Δεν ανησυχεί για κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ ο Β. Μεϊμαράκης

Δεν ανησυχεί για κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ ο Β. Μεϊμαράκης

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Τις πολιτικές απόψεις και τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα της ΝΔ, παρουσίασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη. Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε διεξαγωγή Συνεδρίου μέσα στην άνοιξη, συνέδεσε την "ανανέωση με την αξιοκρατία", ενώ επέμεινε στην αντίθεσή του στην πολιτική των απολύσεων στο δημόσιο υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για αιχμή στον κ. Μητσοτάκη, αλλά για «αυτοκριτική στο πλαίσιο μίας συζήτησης που γίνεται για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη». Επέμεινε μάλιστα ότι είχαν υπάρξει και τότε εντονότατες αντιρρήσεις από βουλευτές και ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Βουλής, είχε γίνει δέκτης τέτοιων αντιρρήσεων.

Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε εξάλλου ότι δεν τον απασχολούν τα σενάρια περί οικουμενικής, ενώ παρέπεμψε στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει τα μέτρα για το Ασφαλιστικό. «Εάν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία η λύση προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα γίνει ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα και το πιθανότερο είναι να πάμε πάλι στην εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ανανέωση και αξιοκρατία

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά υπογράμμισε ότι για τον ίδιο «η λέξη ανανέωση συνοδεύεται από την λέξη αξιοκρατία και προωθείται με διαδικασίες». «Ανανέωση χωρίς αξιοκρατία δημιουργεί ευνοιοκρατία και παρείστικη αντίληψη. Και ανανέωση με μόνο κριτήριο ηλικιακό δεν είναι η ανανέωση που εγώ θέλω», τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα διασφαλίσει πλήρως τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αξιοκρατία και την ανανέωση των προσώπων, αλλά και των δομών του κόμματος, οι οποίες «θα επανεξεταστούν», όπως είπε.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση νίκης του θα ζητήσει να αξιοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη και αν θα δεχόταν ο ίδιος αντίστοιχη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη, υπενθύμισε ότι ήδη πριν από τον α' γύρο είχε πει πως αν ήταν δεύτερος δεν θα επεδίωκε καμία θέση. «Ως υποψήφιος Πρόεδρος δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά προηγείσαι των άλλων συναδέλφων και ότι οφείλει ο Πρόεδρος να σε αξιοποιήσει… Όποιος δηλώνει υποψήφιος Πρόεδρος δεν σημαίνει ότι έχει προβάδισμα».

Γνωστοποίησε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με Απόστολο Τζιτζικώστα, θεωρώντας πως δεν είναι και σωστό να το κάνει πριν τις εκλογές. «Θα ήθελα να τον πάρω τηλέφωνο για να του πω τα χρόνια πολλά, αλλά ήξερα ότι θα παρεξηγηθεί αυτό, θα επικοινωνήσουμε μετά τις 10 Ιανουαρίου», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε, ενόψει και της δήλωσης του κ. Τζιτζικώστα, ότι «όποιος έχει ένα ποσοστό εμπιστοσύνης των νεοδημοκρατών δεν σημαίνει ότι είναι ιδιοκτήτης ή το καθοδηγεί ολόκληρο. Είναι μακριά και από μένα και από τους συνυποψήφιούς του αυτές οι αντιλήψεις».

Συνέδριο την άνοιξη

Ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος υπογράμμισε πως με τον ίδιο στην ηγεσία η ΝΔ θα λειτουργεί συλλογικά, θα φτιαχτεί ξανά ο κανονισμός λειτουργίας της ΚΟ και της περιφερειακής οργάνωσης, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Συνέδριο, το οποίο προσδιόρισε χρονικά μέσα στην άνοιξη, τονίζοντας ότι εκείνο θα αποφασίσει για την πολιτική γραμμή αλλά και τις οργανωτικές αλλαγές, που διευκρίνισε πάντως ότι θα γίνουν βήμα- βήμα, καθώς αντιτίθεται στη λογική απαξίωσης των οργάνων.

