Δημοσκόποι: Γνωρίζαμε για τις 20 μονάδες διαφορά - Δεν το είπαμε λόγω «κλίματος τρομοκρατίας»

Δημοσκόποι: Γνωρίζαμε για τις 20 μονάδες διαφορά - Δεν το είπαμε λόγω «κλίματος τρομοκρατίας»

Γνώριζαν, ωστόσο δεν τόλμησαν να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία, λόγω πιέσεων από την αντιπολίτευση, τονίζουν οι δημοσκόποι την επομένη των εκλογών που ανέδειξε τη ΝΔ πρώτη με διαφορά 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί έχουμε υποστεί μετατραυματικό σοκ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων Σύμβουλος της MRB.

Μιλώντας στο OPEN, ανέφερε πως η τελευταία μέτρηση έδινε στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. «Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα» τόνισε.

Εξήγησε, επίσης, πως τα στοιχεία που έρχονταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με στάθμιση σε φύλο, ηλικία, περιοχές και προηγούμενη ψήφο έδειχναν ξεκάθαρα ότι θα υπήρχε διαφορά 20 μονάδων.

«Δεχόμαστε πίεση από το 2015 και μετά»

Στην ερώτηση γιατί δεν έδωσαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα απάντησε πως «αν βγαίναμε έτσι, θα μας έλεγαν ‘αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα’», ανέφερε ο ίδιος.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ, συμπλήρωσε.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ»

Από την πλευρά του, ο στατιστικολόγος Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της MARC, μιλώντας στον ΑΝΤ1 παραδέχτηκε ότι υπήρχε η εικόνα πως η διαφορά ήταν χαοτική, αλλά λόγω του μπούλινγκ που έχουν υποστεί οι δημοσκόποι όλα τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησαν να το πουν.

«Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και πέντε χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην τετραετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία», εξήγησε. 

«Βρισκόμασταν διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ»

Το βράδυ της Κυριακής, ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis μιλώντας στο Mega έθεσε το μα για το «κλίμα» τρομοκρατίας κατά των εταιρειών δημοσκόπησης. Μάλιστα τόνισε πως δεν ήταν σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αφού βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτικός σεισμός»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στο Liberal, ο πολιτικός αναλυτής, Πάνος Σταθόπουλος, επισήμανε ότι διαφορά περίπου 20 μονάδων είχαμε μόνο το 1974, από τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, όταν ο Κ. Καραμανλής είχε συγκεντρώσει 54,37%, έναντι 20,42% του δεύτερου, δηλαδή της Ένωσης Κέντρου - Νέες Δυνάμεις.

Έκτοτε δεν έχει ξαναϋπάρξει μετά τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σπάνιο να βλέπουμε τόσο μεγάλη αύξηση των ποσοστών ενός κόμματος που ήδη κυβερνά.

Η αύξηση των ποσοστών μιας κυβέρνησης είχε ξανασυμβεί το 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε περισσότερο έναντι των εκλογών του 1996, ωστόσο περισσότερο είχε πάρει και το δεύτερο κόμμα, η ΝΔ, η οποία έχασε τις εκλογές για σχεδόν μια μονάδα. Δεν ξαναθυμάμαι να ανεβάζει μια κυβέρνηση τα ποσοστά της και η αντιπολίτευση να χάνει 11,5 ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πραγματικό «σεισμό», ανέφερε ο ίδιος.