Έχουμε χρέος να δούμε την ουσία
Τοξικότητα

Έχουμε χρέος να δούμε την ουσία

Εδώ και λίγες εβδομάδες, με αφορμή το φρικιαστικό έγκλημα στον Κολωνό, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει σε νομικό και ευρύτερο επίπεδο. Δυστυχώς, αντί γι’ αυτό, μεγάλο μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει μια ακόμα ευκαιρία να χρωματίσει πολιτικά τις ειδεχθείς αυτές πράξεις. 

Είπε τίποτα επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση για το πώς θα βελτιωθούμε; Έκανε την αυτοκριτική της για την ελαστικοποίηση των ποινών και των όρων αποφυλάκισης που θέσπισε; Όχι. Το μόνο που έκανε ήταν να υποσχεθεί ένα «πιο κοινωνικό» κοινωνικό κράτος - αποσιωπώντας την κατάσταση που παρέδωσε το 2019 και την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση που συντελείται την τελευταία τριετία σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα.

Ενδεικτικά μόνο, πέραν της αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα όπως ο βιασμός ανηλίκων, τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σήμερα έχουν αυξηθεί σε 44, ενώ δημιουργήθηκαν ειδικά γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όσο συνεχίζουμε να ακούμε για τέτοια περιστατικά. Η Κυβέρνηση εργάζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση του πλαισίου προστασίας των πιο αδύναμων και πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Η Αντιπολίτευση αντιθέτως, συνεχίζει να εργαλειοποιεί τέτοια ζητήματα για μικροπολιτικά οφέλη. 

Την αρχή έκανε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του επιχείρησε να συνδέσει τον παιδοβιαστή του Κολωνού με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για «πολιτικές διασυνδέσεις», για να «αποσύρει» λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Γιαννούλης διαμαρτυρόταν ότι «η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το έγκλημα» και κατόπιν είπε πως αν δόθηκε πολιτική χροιά δεν συμφωνούσε. Δυστυχώς, πρώτος από όλους σε αυτό το γαϊτανάκι ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άρθρο του έγραψε πως «η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια είναι, καθώς φαίνεται, απασχολημένη περισσότερο στην εμπορία ανθρώπων παρά στην προστασία τους». 

Δυστυχώς, η απόπειρα εργαλειοποίησης του εγκλήματος του Κολωνού δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά η κεντρική στρατηγική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εδώ και καιρό, πέρα από ανεδαφικές και ανιστόρητες κραυγές, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει απροκάλυπτα πλέον χαρακτηριστικά λάσπης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Βερναρδάκης εξίσωσε την Νίκη Κεραμέως με μια κατηγορούμενη για τη δολοφονία των τριών παιδιών της.

Ο κ. Κουρουμπλής που διαγράφηκε πριν από έναν χρόνο γιατί αποκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «δολοφόνους» επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στην κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δόξα και τιμή, χωρίς μισή «συγγνώμη».

Αλλά αλήθεια, σε ποιο κόμμα επέστρεψε; Σε αυτό που αμφισβήτησε την αξιοπιστία των εμβολίων, που ενθάρρυνε την καταπάτηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, που καταψήφισε σχεδόν κάθε μέτρο για την ενίσχυση και επέκταση του τείχους προστασίας από την πανδημία.

Το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή είναι ατελέσφορη αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό όμως είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αφορά την κοινωνία. Το πραγματικό πρόβλημα αυτής της στρατηγικής είναι το κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και λειτουργεί διαβρωτικά για τους θεσμούς, την κοινωνική συνοχή και την ίδια την προοπτική της χώρας. Η ουσία είναι ότι αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι επικίνδυνο και επιζήμιο τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίζονται με όρους διχασμού και πρακτικές αρένας.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν κόμματα βιαστών ή δολοφόνων, η απάντηση είναι μία και απερίφραστη: όχι και αλοίμονο αν υπήρχαν. Και στη Νέα Δημοκρατία θα το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία, όσο και αν οι δήθεν προοδευτικοί θα φωνάζουν το αντίθετο για να αποφύγουν τον διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση.

Πρέπει να δούμε την ουσία, να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευνομούμενη πολιτεία και όχι το χάος, να ενδυναμώνουμε τους θεσμούς υπέρ των θυμάτων και να προβλέπουμε παραδειγματικές τιμωρίες για τους δράστες. Ακόμα κι αν κάποιοι αρνούνται να σοβαρευτούν, εμείς έχουμε χρέος να προχωρήσουμε. Και αυτό θα κάνουμε, με όλους τους πολίτες στο πλευρό μας.

* Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας