Εμφύλια ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή - Ψάχνουν στήριξη στην αντιπολίτευση

Εμφύλια ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή - Ψάχνουν στήριξη στην αντιπολίτευση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται διασπασμένος με αφορμή την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Τα συντροφικά μαχαιρώματα ήδη έχουν δημιουργήσει σύννεφα στην κυβερνητική πλειοψηφία, με την Γεωργία Γεννιά και τον Χρήστο Καραγιαννίδη να «εκπροσωπούν» τα δύο στρατόπεδα. Μάλιστα, λέγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη… επιληφθεί της κατάστασης, στέλνοντας σχετικά μηνύματα στην κυρία Γεννιά. Απομένει, πάντως, η αντίδραση των διαφωνούντων, αν και αν κρίνει κανείς από τη σημερινή δήλωση του Θ. Παραστατίδη, μάλλον η κόντρα θα κρατήσει.

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε την αντίθεσή της, η ΔΗ.ΣΥ εμφανίζεται αρχικά επιφυλακτική -αν και η Ε. Χριστοφιλοπούλου εμφανώς τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου- το Ποτάμι δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου, ενώ Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσουν.

Πλήρως διχασμένοι εμφανίζονται στους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τον βουλευτή του κόμματος Θ. Παπαχριστόπουλο να δηλώνει… αναποφάσιστος. «Υπάρχει ένα θεματάκι μικρό δε υπαρκτό», είπε και ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει την στάση του. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Λαζαρίδης, μολονότι δήλωσε ότι διαφωνεί με την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, ψήφισε «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Μάρκου τόνισε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να φέρει από το παράθυρο την συγκεκριμένη ρύθμιση. «Δεν αρκεί μόνο η ανάδοχη οικογένεια να είναι δεκτική, πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία» δήλωσε με νόημα, ενώ προσέθεσε: «Ο κόσμος έχει καταλάβει πια πως όλα αυτά δεν γίνονται στο όνομα κάποιας ιδεολογίας ή προοδευτισμού. Μόνο σας μέλημα είναι να αξιοποιήσετε επικοινωνιακά την αναταραχή που δημιουργεί στον δημόσιο διάλογο και να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από άλλα ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου».

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται». «Κατανοούμε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει την οποιαδήποτε διάκριση», είπε και εκτίμησε ότι οποιαδήποτε διάκριση θα κατέπεφτε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή ότι το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη θα υπερψηφίσει. «Οι κοινωνίες δεν προχωρούν όταν είναι απολύτως ώριμες, αλλά όταν γίνονται τομές που χρειάζονται για να τις σπρώξει και να τις προωθήσει προς ουσιαστικότερες και καλύτερες κατευθύνσεις. Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, αλλά την ώρα που χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες χρειάζεται και μία τόλμη από τις πολιτικές προσωπικότητες που είναι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου», είπε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι το ΚΚΕ προανήγγειλε ότι θα πει «όχι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Από την πλευρά της η Θεανώ Φωτίου επέμεινε ότι η διάταξη δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Σύμφωνα με την υπουργό τυχόν εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από τη δυνατότητα αναδοχής θα απαγόρευε αυτομάτως το δικαίωμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς η ρύθμιση θα κατέρρεε τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παράλληλα, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η αναδοχή είναι τελείως διαφορετικός θεσμός από αυτόν της υιοθεσίας αφού η αναδοχή για το παιδί είναι προσωρινή και διατηρεί την επαφή με τη φυσική του οικογένεια στην οποία επιχειρείται να επιστρέψει.

«Είναι μία εναλλακτική μορφή η αναδοχή για να μη μένουν τα παιδιά στα ιδρύματα. Δεν εξετάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλά η καταλληλότητα του ζευγαριού ή του ατόμου να γίνει ανάδοχος. Σηκώθηκε ένας αχός χωρίς λόγο και αφορμή. Δεν μπορούμε εμείς ως βουλευτές επειδή φοβάται η κοινωνία να μην δώσουμε ένα δρόμο μπροστά. Και με τον πολιτικό γάμο φοβόταν», είπε κλείνοντας.