«Επιχείρηση Πειθούς» από την κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα

«Επιχείρηση Πειθούς» από την κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα

Του Γιάννη Σιδέρη

Επιχείρηση πειθούς σε όλα τα μέτωπα εξελίσσει από σήμερα η κυβέρνηση, για την πρότασή της στο ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα ανταλλάσσει βολές κατά ριπάς με την αντιπολίτευση, σε έναν πόλεμο που κινδυνεύει να αποβεί χωρίς κανόνες.

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στις 11 με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), προκειμένου να τους αποσπάσει την συναίνεση στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Το πεδίο μάλλον είναι πρόσφορο, καθώς εκόντες άκοντες οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν, ώστε να μην καταχωρηθούν -και αυτοί- στην χορεία των υπονομευτών της εθνικής προσπάθειας!

Ωστόσο οι εργοδότες δεν προσέρχονται... άοπλοι ! Σε μία τακτική «δούναι και λαβείν», φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (το ποσοστό υπό συζήτηση) με αντάλλαγμα την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην επιχειρηματικότητα τόσο στον νέο αναπτυξιακό νόμο, όσο και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στο νέο αναπτυξιακό νόμο θεωρούν ότι θα μπορούσαν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τα προγράμματα ΕΣΠΑ (αν και αυτό δεν είναι υπευθυνότητα μόνο της κυβέρνησης αλλά και των κανονισμών που διέπουν την απορροφητικότητά τους), ενώ συνδέουν το φορολογικό καθεστώς με την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσκαλέσει σε διάλογο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ενώ θα συνεχιστεί αμείωτη η πίεση, με άκρως επιθετικό τρόπο, προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα πυρά που θα εξαπολύονται μεταξύ των δύο στρατοπέδων θα είναι αρκετά πυκνά και οι κατηγορίες ενίοτε σκληρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι την στιγμή που η κυβέρνηση αναβαθμίζει το ασφαλιστικό σε εθνική προσπάθεια, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη όξυνε την επίθεση, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι παίρνουν το μέρος των θεσμών! (Η εκδοχή γερμανοτσολιάδων σε επανέκδοση).

Το εξωτερικό μέτωπο

Στο άλλο μέτωπο, στο εξωτερικό, που είναι και το πλέον βαρύνον, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σε πολλές πτυχές την πολιτική της. Αύριο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί στο Βερολίνο, προκειμένου να έχει επαφές με την εκεί ομόλογό του αλλά και εκπροσώπους συνδικάτων, ενώ στις 14 με 16 θα είναι στο Παρίσι, στη σύνοδο του ΟΟΣΑ, όπου στο περιθώριό της θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει σε αρκετούς υπουργούς τις ελληνικές θέσεις.

Παράλληλα στην ίδια προσπάθεια lobbying επί του ασφαλιστικού θα επιδοθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιπροσθέτως θα κάνει και προεργασία σε ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την ελάφρυνση του χρέους.

Κορύφωση της εξωστρεφούς ελληνικής πολιτικής θα είναι η παρουσία του κ. Τσίπρα στο Νταβός, όπου θα συνυπάρξει με τους απόλυτα ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής. Το ασφαλιστικό θα ενταχθεί στις συζητήσεις του με κάποιους εκ των παρόντων, αλλά εξέχουσα θέση στις συζητήσεις του θα έχουν η διευθέτηση του χρέους και η προσέλκυση επενδύσεων. Θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι «Η Ελλάδα θα αποτελέσει σύντομα έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». Ίδωμεν...