Έγγραφο «δείχνει» παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ
Παρέμβαση εισαγγελέα για δημοσίευμα

Έγγραφο «δείχνει» παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το αδίκημα του άρθρου 252 ΠΚ περί παράνομης χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου, διέταξε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή τη δημοσίευση από εφημερίδα, εγγράφων που έφεραν την ένδειξη «απόρρητα». Συγκεκριμένα, τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» την περασμένη Κυριακή και αναφέρονται σε παρακολουθήσεις με βάση πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρακολουθήθηκαν επί δύο μήνες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των Σπύρου Σαγιά , πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, ο οποίος λειτουργούσε εκείνη την περίοδο ως δικηγόρος σε επιχειρηματικές υποθέσεις και του Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εκείνη την περίοδο.

Η εισαγγελική εντολή για έρευνα δόθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητήθηκε ο εκδότης της εφημερίδας για να συλληφθεί ωστόσο δεν βρέθηκε.

Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή, με τίτλο «Ο Τσίπρας “άκουγε” τα στελέχη του – Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις σε Σαγιά και Πιτσιόρλα». Η εφημερίδα σημείωνε μάλιστα πως «οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες, καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρει αναλυτικά: «Στο στόχαστρο της ΕΥΠ (την περίοδο Ρουμπάτη) είχε μπει, μεταξύ άλλων, ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Σαγιάς αλλά και ο πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και υφυπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας! Επί τουλάχιστον δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016) τα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών παραγόντων παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση και το ερώτημα το οποίο θα πρέπει πλέον να απαντηθεί είναι εάν γνώστης ήταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

Η εφημερίδα επικαλέστηκε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για να στοιχειοθετήσει το δημοσίευμά της - τα οποία και δημοσίευσε, προκαλώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με την διαδικασία του αυτοφώρου.