Διεκδικώντας το αύριο της χώρας μας
Κ. Πιερρακάκης στο Liberal

Διεκδικώντας το αύριο της χώρας μας

Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στο 2018 κι ότι θέτουμε σ’ ένα τυχαίο δείγμα πολιτών το εξής ερώτημα: «ποιο ψηφιακό σύστημα εμβολιασμού σε μια ενδεχόμενη πανδημία θα δουλέψει: της Βαυαρίας, της Μασαχουσέτης, ή της Ελλάδας;». Είναι βέβαιο ότι κανένας δεν θα ψήφιζε την Ελλάδα. Εμείς ωστόσο το καταφέραμε, το κατάφεραν πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες μηχανικοί, οι άνθρωποι του χώρου της υγείας, του Στρατού, των συνεργαζόμενων εταιρειών.

Η επιτυχία του εμβολιασμού είναι ένα αδιάψευστο γεγονός που αντανακλά τις τεράστιες δυνατότητές μας. Αυτές τις δυνατότητες πρέπει να τις προφυλάξουμε και να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να τις απελευθερώσουμε. Ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να μη φοβηθούμε το μέλλον. Όπως λέγεται, το μέλλον είτε το σχεδιάζεις, ή το υφίστασαι. 

Οι καρποί της μελετημένης στρατηγικής και της καλής προετοιμασίας μας είναι σήμερα ορατοί παντού. Κολοσσοί της τεχνολογίας επενδύουν στην Ελλάδα, η ανεργία μειώνεται σταθερά και παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και την ενεργειακή κρίση, η χώρα μένει όρθια και προβλέπεται να έχει ανάπτυξη τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Είναι περιττό να πούμε ότι όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Είναι αποτέλεσμα του οράματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ορθής ανάγνωσης των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων διακυβευμάτων του καιρού μας. Λύνουμε μεν προβλήματα που μας ταλαιπωρούσαν για χρόνια και μας κρατούσαν δέσμιους, αλλά ταυτόχρονα πολιτογραφούμε την Ελλάδα στο μέλλον. Με συνέπεια, με θάρρος και αυτοπεποίθηση, και με μια καινούργια φιλοσοφία στη διακυβέρνηση. Αποδείξαμε έμπρακτα ότι οι μεταρρυθμίσεις στην χώρα είναι εφικτές, κι ότι μπορούμε να έχουμε την πλήρη κυριότητά τους. 

Σήμερα το Gov.gr είναι το νέο πρόσωπο του κράτους. Κι είναι ψηφιακό. Και είναι μια μεταρρύθμιση 100% δική μας. Ξεκίνησε με 501 ψηφιακές υπηρεσίες, και τώρα πλησιάζει τις 1.500. Οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο ξεκίνησαν απ’ τα 8,8 εκατομμύρια το 2018, και στα τέλη του 2022 προσέγγισαν το ένα δισεκατομμύριο. Οι επιδόσεις αυτές έχουν απτό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα όλων μας: ενώ το 2018 κερδίζαμε λιγότερο από μία ουρά κατά μέσο όρο, το 2023 γλιτώνουμε περισσότερες από εκατό. Με αυτό τον τρόπο το κράτος ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών: με πράξεις, κι όχι με λόγια του αέρα κι ευχολόγια. 

Το 2023 είναι η εκλογική χρονιά που θα καθορίσει το μέλλον. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια όσων νιώθουν πιο άνετα και πιο ασφαλείς όταν συνομιλούν με το παρελθόν. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να το σχεδιάσουμε, και να το υλοποιήσουμε μεθοδικά, όπως κάναμε σταθερά τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Γιατί τα αποτελέσματα που βλέπει ο κάθε πολίτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στη μειωμένη γραφειοκρατία, στις λιγότερες ουρές, δεν είναι προϊόν κάποιας καλής τύχης, ή μιας συγκυρίας. Αφαιρέσαμε εμπόδια που καθυστερούσαν διαχρονικά πολίτες κι επιχειρήσεις, και απελευθερώσαμε δυνάμεις που έμεναν προκλητικά ανεκμετάλλευτες. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή. 

Η νέα τετραετία είναι παραπάνω από κρίσιμη. Η Ελλάδα προοδεύει σε όλους τους τομείς παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και το μεγάλο ερώτημα είναι: θα θωρακίσουμε όσα πετύχαμε, επιταχύνοντας προς το μέλλον, ή θα επιστρέψουμε σε λογικές και πρακτικές του παρελθόντος; Θα είναι η παρούσα θητεία μας μια αναλαμπή, ή η πρώτη φάση μιας περιόδου που θα συμβάλει στην εκτόξευση της χώρας μας στο 2030;

Αυτό είναι το πολιτικό δίλημμα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες σε μερικούς μήνες από σήμερα. Θα δούμε με αυτοπεποίθηση και σθένος αυτό που έρχεται και θα το διεκδικήσουμε με αρετή και τόλμη, ή θα μείνουμε να κοιτάζουμε το μέλλον αποσβολωμένοι σαν τον λαγό μπροστά απ’ τους προβολείς των αυτοκινήτων; Θα πάμε με το χθες ή με το αύριο; 

* O Κυριάκος Πιερρακάκης είναι Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης