωρών».

«Η τύπισσα είναι εκεί;»

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στις 14 του περασμένου Νοεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ Αλή Μπιν Σαμίκ Αλ Μάρι, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τα εργατικά δικαιώματα στην χώρα του, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι βρισκόταν μέσα στην αίθουσα.

Μιλούσε χαμηλόφωνα στο τηλέφωνο με τον Παντσέρι, ο οποίος ακούγεται να δίνει οδηγίες και να υπαγορεύει ερωτήσεις. Ο Τζιόρτζι τον ρωτά ψιθυριστά αν πρέπει να λάβει τον λόγο ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλλα. Ο Παντσέρι του απαντά καταφατικά και μετά ρωτά: «Η τύπισσα είναι εκεί;». «Ναι, η Μορέττι έρχεται», απαντά ο Τζιόρτζι. Έτσι, οι ανακριτές φαίνεται να καταλήγουν πως και η Ιταλίδα ευρωβουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα έχει κάποια εμπλοκή. Απλά δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη αν ήταν μέλος της ομάδας.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, είναι προϊόν παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρεται ότι έχει ομολογήσει ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι είχε την ιδέα να προταθούν ερωτήσεις στην Μορέττι, τις οποίες εκείνη θα υπέβαλλε στον Καταριανό υπουργό. Μια στρατηγική που γεννήθηκε στις 10 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ο Παντσέρι είχε συναντήσει τον υπουργό του Κατάρ σε μια σουίτα στο ξενοδοχείο Steinberger Wiltchers των Βρυξελλών, με σκοπό να προετοιμάσουν την ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής.

Αιχμή του δόρατος της επιχειρηματολογίας του θα ήταν οι αγώνες του ως πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας του. Και πράγματι, ο Αλ Μάρρι δήλωσε στην επιτροπή πως πριν γίνει υπουργός είχε επί 18 χρόνια εργαστεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της χώρας του.

Μια καθ’ υπαγόρευση ακρόαση

Γενικά, όλα είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά. Την ερώτηση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων υπέβαλε η Μορέττι και ο Παντσέρι είχε υπαγορεύσει στον Τζιόρτζι την απάντηση που θα έδινε ο υπουργός. Η Μορέττι μάλιστα κάνει και προλόγους. Και φθάνει στο σημείο να συγκρίνει τα εργατικά ατυχήματα στην Ιταλία (790 νεκροί από την αρχή του χρόνου), προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε το Κατάρ, διότι έχει κάνει προόδους».

Κατά τον Τζιόρτζι, η Μορέττι ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν προσκληθεί στο Μουντιάλ, πλην όμως δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση. Και η ίδια επιμένει πως δεν της υπαγορεύτηκαν όσα υποστήριξε.

Όσο για τον Ταραμπέλλα, πιστεύεται ότι και σ’ εκείνον ο Παντσέρι ήταν που υπαγόρευσε την φράση «δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Μουντιάλ διοργανώθηκε στην Ρωσία»…

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταραμπέλλα δεν ήταν στον κατάλογο των ομιλητών, αλλά ζήτησε τον λόγο για να πει: «Το 2014 η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει στο Ντονμπάς, αλλά δεν μιλήσαμε τόσο πολύ για το Μουντιάλ».

Το βράδυ μετά την ακρόαση, ο Παντσέρι τηλεφωνεί στην πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Αρένα. Την συγχαίρει για την ακρόαση και της λέει πως και ο υπουργός Αλ Μάρι είναι ευχαριστημένος. Μια εβδομάδα αργότερα, όμως, στο Στρασβούργο, η απόφαση κατά του Κατάρ υπερψηφίζεται – παρά την γνωστή παρέμβαση της Εύας Καϊλή.

Σημειώστε ότι ο Παντσέρι δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας είχε ενταχθεί στην ομάδα του πρώην γραμματέα Μπερσάνι. Και λίγο μετά, το 2017, βρέθηκε στο κόμμα «Articolo 1» - με καθαρά «εργατοκεντρικό» προσανατολισμό.

