Διογκώνεται η κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία

Διογκώνεται η κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία

Διογκώνεται η κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία, μετά την επιβεβαίωση του διορισμού του Lula Da Silva σε κυβερνητική θέση, μέσω της οποίας αποφεύγει περαιτέρω διερεύνηση κατηγοριών σχετικά με έρευνες ομοσπονδιακού δικαστή. 

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Roussef, διόρισε την Τετάρτη τον πρώην πρόεδρο της χώρας και πολιτικό μέντορά της, Luiz Inacio Lula da Silva, στη θέση του προσωπάρχη της Προεδρίας, όπως είχε μεταδώσει το CNBC.

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Lula είχε κατηγορηθεί ότι απέκρυψε την ιδιοκτησία διαμερίσματος ρετιρέ σε παραθαλάσσια περιοχή στην πόλη Guaraju, στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς στους κόλπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι είχε στην κατοχή του το διαμέρισμα, ενώ σύμφωνα με τον νομικό του εκπρόσωπο, οι κατηγορίες αποτελούσαν προσπάθεια του εισαγγελέα Roberto Conserino να σπιλώσει τον πρώην πρόεδρο.

Η τοποθέτηση του κ. Lula τον θωρακίζει από ενδεχόμενη ποινική δίωξη, καθώς σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Βραζιλίας τα μέλη της κυβέρνησης μπορεί να δικαστούν μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε το BBC.

Ωστόσο, τη στιγμή που η τελετή ορκωμοσίας του κ. Lula Da Silva πλησίαζε στο τέλος της, ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε διαταγή αναστολής του διορισμού του, στη βάση ότι εμποδίζει «την ελεύθερη άσκηση της δικαιοσύνης» στις έρευνες κατά της διαφθοράς.

Η αντιπολίτευση χαιρέτισε την απόφαση ως θρίαμβο της βραζιλιάνικης δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ασκήσει έφεση, κατακρίνοντας την απόφαση ως μέρος «πραξικοπήματος» από την ελίτ της χώρας, το οποίο θυμίζει την περίοδο της διακυβέρνησης ύπο στρατιωτικό νόμο. Παράλληλα, η αξία των ομολόγων της Βραζιλίας εκτινάχθηκε καθώς οι επενδυτές προβλέπουν κατάρρευση της κυβέρνησης.

Μετά το διορισμό του κ. Lula, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βραζιλίας, απαιτώντας από την κ. Russef να παραιτηθεί. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που πετούσαν τενεκεδάκια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Μπραζίλια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ειδήσεων.

Οι διαδηλώσεις ήρθαν σε συνέχεια των μαζικών διαδηλώσεων της Κυριακή, κατά τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησης του κ. Lula, η Dilma Roussef είχε δήλωσε στους δημοσιογράφους «ιδιαίτερα ευχαριστημένη».

«Η συμμετοχή του δυναμώνει την κυβέρνηση», είχε τονίσει η πρόεδρος της Βραζιλίας, επισημάνοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που δεν επιθυμούν να ενδυναμωθεί η κυβέρνηση, αλλά (ο κ. Lula) ήλθε και θα βοηθήσει».

Ωστόσο, ο δημόσιος θυμός μετατράπηκε σε οργή την Τετάρτη, όταν, στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου ρόλου του Lula Da Silva, ο ομοσπονδιακός δικαστής που έχει την εποπτεία της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στην Petrobras, έδωσε στη δημοσιότητα κρυφά καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ του κ. Lula και της προέδρου Roussef, υποστηρίζοντας πως προκύπτει ότι προσπαθούν να επηρεάσουν ή να λάβουν βοήθεια υπέρ του πρώην προέδρου, από δικαστήρια και εισαγγελείς.

Στην επιστολή που συνόδευε τη δημοσιοποίηση των περίπου 50 ηχογραφήσεων, ο δικαστής Sergio Moro σημείωνε ότι ο Lula Da Silva φαίνεται πως «είχε γνώση, ή τουλάχιστον υποπτευόταν, την καταγραφή των συνομιλιών, θέτοντας σε αμφιβολία τον αυθορμητισμό και την αξιοπιστία των διαλόγων».

Σε ένα από τους διαλόγους, κατά την υπογραφή απαραίτητων εγγράφων για την ανάληψη της θέσης, η κ. Roussef εμφανίζεται να λέει ότι «θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης».

Μετά τη δημοσιοποίηση αντίγραφου του συγκεκριμένου εγγράφου, το οποίο είχε κληθεί να υπογράψει ο κ. Lula, το γραφείο της προέδρου υποστήριξε ότι η φράση αναφερόταν στην περίπτωση που η κ. Roussef δεν θα μπορούσε να παρευρευθεί στην ορκωμοσία.

Η Dilma Rousseff από την πλευρά της επιτέθηκε στην καταγραφή των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για πράξη παράνομη και αντιδημοκρατική, που αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων της Προεδρίας. Πολλοί στο κόμμα της θεωρούν τις καταγγελίες εναντίον της κ. Roussef και του κ. Lula ως πολιτικά υποκινούμενες.

Ο Lula Da Silva, πρώην συνδικαλιστής ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος το 1980, υπήρξε πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2010. Αποχώρησε από την προεδρία της χώρας με ποσοστό αποδοχής από τον κόσμο ύψους 90%, παραδίδοντας τα ηνία του κόμματος στην επικεφαλής του προσωπικού του, τότε προσωπάρχη της Προεδρίας, Dilma Roussef.