Α. Διαμαντοπούλου: Ορθή η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ - Θετικός στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού ο Κυρ.Μητσοτάκης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Α. Διαμαντοπούλου: Ορθή η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ - Θετικός στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού ο Κυρ.Μητσοτάκης

«Ορθή» χαρακτήρισε την ελληνική στάση απέναντι στο Ισραήλ η Άννα Διαμαντοπούλου ενώ σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θετικός στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού.

Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Στη διεθνή επικαιρότητα και στο πλαίσιο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε το θέμα του αντισημιτισμού, σημειώνοντας πως είναι πάρα πολύ ανησυχητικά όλα όσα συμβαίνουν «από το αεροδρόμιο του Νταγκεστάν στη Ρωσία μέχρι κι αυτά που είδαμε σε πόλεις της Ευρώπης».

Το Ισραήλ δίνει μάχη για την επιβίωσή του

Το Ισραήλ βρίσκεται σε αυτοάμυνα, υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ έκανε λόγο για μια μάχη επιβίωσης που δίνει η χώρα για την ύπαρξή της, γιατί είναι διακηρυγμένος στόχος η διάλυσή της και η εξαφάνιση των Εβραίων. «Βεβαίως έχουν γίνει, πάρα πολύ σοβαρά λάθη, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση Νετανιάχου τα τελευταία χρόνια» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική στάση απέναντι στο Ισραήλ, η κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι σωστή. «Είναι πολύ διαφορετικό το να βλέπουμε ως πολίτες και να ξεκινάμε με τις εικόνες των Ισραηλινών, των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στον ύπνο τους και μετά να έχουμε τις εικόνες των παιδιών που σκοτώνονται με βόμβες στην Παλαιστίνη. Είναι πολύ διαφορετικό το πώς ένας πολίτης αντιδρά και είναι διαφορετικό πώς μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί απέναντι σε ένα ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον. Γιατί το εθνικό συμφέρον σε μια περιοχή φλεγόμενη όπως είναι η Ελλάδα, εμείς δεν είμαστε ούτε Ισπανία, ούτε Πορτογαλία. Εμείς είμαστε Ελλάδα και είμαστε η χώρα που συνορεύει με τη Μέση Ανατολή, πρέπει να σκεφτούμε όλοι ποιος είναι σε μια δικιά μας κρίση ο πιθανός σύμμαχός μας» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εκεχειρία και την στήριξη της καναδικής πρότασης, η κ. Διαμαντοπούλου στάθηκε εξίσου σύμφωνη.

«Στο ψήφισμα, εγώ θέλω να θυμίσω, γιατί δεν τα λέμε όλα στο δημόσιο διάλογο, ότι ο Καναδάς κατέθεσε τροπολογία για να καταγγελθεί η Χαμάς. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Ότι οι χώρες ζήτησαν να υπάρξει αναφορά στους ομήρους και στην επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν έγινε δεκτό. Δηλαδή κατέβασαν οι αραβικές χώρες ένα ψήφισμα που είπαν εκεχειρία, ωραία, συμφωνούμε όλοι, αλλά να βάλουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, οι οποίες δεν μπήκαν. Και κατά την άποψή μου η ελληνική κυβέρνηση για τους λόγους που είπα πριν είναι προς τη μεριά που αφορά τα δικά μας εθνικά συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θετικός στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ερωτηθείσα εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει υιοθετήσει μέρος της πολιτικής Σημίτη, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε «αυτό που πρέπει να δεχτούμε είναι ο κύριος Μητσοτάκης στη Βουλή στις προγραμματικές του δηλώσεις μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας και την πίστη του ιδίου στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού και αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους στον Βενιζέλο, στον Καραμανλή, στον Παπανδρέου, στον Σημίτη, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι άλλαξαν τα δεδομένα και από τη δική μου την πλευρά θεωρώ ότι στην πρώτη τετραετία τουλάχιστον, θα δούμε τι θα γίνει για τη δεύτερη τετραετία, μπήκε πάλι με πολύ μεγάλες κρίσεις, ότι είναι ένας άνθρωπος που ουσιαστικά είναι θετικός στο πνεύμα του εκσυγχρονισμού».

Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «ασυμμετρία» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και εξέφρασε την εκτίμηση πως για αρκετό καιρό ακόμα οι δημοσκοπήσεις θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι ο άλλος πόλος. Δεν γίνεται να υπάρξει δημοκρατία με ένα κόμμα» υπογράμμισε.