Διαδικαστικά προβλήματα στο "παρά 5" της κάλπης

Διαδικαστικά προβλήματα στο "παρά 5" της κάλπης

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Πρώτο, κατά πάσα πιθανότητα, σταθμό στην πορεία της ΝΔ προς την αλλαγή ηγεσίας αποτελεί η ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία θα αναδείξει τους δύο υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος στις 29 Νοεμβρίου.

Το ενδεχόμενο επικράτησης κάποιου εκ των τεσσάρων από τον πρώτο γύρο δεν θεωρείται το πιθανότερο, ενώ περίπτωση ματαίωσης του επαναληπτικού γύρου εάν ο προπορευόμενος έχει σημαντική διαφορά από τον δεύτερο δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς οι τρεις εκ των τεσσάρων συνυποψήφιων έχουν ξεκαθαρίσει πως εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στις 22 Νοεμβρίου η εκλογή θα πάει σε κάθε περίπτωση σε επαναληπτικό γύρο.

Μπορεί το διακύβευμα να είναι πρωτίστως πολιτικό και να αφορά στην επόμενη ημέρα της ΝΔ, στην ενότητά της, αλλά και στη δυνατότητά της να διευρυνθεί στην κοινωνία,  όμως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πρώτο ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεξαχθεί απρόσκοπτα η ίδια η εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το βράδυ του Σαββάτου βρισκόταν σε εξέλιξη αγώνας δρόμου στο πλαίσιο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για να επιλυθούν, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, σοβαρά διαδικαστικά ζητήματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμεναν ανοιχτά και είχαν να κάνουν τόσο με τα τερματικά και τους… φορτιστές όσο και με τη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών, αλλά και με άλλες πτυχές της διαδικασίας.

Ένα μέλος της ΚΕΦΕ, ο Αλέκος Κόκκαλης, διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ, εξέφρασε μάλιστα το Σάββατο και δια επιστολής την ανησυχία του, διαπιστώνοντας «με αγωνία λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ότι υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα». Έκανε λόγο για «ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες».

Καθένας αντιλαμβάνεται φυσικά τον αρνητικό αντίκτυπο για την ίδια την ΝΔ σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία και αποδειχθεί η προετοιμασία της ελλιπής, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος διήρκεσε δύο μήνες, ακριβώς για να υπάρξει και η απαιτούμενη από τεχνικής πλευράς επάρκεια χρόνου.

Πολύ σημαντικό στοίχημα της σημερινής ημέρας αποτελεί για τη ΝΔ η συμμετοχή των πολιτών, με την οποία συνδέεται και το εύρος της πολιτικής νομιμοποίησης που θα έχει η νέα ηγεσία ώστε να μπορέσει να επιβάλει μεγάλες αλλαγές στο ίδιο το κόμμα, οι οποίες εξ αντικειμένου πρέπει να περάσουν μέσα και από συγκρούσεις με «μηχανισμούς», με «συστήματα», με «βολεμένους», με «βαρονίες» και με πολλές άλλες εσωκομματικές παθογένειες που ακούγαμε όλους τους υποψηφίους να υπόσχονται ότι θα εξαλείψουν την επόμενη ημέρα.

Χαμηλή συμμετοχή θα σημαίνει άλλη μία ήττα στην κοινωνία για την ΝΔ,  σε μία στιγμή που το ζητούμενο για εκείνη είναι, με την αλλαγή σελίδας στην ηγεσία της να βάλει τις βάσεις για να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες. Και όχι για να παραμείνει επί της ουσίας ίδια, πολύ απλά επειδή δεν θα έχει την πολιτική δύναμη η νέα ηγεσία να την αλλάξει. Αν δεν αλλάξουν όμως πολλά, το έχουν παραδεχθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας, η ΝΔ δεν πρόκειται να τραβήξει εκ νέου πάνω της τα βλέμματα ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων που της έχουν γυρίσει την πλάτη τα τελευταία χρόνια.

Βασικότερο διακύβευμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί πάντως η διατήρηση της ενότητας η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί για διάφορους λόγους, έστω και εάν οι ίδιοι οι υποψήφιοι διαβεβαιώνουν ότι την εγγυώνται, είτε αν εκλεγούν είτε ως "απλοί στρατιώτες". Ένας εξ΄ αυτών, ενδεχομένως και σοβαρός,  σχετίζεται και με το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον στη χώρα που όλοι καταλαβαίνουν πως έχει αρχίσει να διαφοροποιείται μετά τις κυβερνητικές απώλειες της περασμένης Πέμπτης, καθώς έχουν έρθει δυναμικά στο προσκήνιο παραινέσεις για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ή ακόμη και σενάρια ευρύτερων κυβερνητικών συνεργασιών.

Η στάση όλων στη ΝΔ δεν είναι ενιαία απέναντι σε όλα αυτά και εφόσον ανακύψουν στην πράξη τέτοιες διεργασίες στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα, η θέση της ΝΔ δεν θα είναι εύκολη όποιος και αν βρίσκεται στην ηγεσία της. Είτε ο πιο συναινετικός Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είτε ο απόλυτα αδιάλλακτος Άδωνις Γεωργιάδης, είτε οι αρνητικοί, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας.