Επιβάλουν τον νόμο της σιωπής για τα κονδύλια του προσφυγικού

Επιβάλουν τον νόμο της σιωπής για τα κονδύλια του προσφυγικού

Του Βασίλη Γεώργα

Σε μια άλλη χώρα οι σοβαρές καταγγελίες του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου, θα είχαν ήδη κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης και την αντίδραση της ίδιας της κυβέρνησης και των βουλευτών της ώστε να ζητηθούν απαντήσεις και να χυθεί φως από τα αρμόδια υπουργεία.

Αντ΄αυτού μετά την αποκαλυπτική συνέντευξη στον «Φ» του πλέον  αρμόδιου στελέχους της κυβέρνησης για το προσφυγικό όπου για πρώτη φορά διατυπώθηκαν επώνυμα συγκεκριμένες  καταγγελίες για φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων από υπουργεία και ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ και άλλων φορέων, βλέπουμε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η συσκότιση αλλά και μια οργανωμένη προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως η Δικαιοσύνη αργά ή γρήγορα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να θέσει στο μικροσκόπιο της έρευνάς της –όπως έχει ήδη κάνει ο OLAF- τις πολύ σοβαρές ενδείξεις και τα στοιχεία αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων. Καταγγελίες που κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες είτε αφορούν στη σίτιση των προσφύγων-μεταναστών, στη στέγασή τους, την διαχείριση των λυμάτων στα Κέντρα Υποδοχής κ.α.

Το έχουν ήδη ζητήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το απαιτούν και οι συνθήκες, οπότε θα ήταν πρωτοφανές αν μετά από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν κινητοποιηθούν οι Εισαγγελικές αρχές.

Το θέμα όμως εκτός από αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, είναι και βαθιά πολιτικό.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό αλλά και στενά κομματικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες.

Αντί της λογοδοσίας, όμως, επιχειρείται η επιβολή του νόμου της σιωπής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούν καθόλου για το θέμα, ενώ η μεν ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαντά με μηνύσεις, η δε ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επιλέγει την οδό της καρατόμησης και της απαξίωσης του στελέχους που έκανε τις καταγγελίες.

Συνολικά η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει θέση για τη διαχείριση των κονδυλίων και την  τραγική κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Πιθανόν θεωρεί πως αν καταφέρει να συγκαλύψει την υπόθεση δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα ακόμη κι αν αυτό έχει ξεπεράσει πλέον τα ελληνικά σύνορα και απασχολεί τις ευρωπαϊκές Αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Δεν αποκλείεται επίσης να έχει  και σε αυτή την περίπτωση τη διακριτική στήριξη των Βρυξελλών που έδειξαν να δυσανασχετούν το προηγούμενο διάστημα από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Είναι προφανές πως όλη αυτή η συζήτηση, δεν κάνει καλό ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Κομισιόν καθώς καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα 1,6 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για το κουκούλωμα πιθανών σκανδάλων με τα ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, ούτε για τις άθλιες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής. Πολύ δε περισσότερο όταν είναι η ίδια η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνειδητά διατηρούν σε ισχύ νόμους (απευθείας αναθέσεις, συνοπτικές διαδικασίες, ελλιπής έλεγχος κλπ) οι οποίοι αφήνουν ορθάνοιχτα παράθυρα για διασπάθιση πόρων με το πρόσχημα αντιμετώπισης «έκτακτων αναγκών».