Σε ότι αφορά στη θέση του γραμματέα παρέπεμψε στον Ανδρέα Παπαμιμίκο λέγοντας ότι πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος «εάν αισθάνεται ότι μπορεί να παραμείνει και να υπηρετήσει την πολιτική που θα χαράξω μέχρι το Συνέδριο» και υπενθυμίζοντας ότι το καταστατικό της ΝΔ προβλέπει ότι «οι Πρόεδροι μπορούν να αλλάζουν και να αμφισβητούνται, ο γραμματέας ποτέ».

Για μία ακόμη φορά ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε να μην ανησυχεί για τον κίνδυνο διάσπασης της ΝΔ, όποιος και αν εκλεγεί Πρόεδρος, έστω και αν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεμονωμένων αποχωρήσεων, τονίζοντας ότι «είναι πιθανό κάποια πρόσωπα να αισθάνονται ότι δεν αξιοποιούνται επαρκώς ή ότι δεν τους εκφράζει η νέα ηγετική ομάδα».

Υπογράμμισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει πει ότι "άλλη θα είναι η ΝΔ του ενός και άλλη η ΝΔ του άλλου", καθώς υπάρχουν κοινές ιδεολογικές αρχές και οι διαφορές αφορούν στον τρόπο εφαρμογής της πολιτικής. "Ο Πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και βάζει τη δική του σφραγίδα στο τρόπο εφαρμογής της πολιτικής", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "οι διακρίσεις σε "-ικός" είναι τεχνητές" και εφόσον η νέα ηγεσία "εγγυηθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αξιοκρατία και με βάση αυτά προωθηθεί η ανανέωση, τα "-ικός" αν δεν εξαφανιστούν, θα ελαχιστοποιηθούν"

«Αυτοκριτική» τα περί απολύσεων

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για εκ των υστέρων κριτική σε σχέση με τις απολύσεις που έγιναν επί της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «αυτό δεν ήταν αιχμή στον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτοκριτική που γίνεται στο πλαίσιο μίας συζήτησης για να διορθωθούμε και να μην επαναλάβουμε λάθη». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν γνωρίζει από πού προκύπτει ότι δεν υπήρξαν τότε αντιρρήσεις και αντιδράσεις» και υποστήριξε ότι «υπήρξαν εντονότατες» και ο ίδιος «ως Πρόεδρος της Βουλής είχα γίνει δέκτης αντιρρήσεων από πολλούς βουλευτές που δεν ήθελαν να ψηφίσουν». «Και επειδή, πρόσθεσε, πολλές φορές αναγκαζόμαστε σαν βουλευτές να ψηφίζουμε κάτι χωρίς να δημοσιοποιούμε εντόνως τη διαφωνία μας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες»

Όχι σε οικουμενική

Σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε η ΝΔ να μετέχει σε οικουμενική κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι δεν θα μετέχει σε οικουμενική, ούτε θα ζητήσει και ότι έχει την πλειοψηφία και θα τα καταφέρει. «Δεν με απασχολεί αυτό το θέμα. Αν δεν τα καταφέρει οφείλει να το πει και να φύγει και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα», πρόσθεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει και περικοπές συντάξεων, καθώς υπάρχει και ομόφωνη απόφαση της ΚΟ πως η ΝΔ θα καταψηφίσει περικοπές συντάξεων, φόρους και υφεσιακά μέτρα..

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε εξάλλου ότι δεν συμμερίζεται την άποψη πως η ΝΔ δεν είναι έτοιμη ακόμη και άμεσα για να κυβερνήσει και πρόσθεσε πως «εάν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταφέρουν να έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία η λύση προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα γίνει ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα και το πιθανότερο είναι να πάμε πάλι στην εμπιστοσύνη των πολιτών»

Σχολιάζοντας τέλος την πρόταση Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπογράμμισε πως «η αναθεώρηση δεν είναι των κομμάτων, αλλά της Βουλής» και πρόσθεσε ότι «είναι λάθος να θέτεις το ζήτημα σε κομματικό επίπεδο και μάλιστα στα δύο κόμματα». «Οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν επιτρέπεται να υπάρχει κατεύθυνση και γραμμή και κομματική πειθαρχία".