Ένα συλλογικό τραύμα όπως το δυστύχημα των Τεμπών, κινδυνεύει να ευτελιστεί και να οδηγήσει στη λαϊκή απαξίωση της αντιπολίτευσης, μέσα από τον διαγκωνισμό εντυπωσιασμού στον οποίο επιδίδονται τα κόμματά της.
Μετά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το δικό του σκεπτικό πρότασης κατέθεσε χθες το ΚΚΕ, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητείται να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Αχ. Καραμανλή.
Από την άλλη το ΚΚΕ επιμερίζει τι ευθύνες του πρωθυπουργού, ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες του ως προϊσταμένου του Χρήστου Τριαντόπουλου, καθώς και άλλων υπουργών επιπλέον «για την εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος».
Το ΚΚΕ επιμένει και αυτό για «σαφέστατες ποινικές ευθύνες» και «κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα» των υπουργών Καραμανλή και Σπίρτζη. Ζητάει παράλληλα να ελεγχθούν οι αρμόδιοι υφυπουργοί καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη όσο ψηλά και αν βρίσκονται, πόσο μάλλον οι επικεφαλής των κυβερνήσεων, σε γνώση και υπό τον έλεγχο των οποίων εξελίσσεται το κυβερνητικό έργο.
Eν τω μεταξύ αμφισβητήσεις προκαλεί το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαπίστωσε ότι πρόκειται για νομικό λάθος. Δήλωσε συγκεκριμένα πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κακουργηματικές πράξεις των Καραμανλή - Σπίρτζη, και άλλων 6 υφυπουργών, δεν στέκεται σε προανακριτική επιτροπή και αν δεν πέσει στη Βουλή, θα πέσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρόκειται για νομικό λάθος του ΠΑΣΟΚ, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η νομική άμυνα των υπουργών και υφυπουργών»!.
Η ένσταση του Λοβέρδου είναι βέβαια τεχνικής φύσεως. Αφορά στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην… παρακώλυση συγκοινωνιών. Και διερωτήθηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Τι δουλειά έχει η παρακώλυση συγκοινωνιών στη διερεύνηση αδικήματος;».
Για τεράστιο νομικό λάθος έκανε λόγο και ο νομικός Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Μιλώντας τον ΣΚΑΪ, σημείωσε: «Θα έπρεπε να συμβουλευτούν ανθρώπους που ξέρουν το Ποινικό Δίκαιο. Άλλη είναι η πολιτική ευθύνη και άλλη είναι η ποινική ευθύνη. Τους πάνε για κακούργημα και κάνουν τεράστιο νομικό λάθος. Εύχομαι κάποιος να το πει στον κ. Ανδρουλάκη, καθώς δεν υπάρχει το υπόβαθρο για να κατηγορηθεί ο Κώστας Καραμανλής και κάθε άλλος υπουργός».
Όπως εξήγησε, ο ποινικός κώδικας λέει ρητά ότι αν κάποιος καταστρέφει εξοπλισμό τρένων, αλλοιώνει σημεία ή δημιουργεί πρόβλημα στις εγκαταστάσεις των τρένων και υπάρξει ατύχημα τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 χρόνια ή, αν υπάρξουν θύματα, προβλέπεται ισόβια κάθειρξη. Για να μπορέσεις να κατηγορήσεις έναν υπουργό θα πρέπει να έχει κάνει τις παραπάνω ενέργειες και ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται με δόλο να έχουμε τους θανάτους και τους τραυματισμούς.
Επίσης, ο νομικός Κώστας Κούρκουλος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, και αφού επεξηγεί τι προβλέπει το σχετικό άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, τονίζει: Επειδή η νομική σκέψη δεν έχει σχέση με την παρωδία ή τη λογική του ό,τι να’ ναι, μία ήταν η υποχρέωση των νομικών του ΠΑΣΟΚ: να εξειδικεύουν έστω και μία τέτοια «πράξη» (σ.σ. που προβλέπει ο Π.Κ.) που επιχείρησε ο υπουργός… σκηνοθετούν πάλι μια φτηνή παρωδία».
Βεβαίως θα αποδείξει η Βουλή ή το Ειδικό Δικαστήριο εάν το ΠΑΣΟΚ διέπραξε χονδροειδή γκάφα. Κάτι τέτοιο θα απομείωνε σε σημείο φαιδρότητας το ήδη ασθενές προφίλ κυβερνησιμότητας που έχει.
Αντιθέτως, εντόνως πολιτική ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «χαρίζει ευθύνες στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα για κακουργήματα που αφορούν ανθρώπινη ζωή».
Κατά την ίδια η πρόταση είναι ελλιπής, με πολλές παραλείψεις και χωρίς να περιέχει όλα τα κακουργήματα και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Και βεβαίως και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί κατά τη Ζωή προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός «γνώριζε, ήξερε, ήθελε και συμμετείχε στις εγκληματικές παραλείψεις».
Δηλώνει δε, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να συγκεντρωθούν οι 30 υπογραφές που απαιτούνται για να καταθέσει τη δική της πρόταση για σύσταση προανακριτικής. Δεδομένου ότι ως τώρα διαθέτει 12 (6 βουλευτές η ίδια και άλλους τόσους ο Κασσελάκης), και δεδομένου ότι η Νέα Αριστερά θα συνυπογράψει με το ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που της απομένει είναι να απευθυνθεί δεξιότερα της ΝΔ. Στον Βελόπουλο και τον Νατσιό.
Είναι πάντως δεδομένο ότι η πολιτική επιμονή σε ποινικές ευθύνες θα επισκιάσει την αναζήτηση λύσεων για τη βελτίωση του σιδηροδρόμου. Και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ενέργειες που ακολουθούνται είναι νομικά αβάσιμες, θα καταδειχθεί ότι τα νομικά επιχειρήματα επιστρατεύτηκαν βεβιασμένα, και ο τραγικός θάνατος 57 ανθρώπων χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο με στόχο την αντικυβερνητική προπαγάνδα.