Ψηφίστηκε επί της αρχής του, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων».
Υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά καταψήφισαν και ΕΛ.ΛΥ, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους τονίζοντας την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις παρεμβάσεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου δεν προσέρχεται με απολυταρχική διάθεση, ούτε αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο ως «πλάκες του Μωϋσή», αλλά οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη σημειωθεί και θα αποτελέσουν πρωτογενές υλικό για τη περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση του νομοσχεδίου».
Όπως είπε, «αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έχει τετραπλή αποστολή:
- πρώτον: Να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες στους δικαιούχους, κατά τη διάρκεια της ειρήνης,
- δεύτερον: να προετοιμάζεται κατάλληλα, τη στιγμή που θα κληθεί να γίνει αυτό, σε μία φάση κρίσης ή πολεμικής σύγκρουσης,
- τρίτον: να συνεισφέρει στην ενίσχυση του ηθικού, της ετοιμότητας και της γενικής αίσθησης ασφάλειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εν αποστρατεία και εν ενεργεία και
- τέταρτον: να προσφέρει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του -και χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα στην ομαλή εκτέλεση των υπολοίπων αποστολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων- στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».
«Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ατζέντας 2030, το νομοσχέδιο κινείται κατά μήκος τριών βασικών αξόνων» είπε, προσδιορίζοντας ότι αφορά:
-στην ενίσχυση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό περιέχει μέτρα όπως η υποχρεωτική απόσπαση σε στρατιωτικά νοσοκομεία γιατρών των Σωμάτων Ασφαλείας για μερικά χρόνια μετά τη λήψη της ειδικότητας.
-στον καθορισμό μέγιστου αριθμού για τους υπηρετούντες σε θέση διευθυντή κλινικής και στην καταβολή αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και
-στα μέτρα διοικητικού εκσυγχρονισμού με σημαντικές παράλληλα παρεμβάσεις όπως είναι η σύσταση Πολεμικού Κέντρου Τραύματος».
« Το νομοσχέδιο που προτείνουμε είναι μία συνεκτική, στοχευμένη και ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης της στρατιωτικής υγειονομικής πολιτικής. Απώτερος σκοπός της είναι η διασφάλιση της αίσθησης ασφαλείας που το στρατιωτικό προσωπικό -και το εν ενεργεία και οι απόστρατοι- να νιώθει σχετικά με την υγεία τη δική του αλλά και των προστατευόμενων μελών του», είπε ο κ. Δαβάκης και κατέληξε.
«Η ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η επέκταση και η αναβάθμιση των παρεχομένων στρατιωτικών υγειονομικών παροχών και ο διοικητικός εκσυγχρονισμός τους είναι ορισμένες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και πιστεύουμε ότι αυτές θα συνεισφέρουν στα μέγιστα στην επίτευξη αυτού του σκοπού».