Η προστατευομένη του Παντσέρι

Ως πρόσωπο επιρροής, ο Παντσέρι μπορούσε να δημιουργεί ή να καταστρέφει πολιτικές καριέρες – κυρίως στο Μιλάνο όπου πάντα συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό ψήφων. Προστατευομένη του υπήρξε η Ελεονόρα Τσίμπρο, που το 2012 εξελέγη με το Δημοκρατικό Κόμμα, πέρασε στο μικρό αριστερό κόμμα Leu (Ελεύθεροι και Ίσοι) και κατέληξε στη Λέγκα του Σαλβίνι.

Εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η Τσίμπρο υπήρξε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ιταλίας – Μαρόκου!

Ήδη από το 2009, στις προκριματικές εκλογές για τα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος, η Τσίμπρο, μια παντελώς άγνωστη δημοτική σύμβουλος του Μπολλάτε, κέρδισε στην περιφέρεια του Μιλάνου τον τεράστιο αριθμό των 2.372 εκλεκτορικών ψήφων και μια θέση στις λίστες του κόμματος. Μετά την εκλογή της, γίνεται αμέσως επικεφαλής του κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, χωρίς να διαθέτει την ανάλογη εμπειρία ή κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο. Και το 2016 είναι η εισηγήτρια στο νομοσχέδιο για την κύρωση δύο σημαντικών συμφωνιών με το Μαρόκο, που κατά την γνώμη της κατέχει στρατηγική θέση σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Αργότερα πραγματοποιεί ταξίδια στο Μαρόκο και επιστρέφοντας εξυμνεί τα «επιτεύγματά» του σε όλους τους τομείς, ανακαλύπτοντας προόδους ακόμη και στην αντιμετώπιση του λαού της Δυτικής Σαχάρας και παίρνοντας αποστάσεις από τις διεκδικήσεις των Σαχράουι.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Παντσέρι συνέχισε να την υποστηρίζει και όταν βρέθηκε στη Λέγκα του Σαλβίνι.

Η συμφωνία που έσωσε τις μαροκινές εξαγωγές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγώνας του Παντσέρι ώστε – στις 16 Φεβρουαρίου 2012 – να ψηφιστεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μια εξαιρετικά ευνοϊκή συμφωνία της ΕΕ με το Μαρόκο σχετικά με την χωρίς δασμούς είσοδο στην Ευρώπη των μαροκινών προϊόντων. Προφανώς πρόκειται για προϊόντα ανταγωνιστικά εκείνων που παράγονται σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, φυσικά και της πατρίδας του Ιταλίας, για την προστασία των συμφερόντων της οποίας τον είχαν εκλέξει οι συμπατριώτες του.

Για το Μαρόκο, που είδε τις εξαγωγές του στην Ευρώπη να εκτοξεύονται μέσα στα επόμενα χρόνια (από 2 δις ευρώ στα 35) ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Πολύ περισσότερο που στα μαροκινά προϊόντα είχαν περιληφθεί και προϊόντα της Δυτικής Σαχάρας, τα οποία θα πρέπει να εξάγονται μέσω Μαρόκου, αναγνωρίζοντας έτσι ντε φάκτο την κυριαρχία επί των Σαχράουι.

Στην Ιταλία, οι ευρωμίζες έχουν ήδη προκαλέσει βλάβη στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα της πρωθυπουργού Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» στην πρώτη θέση με 30%, με τα Πέντε Αστέρια να καταλαμβάνουν την δεύτερη (17,4%), ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα έπεσε στο 14,7%.

Όσο για την ικανότητα των εμπλεκομένων να εξασφαλίζουν την συμμετοχή τους στις πιο κρίσιμες επιτροπές, αποτελεί επίσης αντικείμενο των βελγικών ανακριτικών αρχών.

Ειδικά η σύνδεση των επιτροπών ΕΕ-Μαρόκου και της PEGA έχει αρχίσει να μπαίνει στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών. Ειδικά για τους εγχώριους συκοφάντες της Ελλάδας, τα αποτελέσματα της έρευνας πολύ πιθανόν να περιλαμβάνουν δυσάρεστες εκπλήξεις…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος